perjantai 30. kesäkuuta 2017

Kinkkupiirakat

Viikon kuluttua on tilaustyö 80-vuotisjuhliin ja lohikierteiden  lisäksi pyydettiin sinne jotain muuta suolaista tarjottavaa. Aloin selailla nettiä ja etsiä jotain juhliin sopivaa pientä suolaista .  Löysin mielenkiintoisen reseptin  Täykkärin blogista ja ajattelin testata sitä.
Poron sijasta käytin savukinkkua, mutta saa nähdä kumpaa tilaaja haluaa viikon kuluttua. 

 
Kinkkupiirakat
Nämä olivat kyllä oikein maukkaita! Kovin paljon persiljaa näihin ei tullut, koska en muistanut sitä kaupasta ostaa eikä oman kasvimaan persilja ollut vielä kasvanut , ei ainakaan viikko sitten. Hyviä olivat silti, mutta täydellä persiljamäärällä varmaan vielä parempia!


Tästä ohjeesta tuli 12 piirakkaa tehtynä tavallisen kokoiseen muffinspeltiin. En siis tehnyt minipiirakoita, kuten Täykkärin ohjeessa on tehty.

KINKKUPIIRAKAT

Pohja:
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl mustaleimaemmentaljuustoraastetta
  • 150 g margariinia
  • ½ dl kylmää vettä
1. Sekoita jauhot, leivinjauhe  ja juusto keskenään.
2. Lisää jauhoseokseen pehmennyt margariini ja sekoita murumaiseksi seokseksi.
3. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi.
4. Kaulitse taikina ohueksi ja ota pyöreällä muotilla paloja. Laita palat muffinsvuoan koloihin.

Täyte : 
     
  • 1 sipuli (pilko ja kuullota pannulla öljyssä)
  • 150 g kylmäsavupororouhetta
  • 1 dl persiljaa silppuna
  • 200 g raejuustoa
  • 1½ dl mozzarellajuustoraastetta
  • 2 munaa
  • 2 dl vispikermaa
  • mustapippuria (sekoita kaikki aineet)
1. Pilko ja kuullota sipuli pannulla. 
2. Sekoita kaikki ainekset keskenään. 
3. Jaa täyte taikinakuppeihin. 
4. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. 

Kinkkupiirakat

Kinkkupiirakka
 Varsin mainio tarjottava juhliin , illanistujaisiin , ihan mihin vaan. Helppo valmistaakin kaikenlisäksi. 

lauantai 24. kesäkuuta 2017

Suklaabrita

Britakakku kuuluu kesään. Yleensä se on mansikkainen britakakku tai sitten voi tehdä vaikka omenabritan.
Olin jo pitkään halunnut testata suklaista britakakkua. Kodin kuvalehden "Ihanat juhlat" - lehdessä olin tällaisen reseptin nähnyt . Lehti oli ostettuna ja britakakun testaaminen odotti sopivaa aikaa. 
Mikäpä sen parempi ajankohta leipoa kuin sateinen juhannuspäivä. Juhannusaattona tein puutarhahommia ja koska koko juhannuspäivän satoi, niin eipä muuta kuin leipomaan. 
Ihan kotona vietämme juhannusta. 

Suklaabrita
Voi nam mitä herkkua! Suklaata ja banaania . Ja vielä rahkaakin. Ihan yhtä hyvin käy tämäkin kesäherkuksi kuin mansikkainen versio. 

SUKLAABRITA

 Pohja:
125 g voita tai margariinia 
1 dl sokeria
3 keltuaista
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeritonta, tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenkikuorrutus:
3 valkuaista
1 dl sokeria
1/2 dl kaakaotomusokeria

Täyte:
50 g suklaata
1 prk ( 2 1/2 dl ) suklaakermaa
1 prk ( 200 g) sitruunarahkaa
(1/2 dl kaakaotomusokeria)
1-2 banaania

