lauantai 30. marraskuuta 2013

Piparkakkukirkko

Toinen piparkakkutyö on valmis. Tein Iloleipurin muoteilla kirkon. Aikaisempinakin vuosina olen tehnyt kirkon, mutta eri kaavoilla. Näillä muoteilla tehdyillä osilla kirkon saikin nopeasti kasaan. Oikein hyvä ostos siis ne muotit! Varsinkin kun piparkakkutaloja tekee paljon, niin nopea kokoaminen on aina kotiinpäin.
Aikaisempina vuosina olen taistellut kirkon katolle tulevan kirkontornin kanssa, mutta tässä kirkossa sitä ei onneksi ollut :)

Piparkakkukirkko
Ikkunoissa on liivatelehtiä, liimattu kiinni sisäpuolelta pikeerillä. Tuo kuusi ei ollut muoteissa mukana, se on tehty viidestä eri palasta kokoamalla. Olen tehnyt pahville niistä kuusen osista omat "muotit".
Tässä kuva kirkosta vielä edestäpäin :



Piparkakkukirkko
Ja sitten pienempien piparkakkutalojen pariin!

keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Metsäkone kakunkoriste

Ja niin lähti toinen metsäkone maailmalle! Tuttavani työkaveri kysyi tuttavaltani, josko olisi mahdollista saada kakunkoristeeksi samanlaista metsäkonetta, jonka tässä taanoin tein . Kuvan olivat bonganneet facebookista, kakkualbumini on siellä julkisena.
No mikä ettei, eikun haasteen kimppuun taas. Hieman nopeammin sain tähän osat valmiiksi, kun oli jonkinlainen muistikuva siitä miten tämä tein viime kerralla.
Kuitenkin tuon nosturin tekeminen olie hermoja raastavaa. Osien sisällä on hammastikut, mutta kun se massa ei millään meinannut tarttua niihin tikkuihin ja kun kiinnitin nosturia itse värkkiin, niin koko ajan se meni vinoon ja vaappui sinne sun tänne, kauha irtosi välillä , nosturin osat irtosivtat toisistaan ja siihen malliin. Tuo nosturi on tässä muutenkin vähän epämuodostunut, korjailin tätä hieman kuvanoton jälkeen.
Nyt osat pysyvät kiinni, mutta entäpä sitten kun metsäkoneen uusi omistaja nostaa koneen laatikosta esille.... pitää muistuttaa, että on äärimmäisen varovainen ja pitää samalla nosturista kiinni, ettei se tipahda pois.



En ihan ole tyytyväinen tähän, mutta tällainen siitä nyt tuli. Ehkä seuraava metsäkone onnistuu vähän paremmin.
 Ja nyt tämän metsäkoneen jälkeen pitää palata piparkakkutalojen pariin. Osia odottaa valmiina kokoamista ja reilun viikon kuluttua on ensimmäiset myyjäiset. Kiire taitaapi tulla, mutta teen mitä ehdin - eihän siinä muutakaan voi :)

tiistai 26. marraskuuta 2013

Mehevät muffinsit spelttijauhoista

Spelttijauhojen testaus jatkuu. Laitanpä tähän lainauksen Birkkalan sivuilta, hieman enemmän tietoa spelttijauhoista :

" Speltti (Triticum spelta) on noin 9000 vuotta vanha kasvi, yksi vanhimmista ihmisen viljelykseensä ottamista viljoista. Spelttiä voi käyttää kaikkeen leivontaan ja ruuanlaittoon. Se antaa leivonnaisiin ja ruokiin pähkinäisen, aromikkaan ja täyteläisen maun. Ravinto-ominaisuuksista merkittävin on speltin runsas proteiinipitoisuus. Täysjyväspeltti sisältää myös runsaasti kuitua. Australiassa tehdyn tutkimuksen mukaan speltti sisältää muita viljoja vähemmän tiettyjä lyhytketjuisia hiilihydraatteja (ns. FODMAP-hiilihydraatit), jotka osalla ihmisistä voivat aiheuttaa syömisen jälkeen vatsan turvotusta ja vatsakipuja. Tutkijat esittivät että speltin erilainen hiilihydraattikoostumus saattaa olla selitys sille miksi monet muista viljoista vatsaoireita saavat henkilöt pystyvät syömään spelttiä ilman turvotus- ja kipu-oireita."

