sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Raparperi-rahkapiirakka

Ehdinpä vähän hyödyntää pihan raparpereita viikonloppuna. Kakkuparatiisin blogissa olin törmännyt tähän reseptiin. Vaikutti hyvältä, joten sitä halusin testata. 


Tämä oli valtavan hyvää! Vanhin tytär perheineen tuli käymään ja syötiin koko piirakka kahvipöydässä. 
Tuo raparperin kirpeys sopi vallan mainiosti yhteen vaniljaisen rahkan maun kanssa.

Raparperi-rahkapiirakka 

pohja:
120 g voita
1 keltuainen
3 1/2 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
1/2 rkl kylmää vettä

raparperihilloke :
300 g raparperia
1 rkl vettä 3/4 dl sokeria

täyte: 
300 g vaniljarahkaa
100 g kermaviiliä
2 munaa
1 valkuainen 
1/2 tl vaniljasokeria
1/2 dl perunajauhoja
1 rkl sitruunamehua
1/3 dl raparperimehua kattilasta
 
1.Voitele irtopohjainen 24-senttinen piirakkavuoka. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös irtopohjaista kakkuvuokaa. Pingota tällöin pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat.
2.Tee ensin raparperihilloke. Puhdista raparperit ja pilko ne pieniksi kattilaan. Lisää vesi ja sokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi. Katkaise levystä virta ja jätä hilloke hautumaan kannella peitettynä noin 10 minuutiksi. Sekoittele välillä. Ota kansi pois ja nosta kattila liedeltä 10 minuutin jälkeen, jotta hilloke hieman jäähtyy.
3.Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keltuainen, ja vatkaa kunnolla sekaisin.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos vaahtoon.
5.Ota massasta erilleen toiseen kulhoon 1/3. Sekoita jäljelle jääneeseen osaan noin ½ rkl kylmää vettä ja painele käsin nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa. Painele vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa uunin alatasolla 175 asteessa noin 10 minuuttia.
6. Levitä raparperihilloke esipaistetun pohjan päälle varovasti. Säästä liemi täytteeseen.
7. Sekoita rahkatäytteen kaikki ainekset keskenään. Kaada täyte vuokaan hillokkeen päälle ja murustele jäljelle jäänyt taikina täytteen päälle.
8. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia.

Kakkuparatiisin ohjeessa kehotettiin antaa piirakan jäähtyä, koska se on parasta jääkaappikylmänä. Emme ehtineet odottaa piirakan jäähtymistä vaan suoraan uunista kahvipöytään. Söimme tätä vaniljajäätelön kanssa ja oli kyllä hurjan hyvää senkin kanssa!
Teen toistekin kun oli mukavan helppo ohje ja tulos oli näin herkkua!

 

 
 
  

1 kommentti:

  1. Nam, näyttää hyvältä! Mä en ole tänä kesänä tehnyt vielä yhtään mitään raparperista.... :0
    Olen niitä kyllä pakkaseen saanut pussitettua, mutta siihen se on sitten jäänyt. Saa nähdä iskeekö inspis vielä kun raparperia saa.... :/

    VastaaPoista