Päälle :
100 g suklaata 
marjoja 

1. Voitele uunipellin kokoinen leivinpaperi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vatkaimella. Vatkaa keltuaiset joukkoon.
3. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. 
4. Levitä taikina ohueksi levyksi voidellulle leivinpaperille.
5. Vatkaa valkuaisia marenkia varten pari minuuttia. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja lopuksi kaakaotomusokeri. Levitä pellille kakkupohjan päälle.
6. Paista uunin keskitasolla 20-30 minuuttia. 
7. Jäähdytä levy ja leikkaa kahteen osaan. 
8. Rouhi suklaa pieneksi.
9. Vaahdolta suklaakerma. Sekoita se rahkan ja tomusokerin kanssa. Levitä seos toiselle kakkupohjalle. Ripottele päälle suklaarouhetta.
10. Viipaloi banaanit ja levitä ne suklaakermaseoksen päälle. Nosta toinen kakkulevy päälle.
11.  Sulata koristelua varten suklaa ja levitä teelusikalla raitoja päälle. Koristele marjoilla.

Minä en kaupasta löytänyt suklaakermaa, joten käytin tavallista kermaa ja lorautin joukkoon suklaakastiketta. Toimii vallan hyvin niinkin. 
Sitruunarahkan sijaan voi käyttää maustamatonta rahkaa jos ei halua sitruunaista makua tähän kakkuun.

 
Suklaabrita
 Laitoin tähän yhden banaanin, mutta  hyvin voi laittaa kaksikin jos haluaa enemmän banaanin makua.

Suklaabrita
Tästä lehdestä löysin reseptin :


Paljon muitakin mielenkiintoisia reseptejä täällä lehdessä oli . Paljon olisi testattavaa. Pikkuhiljaa vaan, resepti kerrallaan.
Hyvää juhannuksen jatkoa! Vielä sitä on juhannuspäivää jäljellä vajaan tunnin :)


torstai 15. kesäkuuta 2017

Raparperitiramisu

Raparperille yritän vielä joka päivä  keksiä käyttöä , jotta saisi edes osan käytettyä. Ikävää antaa sen mennä hukkaan. Yhdelle työkaverille jo ison pussillisen kiikutin. Hyvä jos menee käyttöön.
Kaikenlisäksi meillä alkoi lehtikompostiinkin kasvaa raparperi, ilmeisesti jostain viime vuonna sinne heittämästäni raparperin kukasta. Tai jostain osasta. No kasvakoon siellä :)

Löysin K-ruoka sivuilta mielenkiintoiselta kuulostavan raparperitiramisun ohjeen. Vaikutti olevan kohtalaisen helppotekoinenkin, joten sen päätitn tehdä eilen illalla puutarhahommien jälkeen.



Raparperitiramisu
 Kuva on hieman tummahko, alkoi jo ilta ( tai yö) hämärtää, kun kuvasin tätä. Tämä tiramisu oli kesäisen raikas! Raparperin kirpeähkö maku ja juusto-kerma-jogurttiseos olivat ihan täydellinen makuyhdistelmä.
Oivallinen kesäinen jälkiruoka ja kuten K-ruoka sivuilla sanottiin, mikseipä kävisi ihan juhliinkin tarjottavaksi.

RAPARPERITIRAMISU

Pohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1 1/2 dl omenatäysmehua tai vahvaa kahvia
2 rkl mantelikööriä

Raparperitäyte:
1 litra ( n. 400 g )  raparperinpaloja
1/2 - 1 dl vettä
1 dl sokeria

Täyte:
2 dl vispikermaa
400 g tuorejuustoa ( maustamaton tai vanilja)
200 g turkkilaista jogurttia
3 rkl sokeria

Pinnalle :
Kanelia

1. Valmista ensin raparperitäyte. Keitä raparperia, vettä ja sokeria noin 5 minuuttia, kunnes raparperi on soseutunut. Anna jäähtyä kylmäksi. (Hillokkeen voit tehdä jo edellisenä päivänä.)
2. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi.
3. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina kevyesti tasaiseksi.
4. Sekoita taikina kevyesti tasaiseksi.
5. Sekoita mehu tai kahvi ja likööri. Kostuta pohjalevy seoksella.
6. Vaahdota kerma. Sekoita vaahtoon tuorejuustot, jogurtti ja sokeri.
7. Levitä alimmalle torttulevylle puolet raparperitäytteestä ja noin 1/3 juustoseoksesta. Nosta päälle seuraava torttulevy ja kostuta se. Levitä pinnalle raparperitäyte. Lusikoi loppu juustoseos muovipussiin ja leikkaa kulmaan pieni aukko. Pursota juustoseos kakun päälle pieninä nokareina. 
8. Anna tiramisun vetäytyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli. Siivilöi pinnalle kanelia.

