perjantai 28. elokuuta 2015

Vaniljainen punaherukkapiirakka kinuskilla

Nyt pitäisi saada töistä sadonkorjuuvapaata! Herukka - ja karviaispensaat marjoja täynnä, omenoitakin näkyy olevan ja perunatkin vielä nostamatta. Tillit ja persiljat pitäisi pakastaa...
Illat ovat aivan liian lyhyitä. Saa nähdä ehdinkö kaiken sadon korjata.
Ehkä nakitan nuorimmaisen kavereineen herukkapensaita tyhjentämään ... :)

Itse pidän punaherukan mausta, toki myös mustaherukasta ja valkoisestakin. Nuorimmainenkin onneksi tykkää syödä marjoja kuin marjoja. Olen paljon jo pakastimeenkin saakka saanut marjoja ja kokeilinpa tällaista ihanaa vaniljaista ja kinuskista punaherukkapiirakkaa, jonka reseptin löysin Pullantuoksuinen koti - blogista.


Vaniljainen ja kinuskinen punaherukkapiirakka
Punaherukka ja kinuski + vielä vaniljan ihana maku - voi mikä yhdistelmä ! Oli kyllä huikean hyvää !

Punaherukkapiirakka

Piirakkapohja:
130 g voita tai margariinia
1 dl ruokokidesokeria
1 mm vaniljajauhetta (aitoa)  - käytin vaniljasokeria kun sitä kaapissa oli
1 kananmuna
3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Täytteet:
1 purkki karamellisoitua kondensoitua maitoa

2 pussia vanhanajan vaniljakastiketta ( esim BlåBand)
3,5 dl maitoa

2,5 dl vispikermaa (Flora vispi)
2 rkl sokeria

4.5 dl punaherukoita

1. Vatkaa ensin täytteen vaniljakastike maidon kanssa sekaisin ja laita jääkaappiin odottamaan.
2. Valmista pohja. Vatkaa kuutioitu voi, sokeri ja vaniljajauhe kunnolla sekaisin. Lisää joukkoon kananmuna ja vatkaa jälleen hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaa. Vatkaa tasaiseksi.
3. Voitele piirakkavuoka (halkaisija n. 28-30 cm) ja ripottele vuokaan tasaisesti kookoshiutaleita. Levitä taikina vuokaan ja sen reunoille. Paista 200 asteessa  uunin keskitasolla n. 20-25 minuuttia kunnes piirakkapohja on saanut väriä ja kypsynyt. Anna jäähtyä täysin ennen täyttämistä.
4. Sekoita kondensoitua maitoa niin että saat sen samettisemmaksi eikä siinä ole kokkareita. Kevyt lämmittäminen pehmentää kinuskia. Levitä purkista noin puolet pohjan päälle. Ripottele sen jälkeen pinnalle punaherukoita n. 2-3 dl tai reilumminkin jos haluat piirakasta kunnolla punaherukkaisen.
5. Levitä punaherukoiden päälle vaniljavanukas.
6. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta sokerilla. Pursota kerma pyöreäsuisella tyllalla kakun pinnalle niin, että jätät reunasta vähän vaniljakastikketta näkyviin. Itse aloitin pursottamisen keskeltä ja etenin myötäpäivää ympyrää piirakan muotoisesti. Kun olet pursottanut ensimmäisen kerroksen kermaa pursota keskelle lisää niin, että saat ns. kohouman piirakkaan.
7. Ripottele piirakan pinnalle reilusti punaherukoita. Lusikoi 1/4 purkillista kondensoitua maitoa esim. mukiin ja lämmitä hetki vaikka mikrossa jotta kinuski notkistuu ja voit valuttaa sitä piirakan pinnalle. (Jos marjasi ovat hyvin happamia, käytä koko loppupurkillinen.)

Minä käytin koko loppupurkillisen kondensoitua maitoa,meillä tykätään kinuskista!
Tuollaista ohjeen mukaista kohoumaa minun tekemään piirakkaan ei oikein tullut, mutta se ei haitannut millään lailla :)

Vaniljainen ja kinuskinen punaherukkapiirakka

Maistui kyllä koko porukalle! Keskimmäinen tyttäristäkin tätä söi vaikka hän ei oikein ole punaherukoiden makuun tykästynyt.


Vaniljainen ja kinuskinen punaherukkapiirakka
Ja mikä ettei tätä muillakin marjoilla voi tehdä, mutta hyvin kyllä sopi yhteen punaherukan kirpakkuus ja makea kinuski. Tuo vaniljainen kerros välissä antoi mukavasti pehmeyttä.
Suosittelen kokeilemaan!

 

tiistai 25. elokuuta 2015

Mariannesuklaakakku

Keskimmäinen tyttäremme muutti viikonloppuna Poriin opiskelemaan. Saimme ihanalta ystävältämme lainaksi ison auton, johon mahduimme koko perhe ja vielä tyttäremme tavaratkin. Kovin paljon huonekaluja ei ollutkaan, koska eipä yksiöön paljon edes mahdu.
Leivoin ystävälle kiitokseksi  kakun (vähän muutakin toki annoimme) ja samalla tein meille "muuttokakun". Usein teen kaksi kuivakakkua kerralla, koska jos leipomaan aletaan niin leivotaan  samalla kunnolla :)
Ihan hyvin paistuu kaksi kakkua uunissa yhtä aikaa.

