Arvonnat sen kun jatkuvat, se on mukavaa! Peggyn pienessä punaisessa keittiössä on myös arvonta blogin 1-vuotispäivän kunniaksi. Palkinto on vielä yllätys. Kaikki mukaan!
▼
perjantai 31. tammikuuta 2014
Herkkuhovin blogissa arvonta käynnissä!
Nyt kaikki mukaan Herkkuhovin blogissa olevaan arvontaan! Palkintona on 3 numeroa Maku-lehteä. Sopii meille kaikille leivonnasta ja ruuanlaitosta kiinnostuneille :)
torstai 30. tammikuuta 2014
Porkkanateeleipä
Teeleivät ovat nopeatekoisia, joten kun oltiin iltapalaa vailla, niin teeleivän tekoon vaan. Ja porkkanalinjalla mentiin, kun porkkanoita vielä kaapista löytyi.
Ja teeleipähän on parhaimmillaan uunituoreana.
Porkkanateeleipä
50 g voita
2 pientä porkkanaa
2 1/2 dl kaura- tai vehnähiutaleita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 dl maitoa
1. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää porkkanaraaste sekä sulatettu voi. Älä vaivaa turhaan ettei taikina sitkisty.
3. Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile ne leivinpaperilla peitetylle pellille mataliksi pyöreiksi leiviksi.
4. Jaa leivät taikinapyörällä neljään osaan.
5. Paista teeleipiä 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Porkkanateeleipä |
Porkkanateeleipä
50 g voita
2 pientä porkkanaa
2 1/2 dl kaura- tai vehnähiutaleita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 dl maitoa
1. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää porkkanaraaste sekä sulatettu voi. Älä vaivaa turhaan ettei taikina sitkisty.
3. Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile ne leivinpaperilla peitetylle pellille mataliksi pyöreiksi leiviksi.
4. Jaa leivät taikinapyörällä neljään osaan.
5. Paista teeleipiä 225 asteessa noin 15 minuuttia.
tiistai 28. tammikuuta 2014
Nunnat
Muistan joskus nuorena tehneeni paljonkin muffinseja, joita sanottiin nunniksi. Ohje oli jostakin leivontakirjasta - yhtään en muista mistä eikä koko leivontakirjaa löydy enää mistään.
Googletin, löysin aluksi sellaisen nunnien ohjeen, johon tuli mantelijauhetta. Eivät olleet sitä mitä etsin, koska niihin tekemiini meni saksanpähkinöitä ja ne olivat niin hyviä. Saattaisi toki mantelijauheella olla ihan yhtä hyviä, en tiedä. Pitää ehkä testata joskus.
Onneksi löytyi kuitenkin myös tämä tutulta kuulostava resepti googlettamalla.
En tiedä mistä ovat nämä muffinsit nimensä saaneet. Nämähän voisi vaikka päällystää jollakin tuorejuustopursotuksella tai vastaavalla, mutta minä tein ihan reseptin mukaisen päällysteen tomusokerista ja pikakahvijauheesta.
Nunnat
150 g voita
1,5 dl sokeria
3 kpl keltuaisia
100 g hasselpähkinöitä
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
3 kpl valkuaisia
Kuorrutus:
1,5 rkl vettä
1 rkl pikakahvijauhetta
2 dl tomusokeria
1. Kiehauta voita ja sokeria muutama minuutti kattilassa koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä.
2. Lisää jäähtyneen seoksen joukkoon keltuaiset, hasselpähkinärouhe, vanilliinisokeri ja vehnäjauho/leivinjauheseos. Lisää viimeiseksi kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset.
3. Jaa taikina pieniin paperisiin leivosvuokiin ja paista ne 175 asteen lämmössä 15-20 minuuttia.
4. Liota kuorrutusta varten pikakahvijauhe veteen. Sekoita se tomusokerin kanssa tasaiseksi seokseksi ja levitä jäähtyneiden muffinsien päälle. Ripottele pinnalle mantelirouhetta tai paina jokaisen muffinsin päälle puolikas pähkinä.
Tästä annoksesta tuli 15 pientä muffinsia. Jos tykkää pähkinöistä, niin suosittelen testaamaan näitä!
Googletin, löysin aluksi sellaisen nunnien ohjeen, johon tuli mantelijauhetta. Eivät olleet sitä mitä etsin, koska niihin tekemiini meni saksanpähkinöitä ja ne olivat niin hyviä. Saattaisi toki mantelijauheella olla ihan yhtä hyviä, en tiedä. Pitää ehkä testata joskus.
Onneksi löytyi kuitenkin myös tämä tutulta kuulostava resepti googlettamalla.