Itse olen vallan ihastunut näihin spelttijauhoihin, niistä tosiaan tulee oma hieno maku leivonnaisiin ja  leivonnaisista tulee ihan suussasulavan pehmeitä. Tällä kertaa tein muffinseja .


Muffinsit spelttijauhoista
Reseptin löysin www.birkkala.com  sivuilta. Ja maku oli todella suussasulavan hyvä!

1 porkkana raastettuna ( n. 70 g)
1 omena raastettuna (n.120 g)
3 munaa
2 1/2 - 3 dl sokeria  (käytin 2 1/2 dl - minun mielestä oli tarpeeksi)
150 g voisulaa
5 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja, täysjyvä
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl vanilliinisokeria
1 1/2 dl rahkaa

1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää voisula vaahtoon.
2. Sekoita spelttijauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri keskenään ja sekoita ne taikinaan vuorotellen rahkan kanssa. Lisää lopuksi joukkoon raastettu porkkana ja omena.
3. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Ohjeessa oli vielä 1 dl puolukoita, mutta en laittanut tällä kertaa niitä. Lisäsin sen sijaan ripauksen kanelia, koska pidän itse kanelista leivonnaisissa. Ja kanelin tuoksusta!
Tästä määrästä tuli 12 kpl tuollaista isompaa muffinsia ( Pirkan amerikan muffinsvuoka) ja neljä pientä muffinsia.
Söin uunituoreana heti kaksi pientä muffinsia, en vaan voinut vastustaa.
Tässä vielä lähikuvaa muhevista muffinseista, nam....



Muffinsit spelttijauhoista





     

sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Ensimmäinen piparkakkutalo

Ensimmäinen tämän vuoden piparkakkutalo on nyt valmis. Teinkin tällä kertaa yhden tällaisen ison talon. Tulitikkulaatikko on vieressä, jotta näkee hieman minkä kokoinen tämä on.
Yleensä teen kolmea eri kokoa olevia taloja myyjäisiin, kaikki tästä talosta pienempiä. Ajattelin kokeilla josko tällainen menisi kaupaksi, joskus siellä kysellään isojen talojen perään. Tosin tämän mökin kuljetus hieman huolestuttaa, ehkä saan sen itse ehjänä perille, mutta jos joku sen ostaa... miten saan sen pakattua niin ettei hajoa?



Piparkakkutalo

Pitänee varautua jollakin pahvilaatikolla tms. jotta mahdollinen uusi omistaja saa tämän ehjänä kotiin. Motaa tällaista näin isoa en taida tehdä, melkoisen työläs oli. Pitäydyn niissä pienemmissä taloissa, ne menevät jo rutiinilla.



lauantai 23. marraskuuta 2013

Syntymäpäiväkakku

Torstain toisena projektina oli syntymäpäiväkakku vuosia täyttävälle työkaverille. Hän vei sen kotiin tarjottavaksi, vielä me kollegat ei päästy kakkuilemaan :) Onneksi minulla on jemmassa lomarahavapaapäiviä, saimme nimittäin pitää osan lomarahoista vapaana. Sitä hyödynsin torstaina ja tarpeeseen tulikin, enpä olisi millään ehtinyt arkena töiden ja muiden harrastusten jälkeen tekemään kahta kakkua . Ja oli kiva kun sai tehdä niitä ihan rauhassa ja ajan kanssa. Luksusta!

Syntymäpäiväkakku
Täytteeksi tähänkin tuli mariannemoussee. Suosittu täyte, mutta kyllä se hyvää onkin. Samoja kukkia laitoin päälle kuin siihen isoon levykakkuun, tein niitä viime viikonloppuna urakalla. Tavoittelin tähän vähän talvista ilmettä vaikka lumesta ei täällä ole tietoakaan. Olkoon sitten edes kakun päällä muutama lumihiutale :)



 

perjantai 22. marraskuuta 2013

Kukka-aiheinen valmistujaiskakku

Tässä osa siitä projektista, johon viime sunnuntaina tekemäni koristeet päätyivät. Työkaverini tytär valmistui kukka-alan ammattilaiseksi ja sitä varten tarvittiin tietenkin kakku.
Pohjana on 3 x 4 munan pellillinen, täytteenä mariannemoussee ja pursotukset flora vispiä + vanilliinikreemijauhetta. Koristeet ovat sokerimassan ja kaulintamassan sekoitusta.

