perjantai 28. huhtikuuta 2017

Vadelma-rahkapiirakka

Suomen löytöeläinten kummit ry:llä oli vuosikokous ja minulla on sinne ollut tapana tehdä tarjottavat. Niin tälläkin kertaa. 
Yhdistys täytti tänä vuonna 10 vuotta ja kaikenlaisia hienoja kakkusuunnitelmia minulla oli etukäteen. Kissakakkua kissakoristein ja sen sellaista. Niinpä niin. Kokous oli pääsiäismaanantaina ja pääsiäisenä tein ahkerasti pihahommia , joten kakku jäi ajatuksen asteelle. Kokousta edeltävänä päivänä tein juustokakun ja kokouspäivän aamulla vadelma-seeprapiirakan , koska se on nopeatekoinen ja meillä on edelleen viime vuotisia vadelmia pakastimessa. Toivottavasti tämän vuoden vadelmasato on yhtä hyvä.

Vadelma-seeprapiirakka
 Tällä kertaa sain kaiken täytteen meneään piirakkaan, koska rahkatäytekin oli juoksevampaa kuin viimeksi. Minusta tämän voisi tehdä vähän isompaan vuokaan kuin tähän 26 cm vuokaan, koska täytettä on runsaanlaisesti. Laitanpa tähän vielä reseptin, joka on alunperin Kinuskissan sivuilta bongattu.

Vadelma-rahkapiirakka

Muropohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna (tai ½ dl vauvojen hedelmäsosetta, esim. päärynä)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Vadelmatäyte:
500 g vadelmia
¾ dl sokeria
½ dl perunajauhoja

Rahkatäyte:
¾ dl sokeria
½ dl perunajauhoja
200 g vaniljarahkaa
2 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna/hedelmäsose. 
2.Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Sekoita jauhoseos taikinaan. Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.
3. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella. Tehokkaalla laitteella saat siemenetkin hienonnettua, kun jatkat soseuttamista riittävän pitkään. Sekoita sauvasekoitinta käyttäen joukkoon sokeri ja perunajauhot.
4. Yhdistä rahkatäytteen sokeri ja perunajauhot. Yhdistä myös vaniljarahka ja kerma sähkövatkaimella sekoittaen. Varo kuitenkaan vaahdottamasta kermaa. 
5. Sekoita perunajauhoseos rahkaseoksen joukkoon. (Lisää maito myöhemmin tarvittaessa, mikäli täyte on vuokaan kaadellessa liian paksua.)
6. Ennen kuin aloitat kaatelun, sekoita täytteitä lusikalla kulhojen pohjaa myöten, sillä perunajauhot painuvat herkästi pohjaan.
7. Kaada täytteitä vuorotellen vuoan keskelle. Jos täyte painuu pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa. Jos taas täyte jää kellumaan pinnalle, kaada ylempää. Ohenna täytettä lisäämällä nestettä, jos se on liian paksua eikä leviä kunnolla.



Vadelma-rahkapiirakka
 
Valtavan hyvää tämä on! Varmaan hyvää myös muilla marjoilla, mutta vadelma on yksi minun suosikeista.

4 kommenttia: