sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Karviaistoscapiirakka


Tällaisen karviaistoscapiirakan kokeilin tehdä, koska niitä karviaisia  pihalla kasvaa. Käytin sekä tummia että vihreitä karviaisia. 
Tämä löytyi Maku.fi  sivuilta. 
Erikoinen oli. Teini-ikäinen tyttäremme ei pitänyt tästä ollenkaan. Toki tuo karviaisen maku oli kirpeä, toisin kuin siinä aiemmassa piirakassa, jossa karviaiset keitettiin hilloksi. Tuo rahkatäyte ja mantelipäällys olivat kyllä hyviä. Mietinkin, että tätä voisi testata vaikka omenan kera. Ehkä sitte miellyttäisi nuorempaakin väkeä.
Itsekään tähän en varsinaisesti ihastunut, mutta ei tämä nyt pahaakaan ollut. :) Jos pitää kirpeästä, niin tämä on varmastikin ihan sopiva leivonnainen sellaiselle.

Karviaistoscapiirakka
Pohja :
25 g hivaa
1 1/4 dl maitoa
3/4 dl sokeria
1/4 tl suolaa
75 g leivontamargariinia
5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 rkl vaniljasokeria
2 munaa
750 g maitorahkaa
100 g leivontamargariinia
63 g vaniljakastikeaineksia
750 g karviaisia
Mantelitosca:
175 g leivontamargariinia
2 1/2 dl sokeria
200 g mantelirouhetta 
4 rkl maitoa
2 munaa

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri ja suola. Sulata rasva ja lisää jäähtyneenä maidon sekaan. Alusta jauhot vähitellen taikinaan. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa 1/2 tuntia.
2.  Valmista täyte. Vaahdota sokerit ja munat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää rahka, sulatettu ja jäähdytetty rasva sekä vaniljakastikeainekset. Sekoita tasaiseksi.
3. Valmista mantelitoska. Sulata rasva kattilassa, lisää sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on paahtunut vaaleanruskeaksi. Lisää mantelirouhe ja maito, sekoita ja nosta liedeltä. Anna toskan jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää munat. Sekoita tasaiseksi.
4. Kauli kohonnut hiivataikina jauhotetun leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Levitä pohjalle ohut kerros rahkatäytettä. Ripottele karviaiset tasaisesti rahkan päälle. Levitä loput rahkatäytteestä marjojen päälle. Kuorruta koko piirakka mantelitoskalla.
5. Paista karviais-toskapiirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia. Täyte tuntuu uunista otettaessa melko löysältä, mutta kiinteytyy jäähtyessä.

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Emojikakku

Erään tytön synttäreille pyydettiin emojikakkua ja sain kuvankin mikä emoji haluttaisiin. Nykymaailmaa nämä emojit! Pelkistetyllä linjalla mentiin , ei kermaa reunoille vaan pelkkä emoji. Pienet valkoiset kukat laitoin vielä, kun näytti niin kovin tyhjältä. :)

Emojikakku
Täytteeksi pyydettiin suklaista täytettä.Laktoositon eikä edes vähälaktoosinen kakun ei tarvinnut olla, joten tein suklaamousseen mascarponejuustolla. Jätin ohjeessa olleen rommin pois, kun oli nuoren tytön kakusta kyse. 
Ihanan makuinen täyte, kyllä mascarpone on hyvää! Tummaan suklaan tilalla käytin maitosuklaata.
Pienet kukat on tehty tällä muotilla. 
Hauskaa oli tehdä vähän erilainen kakku . Nuorison koodikieltä :)

Suklaamoussee mascarponella

Suklaamoussee

200 gtummaa suklaata
1 dlkermaa
½ dl tomusokeria
250 gmascarponea
1 dlkermaa
(1 rkl rommia)

Sulata suklaa kerman sekaan mikrossa tai vesihauteessa. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita joukkoon tomusokeri ja mascarpone sekä rommilla maustettu kermavaahto.

sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Muscovado-omenapaistos

Viime aikoina on tullut säilöttyä satoa oikein urakalla. Tai urakalla siihen nähden mihin itsellä on aikaa - olisipa vaan enemmän. 
Omenoista olen keitellyt hilloa, perunat ovat kellarissä säilössä, sipulit on nostettu ylös. Marjat melkein kaikki poimittu, tummia karviaisia olisi vielä kerättävänä. Hilloa ajattelinkin siitäkin tehdä.
Tänään laitoin mehumaijan porisemaan ja tuli vielä pari pullollista mustaherukka/valkoherukkamehua.   Maistui sekoitus ihan hyvälle. 
Omenoista ajattelin vielä  keittää mehua. Meidän omenasato on kovasti kelvannut madoillekin,suuri osa on sellaisia , joista voi käyttää vain osan. Ja onhan niitä tullut pilkottua! Pois en heitä vaikka olisi madonreikä toisella puolen omenaa.

