sunnuntai 22. lokakuuta 2023

Omena-toscapullat


 Talviomenapuussa on vielä vähän omenaa, joten päätin tehdä näitä omena-toscapullia, joiden reseptin olin ottanut "to do-listalle". 

Omena-toscapulla

Olipa hyvää! Ohjeen löysin "Meillä kotona"- sivustolta. Ehkä nämä minun pullat vähän liikaa kohosivat, ainakin osa näistä. Tai painoin liian litteäksi tuon kolon. Sitä ei ihan pohjaan saakka kannata painaa . Näihin kuvissa oleviin painoin vähän matalamman kolon. 

Tuo Antonovka talviomenan kirpeys ja fariinisokeri-kauraseoksen maku sopivat loistavasti yhteen. 

OMENA-TOSCAPULLA

200 g voita tai margariinia

5 dl maitoa

50 g hiivaa

1 kananmuna 

2 dl sokeria

1 rkl jauhettua kardemummaa

1 1/2 tl suolaa

noin 15 dl vehnäjauhoja

Kauratosca:

100 g voita

2 dl fariinisokeria

2 dl kaurahiutaleita

1 rkl kanelia

1 tl jauhettua kardemummaa

Täyte :

omenaa pieninä kuutioina , noin 3 dl 

1. Sulata voi kattilassa. Lisää maito ja kuumenna käden lämpöiseksi. Kaada voi-maitoseos kulhoon.

2. Lisää joukkoon hiiva murusina. Lisää myös sokeri, suola ja kardemumma ja muna.  

3- Alusta jauhot taikinaan, vähän kerrallaan. Vaivaa, kunnes taikina o kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, noin tunti. 

4. Pyörittele taikinasta pullia. Kohota pellillä noin puoli tuntia. 

5. Nypi kulhossa kauratoscaseoksen ainekset murumaiseksi.

6. Paina lasilla pulliin syvennys.  Voitele pullat vatkatulla kananmunalla. Lisää syvennyksiin omenakuutioita.

7. Ripottele kauratosca tasaisesti pulliin omenakuutioiden päälle. Paina seosta hieman sormin ettei se pullahda pois pullien paistuessa. 

8. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.


Pullia tuli 17 kappaletta. Ensimmäisen pellillisen tein siten, että painoin syvän ja laajan kuopan. Painoin myös kauratoscaa sormilla tiiviimmin omenakuutioiden päälle. Näihin kuvissa oleviin en kauratoscaa painanut niin paljon ja kolokin oli maltillisempi. Ainakin näistä tuli paremman näköisiä. Hyviä ne matalammatkin olivat , ei siinä mitään. 


Sen verran hyviä, että täytyy näitä toistekin tehdä. 







keskiviikko 11. lokakuuta 2023

Appelsiini-lakritsikakku

 Tämän kakun tein jo jokin aikaa sitten, kun minulla oli kirjastosta lainassa lakritsiaiheinen reseptikirja. Siinä oli mielenkiintoisia reseptejä. 

Appelsiini-lakritsikakku

Yksi oli tämä lakritsin ja appelsiinin makuinen kuivakakku. Ja hyvää tämä todella olikin!

APPELSIINI-LAKRITSIKAKKU

100 g voita tai margariinia
1 1/2 dl maitoa 
3 munaa
3 dl sokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl lakritsirouhetta tai 3 tl lakritsijauhetta 
yhden appelsiinin hienoksi raastettu kuori

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin kahden litran kakkuvuoka.
2. Sulata voi ja lisää sen joukkoon maito. 
3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi , lisää neste.
4. Yhdistä kuivat aineet keskenään, kääntele ne joukkoon appelsiininkuoren kera.
5. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 45-50 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla.
6. Odota muutama minuutti ja kumoa sitten kakku vadille. 

Käytin tässä lakritsijauhetta ja laitoin sitä vähän enemmän kuin 3 tl. Ehkä noin 4,5 tl. Sillä sai ihan kivan maun . 
Mielessä kävi miltä olisi maistunut turkinpippurirouheen kera. Ehkä se pitää virlä joskus testata.