Kukka-aiheinen kakku


Toivon vaan, että kakku päätyi ehjänä perille. Hieman haasteellista kuljettaa isoa kakkua tällä tavalla vanerilevyn päällä, mutta en ole oikein muutakaan kuljetustapaa keksinyt. Tietysti jos jostain saisi tarpeeksi ison leipälaatikon / pahvilaatikon ... tähän saakka kakut ovat menneet ehjinä perille saakka, jotein eiköhän tämäkin. Maanantaina sen töissä kuulee.

Mariannemoussee

1 prk flora vispiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0.5 tai 1 pussi mariannecrushia
vaahtoutuvaa suklaakastiketta
(3 liivatetta)

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää tuorejuusto. Lisää mariannecrushia ja suklaakastiketa maun mukaan. Sulata n. 5 minuuttia kylmässä vedessä lionneet liivatteet kuumaan vesitilkaan. Jäähdytä hetken. Kaada liivate ohueana nauhana täytteeseen.


Tämä täyte ei välttämättä vaadi liivatetta, mutta jos kakusta tulee tavallista korkeampi / muotokakku / et käytä vuokaa tai reunaa apua kakkua kootessa - niissä tapauksissa kannattaa käyttää liivatetta.

torstai 21. marraskuuta 2013

Sitruuna-rahkapiirakka

Aloin pohtia, josko saisi tehtyä "terveellisen" leivonnaisen, sellaisen proteiinipitoisen herkun. Oma kuntoiluharrastus oli innoittajana - nyt kun olen ruokavalioon lisännyt proteiinia, niin miksei sitä voisi olla leivonnaisissakin.
Rahkahan tunnetusti sisältää proteiinia ja kuuluu kuntoilijoiden ruokavalioon. Eli rahkapiirakan tekoon, mutta halusin korvata ainakin osan piirakkapohjan vehnäjauhoista jollakin muulla ja päädyin proteeinipitoiseen spelttijauhoon.
En tehnyt tästä ihan terveyspommia, toki voisi sokerinkin korvata makeutusjauheella ja jos oikein pitkälle mennään, niin piirakkapohjaan voisi laittaa herajauhetta.  Ehkä joskus kokeilen sitäkin, nyt aloitin tällä tavalla pikkuhiljaa :)

Sitruuna-rahkapiirakka

Valmis piirakka näytti tältä. Pohjataikinassa on käytetty voita, joten sekään ei varmaan himokuntoilijoille sovi. Pitää vielä kehittää joku superkuntoilijoiden oma piirakka :)
Itse en ihan siihen joukkoon kuulu, herkuttelen kyllä ihan tavallisillakin leivonnaisilla.



Sitruuna-rahkapiirakka

Sitruuna-rahkapiirakka
Tästä piirakasta tuli suussasulavan hyvää! Pohja oli pehmeä ja jotenkin täyteläisen makuinen. 12- vuotias tytär kavereineenkin tykästyi tähän kovasti, kerralla meni puolet piirakasta. Tätä teen seuraavallakin kerralla , kun rahkapiirakkaa teen. Maistui mielestäni paremmalta kuin pelkillä vehnäjauhoilla tehty pohja.

Ja resepti tulee tässä :

100 g voita tai margariinia                                   
1/2 - 1 dl sokeria                                                   
1 kananmuna                                                         
1 tl leivinjauhetta                                                  
1 1/2 dl puolikarkeaa spelttijauhoa                       
1 dl ydinspelttijauhoja tai vehnäjauhoja

Täyte:
1 prk rahkaa (250 g)  (käytin sitruunarahkaa)
1 dl maitoa tai kevytkermaa
1 kananmuna
1 dl sokeria (laitoin 1/2 dl ja riitti mielestäni hyvin)


1. Vatkaa voi ja sokeri. Lisää kananmuna vatkaten.
2. Lisää jauhoseos joukkoon.
3. Painele pohja voideltuun piirakkavuokaan.
4. Ripottele piirakkapohjan päälle ananaspaloja.
5. Sekoita täytteen ainekset keskenään, kaada pohjan päälle.
6. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia



Tuo sitruunarahka oli rasvaton, joten sopii terveelliseen piirakkaan :)  Sokeria tosiaan laitoin vain 1/2 dl ja se oli ihan riittävä määrä. Minulla ei ollut ydinspelttijauho
ja, joten käytin vehnäjauhoja.  Seuraavalla kerralla teen pohjan pelkistä spelttijauhoista. Saa nähdä minkälainen siitä tulee, mutta tämä oli ainakin todella maukas.
Piirakkapohjan reseptin löysin täältä : www.birkkala.com
Sieltä löytyy monenlaisia mielenkiintoisia reseptejä, kannattaa tutustua!

tiistai 19. marraskuuta 2013

Rommi-kirsikkakakku

Lisää joulun tuoksua kotiin. Tätä rommi-kirsikkakakkua teen myös melkein joka vuosi tähän aikaan. Nämä menevät nyt pakastimeen odottamaan joulua tai toki ne otetaan käyttöön aiemminkin jos tarvetta on. Lähempänä joulua ei ole välttämättä aikaa leipoa näitä kakkuja, kun menee kaikki aika tilattujen piparkakkutalojen tekoon. Eli teen niitä nyt ja tein näitä samalla kertaa kaksin kappalein.


Rommi-kirsikkakakku


Ainakin tämä kakku on aikuiseen makuun. Kyllä se rommi siinä hieman maistuu, joten saattaa olla ettei kaikille lapsille maistu.
Reseptin olen kirjoittanut muistiin reseptivihkooni jostain kauan sitten - en yhtään muista mistä.
Tässä ohje :

200 g voita tai margariinia
2 1/2 dl sokeria
4 kananmunaa
50 g suklaata
15-20 säilykekirsikkaa
1 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl ohrakasta
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl rommia

1. Paloittele suklaa ja kirsikat.
2. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen joukkoon.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää kirsikat ja suklaa.
4. Lisää seos sekä rommi taikinaan.
5. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (1.8 l) ja paista 200 asteessa noin 1 tunnin ajan.

Tämä yllä oleva ohje on siis yhdelle kakulle. Kirsikoiden sijaan voi käyttää myös rusinoita. Ne kannattaa laittaa rommiin likoamaan/marinoitumaan noin kahdeksi tunniksi ja lisätä seos sellaisena taikinaan. 
Ohrakkaan tilalla voi käyttää perunajauhoja tai maissitärkkelystä.
Kirsikoita laitoin tuon 15 kpl (x2 tässä tapauksessa , kun tein kaksi kakkua kerralla ), mutta leikkuupinnasta päätellen siihen kyllä voisi laittaa tuon 20 kpl.
Tuoksuu hyvälle ja maistuukin - maistoin jo pienen palan :)


maanantai 18. marraskuuta 2013

Kakunkoristeita

Tässä on sunnuntain askareita. Siinäpä se päivä aika hyvin menikin, askarrellessa. Loppuviikosta selviää mihin nämä koristeet päätyvät :)
Tosin vähän lisääkin pitää tehdä, nämä eivät ihan riitä.

Kakunkoristeita

Yllättävän paljon aikaa näiden väkertämiseen kului. Eikä tämän enempää ole valmiina. No, onneksi projekti on vasta torstaina - ehtii vielä.

perjantai 15. marraskuuta 2013

Omenainen piimäkakku

Joulun tuoksua tupaan!  Piimäkakku kuuluu meillä jouluun ja myös joulun odotukseen. Siitä saa mukavan  tuoksun koko huusholliin. Ihanaa näin marraskuun pimeinä iltoina polttaa kotona kynttilöitä ja paistaa uunissa joululle tuoksuvia leipomuksia.
Tämä resepti on Valion reseptiarkistosta. Tykästyin tähän, koska tähän menee myös omenasosetta.
Omenasoseen sijaan voi toki käyttää vaikka kirsikkahilloa tai luumuhilloa. Itse pidän tästä piimäkakusta nimenomaan omenasoseen kera.


Piimäkakku
Kakusta tulee ihanan muheva. Resepti menee kaikessa yksinkertaisuudessaan näin :

5 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 rkl piparkakkumaustetta
2 tl soodaa
200 g voita sulatettuna
1 dl omenasosetta ( tai luumumarmeladia / kirsikkahilloa)
2 dl piimää

Sekoita kulhossa kaikki ainekset keskenään. Kaada taikina hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (1.8 l). Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia.