Mariannekakku
Tämä on helppotekoinen ja niin suussa sulavan hyvän makuinen kakku!

Mariannekakku ( 1 kpl)

200 G voita tai margariinia
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
1 dl kermaviiliä
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 dl marianne crush-rouhetta

 1.Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen hyvin vatkaten.
 2. Lisää myös kermaviili ja mariannerouhe ja sekoita taikina tasaiseksi.
 3.Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon.
4. Kaada voideltuun rengasvuokaan ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Päälle voi halutessaan sulattaa vaikka suklaata, mutta maistuu kyllä ihan ilmankin! Ihanan mehevä kakku.

Mariannekakku





perjantai 21. elokuuta 2015

Suklaa-vadelmakakku

Vävypojalla (ei ihan virallinen sellainen, mutta melkein kuitenkin) oli syntymäpäivät ja tein hänelle pienen kakun yllätykseksi.
Kuvassa tuo suklaapinta kiiltää salamavalon takia, siinä ei ole mitään kimallusta suihkattuna.

Suklaa-vadelmakkaku
Tämä oli sellainen ex-tempore kakku. Aineksia en ollut tähän varannut, joten sillä mentiin mitä kotona oli. Pakastimessa oli onneksi pieni kakkupohja, joten sitä ei tarvinnut tehdä.
Täytteeksi laitoin oman puutarhan vadelmaa (soseutin niitä hieman haarukalla) ja suklaamousseeta , mutta tällä kertaa tummasta suklaasta. Liivatteita en laittanut, suklaatäytteeseen ne eivät ole välttämättömiä. Kotoa onneksi suklaata löytyi ja kermaakin oli jääkaapissa.
Pinnalle ja reunoille laitoin samaa suklaamousseeta.  Koristelin kakun wienernougatrouheella, vadelmilla ja kermavaahdolla.


keskiviikko 19. elokuuta 2015

Dusty-lentokonekakku

Se on ollut aikalailla kakkuilua viime aikoina, muu leipominen on jäänyt vähemmälle. Testattavia reseptejä olisi vaikka kuinka paljon, mutta ehkä niitä pikkuhiljaa pääsee kokeilemaan.

Tämän Dusty-kakun tein työkaverin 5-vuotiaan pojan syntymäpäiville. MuOtokakkua kun teen niin en osaa tehdä pientä kakkua...karkaa vähän käsistä tekovaiheessa. Työkaveri sanoi, että kun kaikki vieraat olivat kakkua ottaneet niin siinä vaiheessa oli vasta siivet syöty :)

Dusty-kakku

Päällystämisvaiheessa tuli mieleen, että olisi tuon pinnan voinut tehdä kaarevaksi, mutta siinä vaiheessa oli jo myöhäistä. Massan pintaan en muutenkaan ole tyytyväinen, nuo kuhmurat ja kolhut häiritsee. Ei kuulemma häirinnyt synttärisankaria eikä muutakaan juhlaväkeä.
Täytteiksi tein vaniljamousseen ja maitosuklaamousseen .
Päällystin kakun vaahtokarkkimassalla ja värjäsin ihan pastaväreillä.

Hauska tätä oli tehdä ja ihan ensimmäisenä piti taas googlea käyttää, kun pyydettiin Dusty-kakkua :)
Onneksi on google!





 

tiistai 11. elokuuta 2015

Synttärikakku aikuiselle miehelle

Miespuolinen työkaverini halusi tarjota meille kaikille kakkua syntymäpäiviensä kunniaksi. Kyselin vähän millä teemalla mennään, mutta synttärisankarilla ei oikein ollut selkeitä ohjeita siihen. 
Jätin asian hautumaan ja jonkun ajan kuluttua lähetin hänelle sähköpostissa kuvan tissikakusta ja kysyin, että mennäänkö tällä teemalla vai perinteisellä kukin koristellulla kakulla. Kuulemma perinteiset kakut unohdetaan ja mennään "tissikakkuteemalla"  Jippii! Olipa kiva päästä tekemään vähän erisorttista kakkua välillä.

Tissikakku

Tällaista kakkua saivat työkaverit sitten maistella. Itse olin viime viikon lomalla, joten vein kakun aamulla työpaikalle ja lähdin jatkamaan lomaa. En päässyt itse kakkua maistelemaan, mutta kyllä se makoisalta maistui ,  leikkasin siitä nuo "kurvipalat" tekovaiheessa pois ja sain siis siinä vaiheessa maistettua sitä.
Täytteiksi laitoin mansikkamousseeta  (vaniljatuorejuuston sijaan laitoin maustamatonta tuorejuustoa) ja vaniljamousseeta  - aivan ihana  makupari!