Me ei annettu tämän vetäytyä ennenkuin maistettiin. Hyvää oli ihan hetikin syötynä. Kostutusta mielestäni ei tarvitse paljon, koska raparperitäyte on kosteaa ja kostuttaa kakkupohjaa jo valmiiksi. En laittanut noin paljon kuin ohjeessa oli.
En alkanut kymmenen jälkeen illalla keittää kahvia, joten kostutin tämän omenamehu/vaniljaliköörin sekoituksella. Mantelilikööriä meillä ei ollut enkä viitsinyt tämän takia sitä aiemmin päivällä ostaa. Vaniljalikööriä löytyi kaapin perukoilta.

Raparperitiramisu

Kesäistä herkkua!

Raparperitiramisu
Tämähän voisi olla vaikka keskikesän juhlan herkku. Valmistuu nopeasti eikä minun mielestä vaadi tuota yön yli jääkaapissa vetäytymistä ennenkuin tätä syö. Heti vaan lusikoimaan!
 
Nyt tähän alle jää tyhjää tilaa eikä kone suostu poistamaan, joten jääköön sitten . Korjataan asia myöhemmin  - jos onnistuu :)
 
Hyvää kesänjatko kaikille! Ensi viikolla onki jo juhannus, mihin tämä aika rientää!

 
 
 

 

 

 

 

 
 

 

tiistai 13. kesäkuuta 2017

Raparperimehu

Olimme siis viime viikonloppuna Röölässä Rymättylässä kesätapahtumassa myymässä leivonnaisia ynnä muuta. Aviomies teki muutaman pullollisen raparperimehua myyntiin ja ne menivätkin kaikki kaupaksi. 

Raparperimehu
Mehusta tuli kauniin väristä ja maku oli raikas. Annan sivujen ohjeen mukaan sitä voi juoda sellaisenaan tai lisätä siihen vettä tai kivennäisvettä. Itse lisäsin vettä joukkoon kun maistelimme mehua. Oli sen verran vahvan makuista ihan sellaisenaan. Tämä voisi olla erinomaisen hyvää vaikka  kesäisen boolin pohjana. 

RAPARPERIMEHU

1 kg tuoretta raparperia
2 l vettä
pala kanelitankoa
1/2 vaniljatanko
2 dl sokeria
noin yhden sitruunan mehu

1. Paloittele raparperit. Keitä paloja 10-15 minuuttia
kanelilla ja vaniljatangolla maustetussa vedessä. 
2. Siivilöi mehu. Mausta mehu sitruunalla ja sokerilla.
3. tarjoa jääkylmänä sellaisenaan tai vedellä / kivennäisvedellä laimennettuna. 

Raparperimehu
Meidän pihalla raparperit kukoistaa, joten ajattelimme tehdä tätä mehua ihan itsellekin . Sen verran hyvää tämä oli, oivallinen janojuoma!

 

sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Voisilmäpullat

Kävimme lauantaina Rymättylässä Röölän kesätapahtumassa myymässä leivonnaisia ja raparperia + muuta pientä. Myyjäisistä juttua vähän myöhemmin lisää.
Aika rankkaahan se oli kun töissä käy ja pitkää päivää kaikenlisäksi joutuu tekemään tuurausten takia. Sen jälkeen pitäisi ehtiä vielä leipoa eikä leivonnaisia kuitenkaan voi päiväkausia etukäteen tehdä.  Vähillä unilla siis mentiin.
Myynnissä meillä oli mm. näitä voisilmäpullia. Ovat kyllä niin hyviä!


voisilmäpullat
 Nams!