Nopeatekoinen kakku, koska mitään ei tarvitse vatkata, ainekset vaan sekoitetaan keskenään ja paistetaan. Ja on hyvää.
 

torstai 14. marraskuuta 2013

Gluteeniton kääretorttu

Kaapista löytyi tattarijauhoja ja ajattelin kokeilla jotain gluteenitonta ihan omaksi iloksi. Yhteishyvän ruokaliitteestä (en tiedä miltä vuodelta) löytyi tattarijauhoista tehdyn kääretortun ohje.
Sitä sitten kokeilemaan, oli tarpeeksi nopea leipomus arki-illalle.
Gluteeniton kääretorttu

Nopeatekoinen ja myös oikein hyvänmakuinen tästä tuli. Ohje :

4 kananmunaa                                    Täyte:
1 1/2 dl sokeria                                   1 dl kuohukermaa
1 1/4 dl tattarijauhoja                          1 prk appelsiinituotejuustoa
1 tl leivinjauhetta

1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, siivilöi vaahtoon. Kääntele varoen tasaiseksi. Levitä uunipellille, paista 225 asteessa 7-8 minuuttia.
3. Kumoa torttu sokeroidulle leivinpaperille. Anna jäähtyä.
4. Vaahdota täytteen kerma. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon kermavaahto. Levitä täyte jäähtyneelle levylle ja kääri tiukalle rullalle.
5. Anna rullan vetäytyä vähintään muutaman tunnin tai yön yli kylmässä ennen tarjoamista.

Sovelsin tätä reseptiä hieman, koska kotona ei ollut appelsiinituorejuustoa. Käytin maustamatonta tuorejuustoa, lisäsin täytteeseen hieman appelsiinimehua ja appelsiinimarmeladia. Myös suklaata rouhin vähän joukkoon.
Nopea herkku ja maistuu varmasti kaikille.
 

maanantai 11. marraskuuta 2013

Kanelipikkuleivät

Nyt tulee ensimmäinen joulunpunainen blogipäivitys! Eihän jouluun niin pitkä aika enää olekaan. Tein pikkuleipiä ja näiden pikkuleipien varsinainen nimi on Tonttulan hilloleivät. Ohje on otettu talteen joskus kauan sitten Kotivinkin leivontaliitteestä. Itse kutsun näitä kanelipikkuleiviksi, koska voihan näitä tehdä muulloinkin kuin jouluna. Tuo Tonttulan pikkuleivät jotenkin rajaa näiden leipomisen joulun aikaan :)
Toisaalta nämä voisivat olla kardemummapikkuleivät, koska sitäkin taikinaan menee.


Kanelipikkuleivät

Varsinaisen reseptin mukaan nämä olisivat täytettyjä pikkuleipiä ja reseptin mukaan täytteeksi menee pihlajanmarjahyytelöä. Itse en ole tehnyt näistä vielä täytettyä versiota, mutta kieltämättä kuulostaa melko hyvältä tuo pihlajanmarjahyytelö näiden pikkuleipien välissä. Sekin pitänee siis testata.
Ja resepti seuraa tässä:

200 voita tai margariinia ( itse suosin voita, koska pikkuleivissä mielestäni makueron huomaa)
1 dl sokeria
1 muna
2 rkl siirappia
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa

1. Hiero voi ja sokeri notkeaksi. Lisää kananmuna ja sekoita voimakkaasti.
2. Lisää taikinaan siirappi ja vehnäjauhot, joiden sekaan on sekoitettu muut kuivat aineet.
3. Pyöritä pellille sopivankokoisia palloja ja paina ne kevyesti sormella tai haarukalla / lusikalla litteiksi. Jätä leviämisvaraa noin 2-3 senttiä.
4. Paista 200 asteen lämmössä 10-12 minuuttia.
5. Jos täytät pikkuleivät, niin sivele pihlajanmarjahyytelöä kahden pikkuleivän väliin, ripottele pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoamista.

Ja voihan täytepikkuleivissä käyttää vaikka jotain muuta hilloa. Voisin kuvitella, että juuri joku kirpakanmakuinen hillo / marmeladi olisi omiaan näihin pikkuleipiin.
Maistuvat kyllä hyviltä ihan ilman mitään täytettäkin!



 

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Suklaajuustokakku

Isänpäiväksi omaan huusholliin päädyin tekemään suklaista herkkua. Löysin tämän juustokakun ohjeen Suklaapandan   blogista. Eikun kokeilemaan. Oreo-keksejä en löytänyt mistään, joten päädyin käyttämään ihan Domino-keksejä vaniljatäytteellä.


Suklaajuustokakku

Tuo suklaaganache ei ehtinyt olla tarpeeksi kauan jääkaapissa, joten se hieman repeili reunoista, mutta eipä se makua haitannut. Kannattaa katsoa Suklaapandan blogista kuva, kun kakusta on leikattu  pala. Minulta se jäi ottamatta kaikessa tohinassa, tosin kakkua olisi vielä jääkaapissa.... Tuon suklaatäytteen alla kun on juustokakkukerros.
Kyllä tämä vaan oli hyvää ! Montaa palaa ei pysty syömään kerralla, koska tästä tuli tosiaan itselle täyteläinen olo yhden muhevan palan jälkeen  :)
Mutta eipä tätä tarvitsekaan syödä kerralla vaan pikkuhiljaa ja saapahan taas huomenna kahvin kanssa pienen palan.
Suklaapandan blogista löytyy myös resepti jos tätä haluaa kokeilla.

lauantai 9. marraskuuta 2013

Gluteeniton golfkakku

Tuttavani kysyi josko voisin tehdä hänelle isänpäiväksi gluteenittoman täytekakun. Ja aiheena oli golf, koska ovat molemmat innokkaita golfaajia.
Ostin uudet kulhot ja muuta tarvikkeet , jotta välttäisin mahdollisimman hyvin tavallisten jauhojen sekoittumista joukkoon. Ajatuksena on ollut alkaa leipoa enemmänkin gluteenitonta, joulumyyjäisissä sitä on aina välillä kysytty.
Golfkakku

Golgbagista en tiedä onko edes sinnepäin, mutta kai nuo bagissa olevat mailat kertovat mistä tässä on kyse :) Tein ihan peruskakkupohjan, vaaleaa pohjaa toivottiin.  Pursotuksena flora vispi vanilliinikreemijauheella höystettynä.
Täytteeksi tähän kakkuun tuli vadelmamoussee .

Tässä ohje :

4 munaa
1.5 dl sokeria
1.5 dl perunajauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää perunajauho/leivinjauheseos siivilän läpi vaahtoon. Sekoita juuri ja juuri sekaisin, kaada vuokaan, paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.



Gluteeniton golfaiheinen kakku

Vadelmamoussee

Vadelmamoussee

2,5 dl Flora vispiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vadelmia
1,5 dl tomusokeria
3 liivatetta

Vaahdota flora vispi vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto joukkoon. Soseuta vadelmat sauvasekoittinella. Sekoita täytteen joukkoon. Mausta tomusokerilla oman maun mukaan. Kuumenna tilkka vettä, sulata siihen 5 minuuttia kylmässä vedessä liuenneet liivatteet. Anna hetken jäähtyä. Kaada liivate ohuena nauhana täytteeseen koko ajan hyvin sekoittaen.
Tuorejuuston voi korvata esim. ranskankermalla, rahkalla, jogurtilla tai vaahtoutuvalla vaniljakastikkeella.

keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Minion kakku

Nuorin tyttäreni pyysi juhliinsa Minion-kakkua. Minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä siitä, mitä pitäisi yrittää toteuttaa. Onneksi on google :) Sieltähän se pikku riiviöiden Minion löytyi!
Tämä kakku oli oikea pikaprojekti. Mielelläänhän näitä muotokakkuja aloittaa ajoissa, mutta nyt ei ollut aikaa. Torstaina illalla töiden jälkeen aloitin kakkupohjasta ja tein kakun päällystämistä/koristelua vaille valmiiksi. Perjantaina töiden jälkeen pikapikaa päällystämään ja koristelemaan.
Kiirehän siinä tuli ja vieraat olivat jo paikalla, kun viimeistelin tätä.

