lauantai 19. huhtikuuta 2025

Rocky road kuppikakut

 Täytekakun teosta jäi sinistä kreemiä yli enkä missään nimessä halunnut sitä heittää hukkaan. Toki olisi voinut pakastaa , mutta usein minulla käy niin, että  pakastimeen unohtuu yhtä sun toista . Siispä muffinsien tekoon. 

Rocky road kuppikakku 

Pohjana on ihan perusmuffinsien pohja ja taikinaan on lisätty pähkinärouhetta, suklaamuruja ja vaahtokarkin paloja. 

Rocky road muffins

125 g g voita tai margariina

2 1/2 dl sokeria

2 kananmunaa

3/4 dl maitoa

4 dl vehnäjauhoja

1 dl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1/2 tl suolaa

noin 1 dl vaahtokarkin paloja

noin 1 dl suklaarouhetta ( voi käyttää erilaisia suklaita)

noin 1 dl pähkinöitä rouheena

1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri keskenään. Lisää kananmunat yksitellen ja myös maito.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen siivilän läpi taikinaan. Kääntele taikinaan lopuksi suklaarouhe, pähkinärouhe ja vaahtokarkin palat. 

3. Paista 200 asteessa 20 - 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kreemi :

100 g voita 

2 dl tomusokeria

1/2 rkl maitoa

1. Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä. 

2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi. Tähän menee useampi minuutti . Näet selvästi kun voin väri vaalenee ja kuohkeutuu. 

3. Aloita lisäämään tomusokeria vähitellen, koko ajan vatkaten. Kun olet lisännyt kaiken tomusokerin , jatka vatkaamista usean minuutin ajan. 

4. Lisää kylmä maito ja jatka vielä vatkaamista . Jos värjäät kreemin niin lisää väri vatkaamisen loppuvaiheessa. 

5. Valmis kreemi on kuohkeaa ja vaaleaa eikä se maistu voilta. 

6. Purosta kreemiä kuppikakkujen päälle. 

Sellainen huomio, että jos haluaa sinistä kreemiä, niin se ei ihan noin vaan onnistu . Kreemiin pitää ensin sekoittaa vähän liilaa, jotta voin kellertävän sävyn saa pois. Itse tosin käytin toista taktiikkaa eli voin sijaan käytin Elepant - kasvipohjaista voita. Se ei ole kellertävää ja siitä sain kauniin sinisen kreemin. 

 

Rocky road kuppikakku 

Maukkaita olivat ! 

tiistai 1. huhtikuuta 2025

Mango-sitruunakääretorttu

 Leivotaan -lehden numerosta 2/2022 löytyi aivan ihanan keväiseltä kuulostava herkku. Mangoa ja sitruunaa kääretortussa , nam! 


Mango-sitruunakääretorttu 

Täyte tehtiin pannacotta-tyylillä. Ihan siis suit sait sukkelaan tätä ei tehdä vaan pannacotta on hyvä tehdä vaikka edellisenä päivänä jääkaappiin.  Mutta lopputulos kruunaa kyllä kaiken vaivan! Aivan ihanan makuista! 

MANGO-SITRUUNAKÄÄRETORTTU 

Mangopannacotta 

100 g pakastemangokuutioita

1 1/2 liivatelehteä

2 dl kuohukermaa

2 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Sitruunakääretorttu 

3 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 sitruunan raastettu kuori

1 rkl sitruunamehua

1. Pannacotta : Sulata mangokuutiot. Sekoita ne sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. 

2. Kiehauta kerma, sokeri ja vaniljasokeri paksupohjaisessa kattilassa. Ota kattila liedeltä juuri kun seos alkaa kiehua. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, sulata ne kuumaan kermaan. Sekoita myös mangosose kermaan. 

3. Kaada pannacottaseos kulhoon. Paina muovikelmu suoraan seoksen pintaan. Nosta kulho jääkaappiin vähinttän neljäksi tunniksi, mielellään yön yli. 

4. Kääretorttu : Kuumenna uuni 250 asteeseen. Leivinpaperoi uunipelti, koko 30 x 40 cm suunnilleen. 

5. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa yhteen vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Raasta sitruunankuori hienolla terällä, purista mehu. Kääntele jauhoseos, kuoriraaste ja sitruunamehu muna-sokerivaahtoon. 

6. Levitä taikina paeroidulle pellille. Paista noin 5 minuuttia 250 asteessa. 

7. Kumoa torttu sokeroidulle leivinpaperille. Vedä uunissa ollut paperi varovasti pois. Voit sivellä paperin pintaa kylmällä vedellä, jotta irtoaa helpommin. Anna pohjan jäähtyä pellin alla. 

8. Vatkaa pannacotta oikean kuohkeahksi sähkövatkaimella. Levitä vatkattu pannacotta kääretorttulevylle. Kääri pohja varovasti rullalle pitkältä sivulta aloittaen. Kääri torttu leivinpaperiin ja jätä saumakohta alaspäin. Nosta torttu jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen kuin leikkaat viipaleiksi. 

Kyllä maistui! Tein jo toisenkin kerran ja siinä sipaisin torttulevylle orange curdia ennen pannacottan laittamista . Lemon curd varmasti sopii myös erinomaisesti . Minulla sattui tätä orange curdia olemaan jääkaapissa.  Kun laittaa vain ohuelti, niin on juuri sopiva lisä. 


Mango-sitruunakääretorttu 

Mango-sitruunakääretorttu 

Erinomainen pääsiäisherkku esimerkiksi.