Voisilmäpullat

50 g hiivaa
5 dl maitoa
3/4 dl sokeria
150 g voita
3 tl kardemummaa
1 tl suolaa
n. 10 - 12 dl jauhoja
voisilmätäyte :
100 g voita
4 rkl sokeria
4 rkl vehnajauhoaj
1-2 tl vanilliinisokeria

1. Sulata voi, lisää maito voisulaa.
2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maito-voisokseen.
3. Lisää joukkoon sokeri, suola ja kardemumma.
4. Lisää jauhot vähitellen. Jätä taikina mieluummin hieman löysäksi kuin käytät koko jauhomäärää ja taikinasta tulee liian kovaa.
5. Anna taikinan kohta kaksinkertaiseksi lämpimssä paikassa.
6. Leivo taikinasta pyöteitä pullia, kohota ne hyvin.
7. Tee täyte. Lisää kaikki ainekset pehmeän voin joukkoon, sekoita tasaikseksi seokseksi.
8. Paina kohonneisiin pulliin keskelle kolo.
 9.Voitele pullat kananmunalla.
10. Lisää joka koloon täytettä, ripottele raesokeria päälle.
11. Paista 225 asteessa noin 10-12 minuutti tai kunnes pullat ovat saaneet hyvin väriä.

Hieman eri ohjeella tein tällä kertaa tuon täytteen. Itse laitan reilusti täytettä pulliin. Se täyte on kuitenkin juuri näiden pullien juttu, joten sitä saa olla kunnolla. 
Myyjäiset menivät hyvin, siitälisää myöhemmin!
 

torstai 8. kesäkuuta 2017

Appelsiinikakku

 Sitruunakakun ohella toinen kesäisen raikas kuivakakku on appelsiinikakku. Siitäkin on netissä monenlaisia reseptejä. Joihinkin tulee appelsiinimarmeladia, toisiin taas kermaviiliä.
Minulla on tämä sama perusresepti, jolla olen appelsiinikakun tehnyt jo pitkään.


Appelsiinikakku

Mehevä ja sitruksinen kakku!

APPELSIINIKAKKU

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
appelsiinin mehua

1.  Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri.
2. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
3. Sekoita kuivat aineet ja appelsiinin raastettu kuori keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan.
4. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (tilavuus noin 1,8 l).
5.  Paista 175 asteessa noin 45 - 50 minuuttia.

Appelsiinin mehua laitan ihan oman tuntuman mukaan. Ainakin 2 rkl , mutta en koskaan mittaa vaan laitan mikä sopivalta tuntuu.
Monissa netin ohjeissa kakku vielä kostutetaankin, mutta en ole sitä vielä kokeillut. Hyvää kakku on ihan näinkin!


 

maanantai 5. kesäkuuta 2017

Ylioppilaskakku

Aviomiehen siskontyttö kirjoitti ylioppilaaksi ja sain sinne tehdä kakun. Koristeiksi pyydettiin sinisiä ruusuja ja yo-lakki, ei muuta. Yksinkertainen onkin kaunista. 

Ylioppilaskakku
 Tein vaihteeksi ruusuja varsineen  ja kivalta ne näyttivätkin. Kuvassa yo-lakkikoristeen lippa osoittaa väärään suuntaan - ennenkuin huomasin kääntää. :)
Täytteinä vaniljamoussee  1,5 kertaisena ja vadelmamoussee kaksinkertaisena. Kakkuun tuli neljä neljän kananmunan levykakkupohjaa. Vadelmaisia täytekerroksia oli kaksi ja vaniljaista yksi. 
Päälle päivänsankari halusi suklaaganachen , koska hän ei pidä massakuorrutteisista kakuista.Olikin ihan kiva tehdä välillä sellainen kuorrutus.
Tämänkokoiseen kakkuun meni kaksi á 200 g suklaalevyä, tosin jonkun verran kuorrutusta jäi yli. Laitoin sen pieniin suklaamuotteihin ja pakastimeen. 
Tällä ohjeella tein kuorrutteen :

Suklaaganache

200 g tummaa suklaata
2 dl kermaa

 Lämmitä kerma kattilassa höyryäväksi ja nosta kattila liedeltä. Pilko suklaa kulhoon. Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja sekoittele seosta vähän väliä, kunnes se on tasaista. Kuuma kerma sulattaa suklaan turvallisesti. Anna kuorrutteen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja kaada se sitten kakun päälle.

Oli ihan makoisaa kakkua!