Omenapiirakkaa en ollut vielä yhtään tehnyt tänä vuonna, joten reseptejä etsimään , kun siskoni oli miehensä kanssa tulossa käymään. Dansukkerin sivuilta löysin tällaisen muscovado-omenapaistoksen . Kuulosti hyvältä, joten päätin testata. 


Muscovado-omepaistos
Tämä olikin mukavan erilainen piirakka kuin aiemmat tekemäni! Paitsi että kiireellä kun tämän tein , niin luin reseptiä väärin. 1dl muscovadosokeria siellä lukee ja minä luin sokerin siirapiksi. Jostain kumman syystä :) 

Muscovado-omenapaistos

Ainekset
100 g voita tai margariinia
½ dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1 kananmuna
2 ¼ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Täyte
5–10 omenaa (kuorittuna 550 g)
25 g voita tai margariinia
1 tl kanelia
1 tl vehnäjauhoja
1 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
2–3 rkl Dansukker Ruokokidesokeria



1.Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi, lisää kananmuna hyvin vatkaten ja sekoita vehnäjauho-leivinjauheseos vaahtoon. 
2.Painele jauhoripotettu taikina piirasvuoan (ø 22 cm) pohjalle ja reunaan. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
3.Kuori ja lohko omenat. Kuumenna rasva paistinpannussa, lisää omenalohkot ja kaneli. Kuullota lohkoja pannussa noin 10 minuuttia, sekoita silloin tällöin. Ripottele vehnäjauhot ja muscovado omenalohkoille, sekoita hyvin. Jäähdytä. 
4. Kumoa täyte pohjan päälle vuokaan ja ripottele ruokokidesokeri täytteen päälle.
5. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia
Itsekseni ihmettelin minkä takia minun tekemä paistos näyttää ihan erilaiselta kuin Dansukkerin sivuilla ja luin reseptin uudelleen läpi. Sieltähän se eroavaisuus löytyi. Tämä siirappinen omenapaistos oli kyllä oikein hyvän makuinen, reseptin väärin lukeminen ei sitä ollenkaan pilannut.  
Ehkä kuitenkin vielä jossain vaiheessa testaan reseptin mukaista piirakkaa , hyvää varmasti on sekin. 
 

sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Karviaispiirakka

Meidän puutarhassa on myös yksi tummia karviaisia tuottava pensas ja toinen, josta tulee vihreitä karviaisia.
Halusin niitäkin kokeilla johonkin leivontaan ja aloitin tummilla karviaisilla. Merjan leivonta- ja askartelublogista löytyi mielenkiintoiselta kuulostava resepti. Siellä piirakka oli Mummo Ankan karviaispiiras - nimellä .

Karviaispiiras
Tein tämän piirakan pikapäätöksellä, kun vanhin tytär avopuolisonsa kanssa tuli käymään ja minun anoppikin vielä sattui olemaan meillä. Kiireen takia tuo marenki ei onnistunut ihan täydellisesti, mutta kyllä se hyvää oli noinkin. 
Kuvan piirakan palasta napsaisin, kun väki jo istui kahvipöydässä :) Kukaan meillä käyvistä tutuista ei enää ihmettele, kun kaikki leipomukset kuvataan - siihen on jo totuttu.

Karviaispiiras 

täyte:
5 dl karviaisia
1 dl fariinisokeria
1/2 dl vettä
2 rkl perunajauhoja


1. Laita peratut karviaiset, sokeri, vesi ja perunajauhot kattilaan. Sekoita hiljalleen, kunnes seos kiehahtaa. 
 2. Ota liedeltä ja anna jäähtyä.

 pohjataikina:
100 g voita/ margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa


1.Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset hyvin sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita. 
2.Painele taikina piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle. Irtopohjavuoan pohjalle voit laittaa leivinpaperin. Sen avulla saat jäähtyneen piiraan siirrettyä tarjoilulautaselle hyvin. Kaada karviaiskiisseli päälle. 
 3.Paista 175 asteisessa uunissa, toiseksi alimmalla tasolla, noin 20 minuuttia.

pinnalle:
 2 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria
(1 dl kookoshiutaleita)


1. Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kookoshiutaleet. 2. Ota piiras uunista kun se on paistunut 20 minuuttia. Nostele marenkivaahto pinnalle ja paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. 
3.Jäähdytä ja siirrä tarvittaessa tarjoilualustalle 

Karvaisten kirpeähkö maku ja pehmeä marenki sopivat erinomaisesti yhteen. Tuo piirakkapohjan kardemummainen makukin  oli erittäin sopiva tähän yhdistelmään.
Taidanpa tätä vielä toisenkin piirakan tekaista jossain vaiheessa, kun karviaisia riittää. Tosin kiinnostaisi niistä kokeilla keittää hilloakin. Eiköhän ne siihenkin riitä, karviaisia ei linnut syöneet.