Kakun korsetti on tehty mustan sokerimassan ja Satin Icen tumman kaulintamassan sekoituksesta. Tuota Satin icen massaa on helppo käsitellä, se on mukavan elastistista.
Kakun "iho" on tehty Satin Icen ihon värisellä massalla, hieman ihonväristä pastaväriä lisäsin siihen vielä. 
Helmiäissuihketta suihkasin vielä päälle. Pursotukset om tehty taas Knorrin Kuohu Visp Piskellä. Näin kesällä se on kyllä oivallinen tuote, siitä saa jämäkkää vaahtoa, joka ei valu. Se vielä maistuukin hyvälle, ihan ehdoton tuote ainakin minun mielestä. 

Olipahan hauska projekti tämäkin! 


sunnuntai 9. elokuuta 2015

Vadelmapaistos



Meidän puutarhan vadelmapensaat notkuvat marjoja. Nyt alkaakin sitten vadelmaisten leivonnaisten testaaminen.

Kirsikoitakin oli neljässä puussa vaikka kuinka paljon, mutta pahuksen linnut söivät ihan kaikki. Kaksi kirsikkaa ehdin maistaa kun olivat se verran kypsyneet, mutta siinä se sitten olikin. Nyt ei ole ainuttakaan kirsikkaa jäljellä. Mitään rastasverkkoa en halua laittaa etteivät linnut jää niihin kiinni, mutta sain hyvän vinkin käyttää kasvuharsoa suojana. Sitä pitää ensi vuonna testata. Vai syövätkö linnut sitten viinimarjat ja mansikat, kun kirsikat piilotetaan? No, silti aion testata. 
Mielenkiinnolla odotan miten saamme kasvuharson viritettyä puiden päälle - ovat melko korkeita. Ehkä pitäisi hieman latvuksia leikata etteivät ainakaan enempää korkeutta kasva. 

Tässä siis ensimmäinen vadelmainen leipomus - vadelmapaistos. Tämä löytyi Kotilieden  sivuilta. Nyt kun ne lämpimämmät ilmat lopultakin tulivat myös Suomeen, niin en viitsinyt mitään monimutkaista leipomusta tehdä. Halusin nauttia ulkona olosta! Tämä oli oivallinen nopea herkku.

Vadelmapaistos

 Erittäin herkullinen ja nopeatekoinen! On siis helppo tehdä vaikka yllätysvieraille jos vain ainekset löytyy jääkaapista. Vaniljakastikkeen kanssa ihan huikean hyvää!

Vadelmapaistos


4 dl vadelmia

2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)

1.5 dl sokeria

300 g ranskankermaa

1 dl kermaa

2 munaa

2 valkuaista

5 murokeksiä
1. Sekoita marjoihin 2 tl maissitärkkelystä ja puolet sokerista. Kaada seos matalaan voideltuun vuokaan.
2. Sekoita loput sokerista ja maissitärkkelys ranskankerman ja kerman kanssa. Lisää seokseen munat.
3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele vaahto seokseen. Kaada seos marjojen päälle.
4. Kypsennä paistos 150-asteisessa uunissa, 20 minuuttia.
5. Murskaa keksit karkeaksi rouheeksi. Ripottele rouhe paistoksen päälle. Kypsennä vielä 15-20 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.
 
 Laitoin kyllä enemmän vadelmia kuin 4 dl. Käyttämäni vuoka oli kooltaan 24 cm x 24 cm ja sen pohjan täytin vadelmilla. 
Vadelmapaistos
Vaniljajäätelön kanssa maistuisi varmaan myös hyvälle! 


 Osa vadelmista on vielä raakoja, onneksi eivät kaikki kypsy yhtä aikaa. 

Tänään keräsin vadelmia myös pakastusta varten ja lähipäivinä olisi tarkoitus kokeilla vadelmahillon tekoa. Voin vaan kuvitella kotitekoisen vadelmahillon ja pannukakun yhdistelmän , kermavaahdon kera..... Ihan pakko testata!

perjantai 7. elokuuta 2015

Rippikakku

Jokin aika sitten sain tehdä rippikakun Jasminin rippijuhliin. Hän itse pyysi kakkuun päivänkakkaroita ja kehäkukkia. Niin ja rippiristin ja oman nimensä. Myös täytteistä oli toiveet, mansikkamoussee ja mangomoussee. Siitä sitten toteuttamaan tällaista kakkua!

Rippikakku
Mansikkatäytteen tein tällä ohjeella. Mangomousseen päädyin tekemään tällä Suklaapossun  
blogista löytämälläni ohjeella. Kakkua en päässyt maistamaan, mutta tekovaiheessa toki maistoin täytteitä - sokerin määräkin piti tarkistaa. Oikein maukkailta ja raikkailta  täytteet maistuivat ja jälkeenpäin sain kuulla, että kakku oli ollut hyvää. 
Kukat on tehty näillä muoteilla. Pienet päivänkakkarat  on tehty tällä silikonimuotilla. Yksi suosikeistani!
Pursotukset tein Wilton royal icing- jauheella