Minion-kakku
Tämä ei ole oikeanlainen Minion, se ei ole näin pyöreä. Tässä vaan kävi niin, että kesken kakunteon toteutussuunnitelma muuttui eikä ollut enää aikaa tehdä tästä sellaista oikean näköistä.  Kelpasi kyllä tällaisena pulleanakin :)
Kiva tätä oli tehdä, mutta olisin kyllä halunnut tehdä tämän kunnolla ajan kanssa. Aina ei voi valita, joskus vaan sitä aikaa ei ole.
Täytteenä on pätkismoussee ja tuo päällinen on vaahtokarkkimassaa.

maanantai 4. marraskuuta 2013

Saaristolaislimppu

Leipää oltiin vailla ja mieli teki kokeilla saaristolaislimppua. Se on vaan niin hyvää, mutta kovinkaan usein en ole sitä itse tehnyt. Löysin mielenkiintoisen ohjeen yhdestä toisesta blogista, nimittäin Baking my dream cakes  blogista.
Leivästä tuli tosiaan ihan huikean hyvää! Tätä teen kyllä toistekin, tämä maistui meidän perheessä kaikille.

SAARISTOLAISLIMPPU

Eikä ollut edes työläs tehdä. Aika vaatii siinä mielessä, että kohotusaika on 2 tuntia, mutta siinähän ne kohoavat omia aikojaan, kun siihen vaiheeseen pääsee.
Laitan tähän vielä reseptin vaikka tämä siis löytyy Baking my dream cakes blogista.

1 l piimää
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
3 dl kaljamallasta
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl vehnälesettä
75 g hiivaa

Piimä lämmitetään ja lisätään siihen hiiva. Siirappi ja kuivat aineet sekoitetaan nopeasti sekaan. Kaadetaan voideltuihin leipävuokiin. Taikinasta tulee 3 leipää (riippuen toki vuokien koosta).
Annetaan kohota 2 tuntia. Paistetaan 170 asteessa noin tunti. Voidellaan välillä vesi/siirappiseoksella.
Ja kuulemma leipä on parhaimmillaan kahden päivän päästä paistamiseta.  Vielä sitä on jäljellä, joten kohta sekin tulee testattua. Oli se kyllä hyvää ihan uunituoreenakin.



sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Dumle muffinsit

Tyttären juhliin tein myös dumle muffinseja . Kiire tuli koristelun kanssa, tyttären kaverit olivat jo paikalla, kun koristelin nämä. Sen takia koristelu jäi vähän vaiheeseen, ajatuksena oli tehdä kaikenkaisia örkkejä - mutta jäi tosiaan vain ajatuksen asteelle, kun ei vaan ehtinyt.

Dumle muffins

Ohjeen löysin Kotikokin sivuilta.

5 dl vehnäjauhoja                                             Päälle:
2 dl sokeria                                                       150 g tuorejuustoa
3 rkl kaakaojauhetta                                          75 g tomusokeria
2 tl leivinjauhetta                                              65 ml kuohukermaa
2 tl vanilliinisokeria                                          (pastaväriä)
1/2 tl suolaa
150 g sulatattua voita tai margariinia
2 1/2 dl maitoa
1 kananmuma
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva. Lisää sekaan maito ja kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi. Täytä muffinsivuoat, jätä kohoamisvaraa. Paina lopuksi kuhunkin muffinsiin dumlekarkki. Paista 190 asteessa noin 20 minuuttia.
Sekoita täytteen aineet keskenään.
                          

Miksiköhän tämä teksti menee nyt näin, ei anna kirjoittaa pidempiä rivejä.....



lauantai 2. marraskuuta 2013

Sitruunaiset muffinsit

Joskus vaan on kiire tehdä jotain herkkua. Tyttärelle oli tulossa vieraita ja muistin yhtäkkiä, että yksi heistä on laktoosittomalla ruokavaliolla. Eikä täytekakku ollut laktoositon. Pikapikaa muffinsien tekoon, Valion maustetut rahkat ovat kyllä oivallisia tällaisessa tilanteessa.
Laktoositon sitruunamuffins
Nämä saa lyhyessä ajassa valmiiksi, varsinkin kun  päälle pursotin ihan vaan suklaakermaa.
Alla vielä ohje:

- 100 g voita tai margariinia
- 1 1/2 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 1 prk maustettua rahkaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa kananmuna joukkoon. Lisää rahka ja kuivat ainneet.
Paista 200 asteessa 15-17 min.

Tästä määrästä tuli 6 isoa muffinsia. Helppoa ja hyvää!