perjantai 4. syyskuuta 2015

Vaniljaiset mustikkapullat

Viikko sitten päätin käväistä mustikkametsällä. Vielä niitä oli ja ihan hyvin niitä pystyi keräämäänkin Osa mustikoista toki oli vähän jo vetisiä, mutta suurin osa ihan hyviä.
Vielä niitä sinne jäikin, mutta mahdanko enää ehtiä keräämään -  olisi jäljellä 10 marjapensasta, jotka pitäisi tyhjentää! Sekin puuha on jäänyt vähän turhan myöhäiseen, mutta tässä on ollut kaikkea ylimääräistä puuhaa.
Varsinkin tuo keskimmäisen tyttären muutto opiskelupaikkakunnalle aiheutti kaikenlaista puuhaa. Opiskelija-asuntoa piti vähän maalatakin ennen muuttoa .Yhdessä hänet sinne muutimme koko perhe , itkun kera toki :) On se vaan haikea päästää omat lapset kotipesästä maailmalle!  Vielä on onneksi nuorimmainen kotona, kaksi on kotipesästä jo päästetty maailmalle.

Metsästä toin tullessani yhden hirvikärpäsen - iiiik! Luulin jo selvinneeni reissusta ilman niitä, mutta kotimatkalla jokin kutitti korvan juuressa ja hirvikärpänenhän se oli! Hieman kammoan niitä ötököitä ja taisin autossa yksin hieman ääneen kiljua, kun sen huomasin. Kotona sitten suoraan saunan pesuhuoneeseen, vaatteet ja pää syyniin - löytyi onneksi vain tuo yksi kärpänen.
Puistattaa vieläkin, huh. Jos vielä metsään ehdin , niin en mene sinne ilman hirvikärpäshattua vai hyttyshattuko se on nimeltään. Sellainen minulta kotoa löytyy kyllä.
Mustikat olisivat kyllä niin hyviä, niitä olisi kiva talvellakin syödä puuron kera ja leipoa niistä jotain herkkua.... hmm, pitää pohtia. Jonkun verran niitä jo pakastimeen sain.

Vaniljaiset mustikkapullat olivat mielessä, kun metsään lähdin. Täältä Pullahiiren
sivuilta sain niihin inspiraation.


Vaniljainen mustikkapulla
Ai että olivat hyviä! Jätin pullataikinan tarkoituksella hieman löysäksi, jotta pullista tulisi meheviä. Ja meillä on kotona keittiössä sen verran lämmin, että taikina kohosi hyvin ja pullatkin kohosivat hyvin.

Vaniljainen mustikkapulla

taikina:
5 dl maitoa / vettä
50 g hiivaa
2 tl kardemummaa
2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 kananmunaa
noin 15 dl vehnäjauhoja
150 g voita
1 kananmuna voiteluun

täyte:
250 g vaniljakreemijauhetta
5-6 dl kylmää maitoa/vettä
mustikoita

1. Valmista taikina lämmittämällä neste kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon.
2. Lisää joukkoon kardemumma, sokeri, suola ja kananmunat.
3. Lisäile alkuun noin puolet vehnäjauhoista joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää pikkuhiljaa jauhoja ja vaivaa taikinaa tarpeeksi kauan, jotta siihen muodostuu hyvä sitko. Ohjeen kaikkia jauhoja ei tarvitse laittaa taikinaan, osa kannattaa käyttää taikinaa käsiteltäessä ( noin 2 dl).
4. Lisää pehmeä voi taikinan joukkoon ja vaivaa vielä tasaiseksi.
5. Nosta taikinakulho lämpimään paikkaan kohoamaan, peitä leivinliinalla. Kohota noin tunnin ajan, kunnes taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi.
6. Valmista kreemi . Mittaa kulhoon 5 dl kylmää maitoa tai vettä,lisää vaniljakreemijauhe. Vatkaa hyvin sekaisin. Jätä hetkeksi sivuun odottamaan.
7. Kaada kohotettu taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa ylimääräiset ilmat pois. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja.
8. Ota puolet taikinasta ja kauli isoksi levyksi. Levitä taikinan päälle ohut kerros vaniljakreemiä. Taita taikina vielä kaksinkerroin ja kauli kevyesti päältä.
9. Leikkaa levy noin 2-3 cm levyisiksi viipaleiksi. Kierrä viipaleita hieman ja kääri kerälle tai solmuun.
10. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille nousemaan. Laita päälle leivinliina. Anna kohota.
11. Kun pullat ovat nousseet pellin päällä, ota esimerkiksi lasi ja paina sillä keskelle kolot.
12. Voitele pullat kananmunalla ja lusikoi jokaiseen koloon vaniljakreemiä ja laita päälle mustikoita.
13. Paista pullia 200 asteessa noin 12-15 minuuttia.

Vaihekuvia en taaskaan muistanut ottaa, mutta tuolla Pullahiiren sivuilla on niitä jonkun verran.
Osaan pullista testasin reunoille väriraesokeria.


Vaniljaiset mustikkapullat
Olivat kyllä huippuhyviä! Osan laitoin pakastimeen, koska anoppi tulee vierailulle tänään - on sitten mitä tarjota. Loput sittenkin katosivatkin aika sukkelaan :)