Nunnat |
En tiedä mistä ovat nämä muffinsit nimensä saaneet. Nämähän voisi vaikka päällystää jollakin tuorejuustopursotuksella tai vastaavalla, mutta minä tein ihan reseptin mukaisen päällysteen tomusokerista ja pikakahvijauheesta.
Nunnat
150 g voita
1,5 dl sokeria
3 kpl keltuaisia
100 g hasselpähkinöitä
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
3 kpl valkuaisia
Kuorrutus:
1,5 rkl vettä
1 rkl pikakahvijauhetta
2 dl tomusokeria
1. Kiehauta voita ja sokeria muutama minuutti kattilassa koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä.
2. Lisää jäähtyneen seoksen joukkoon keltuaiset, hasselpähkinärouhe, vanilliinisokeri ja vehnäjauho/leivinjauheseos. Lisää viimeiseksi kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset.
3. Jaa taikina pieniin paperisiin leivosvuokiin ja paista ne 175 asteen lämmössä 15-20 minuuttia.
4. Liota kuorrutusta varten pikakahvijauhe veteen. Sekoita se tomusokerin kanssa tasaiseksi seokseksi ja levitä jäähtyneiden muffinsien päälle. Ripottele pinnalle mantelirouhetta tai paina jokaisen muffinsin päälle puolikas pähkinä.
Tästä annoksesta tuli 15 pientä muffinsia. Jos tykkää pähkinöistä, niin suosittelen testaamaan näitä!
sunnuntai 26. tammikuuta 2014
Rocky road fudge
Tämän suklaafudgen ohjeen löysin recept.nu sivuilta. Näytti ja kuulosti niin hyvältä, että halusin testata.
Itse pidän suklaan ja suolapähkinän yhdistelmästä. Suolapähkinän lisäksi tähän tuli vaahtokarkkeja.
Kyllä vaan oli hyvää. Onneksi oli nuorimmaisen kaveri kylässä, niin saa syötettyä näitä vähän muillekin eikä itse napostele koko ajan.
Rocky road fudge
100 g maitosuklaata
100 g tummaa suklaata
15 g voita
0,5 purkkia kondensoitua maitoa
1 tl vanilliinisokeria
1,5 dl pieniä vaahtokarkkeja (tai isoja pieninä paloina)
1 dl suolapähkinöitä
1. Paloittele suklaat ja sulata ne vesihauteessa voin ja kondensoidun maidon kanssa.
2. Ota pois liedeltä, anna jäähtyä hetken. Lisää sitten vanilliinisokeri.
3. Sekoita joukkoon vaahtokarkit ja suolapähkinät. Älä sekoita liikaa ettei vaahtokarkit sula.
4. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa pari tuntia.
Itse tein tätä kaksinkertaisen annoksen. Se oli sopiva määrä 20 x 20 cm sisämitoiltaan olevaan pieneen vuokaan. Samalla sai käytettyä koko kondensoidun maidon ettei jääkaappiin jäänyt puolta purkillista odottamaan seuraavaa käyttöä. Monesti käy niin, että siellä ne jämät vaan odottavat ja odottavat kunnes joutuu heittämään pois.
Vielä vähän lähikuvaa...
Rocky road fudge |
Kyllä vaan oli hyvää. Onneksi oli nuorimmaisen kaveri kylässä, niin saa syötettyä näitä vähän muillekin eikä itse napostele koko ajan.
Rocky road fudge
100 g maitosuklaata
100 g tummaa suklaata
15 g voita
0,5 purkkia kondensoitua maitoa
1 tl vanilliinisokeria
1,5 dl pieniä vaahtokarkkeja (tai isoja pieninä paloina)
1 dl suolapähkinöitä
1. Paloittele suklaat ja sulata ne vesihauteessa voin ja kondensoidun maidon kanssa.
2. Ota pois liedeltä, anna jäähtyä hetken. Lisää sitten vanilliinisokeri.
3. Sekoita joukkoon vaahtokarkit ja suolapähkinät. Älä sekoita liikaa ettei vaahtokarkit sula.
4. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa pari tuntia.
Itse tein tätä kaksinkertaisen annoksen. Se oli sopiva määrä 20 x 20 cm sisämitoiltaan olevaan pieneen vuokaan. Samalla sai käytettyä koko kondensoidun maidon ettei jääkaappiin jäänyt puolta purkillista odottamaan seuraavaa käyttöä. Monesti käy niin, että siellä ne jämät vaan odottavat ja odottavat kunnes joutuu heittämään pois.
Vielä vähän lähikuvaa...
perjantai 24. tammikuuta 2014
Tiikerikakku
Tiikerikakku on aina yhtä hyvää peruskakkua. Otetaanpa Nalle Puhin filosofiaa tähän alkuun :
""Oikeastaan Tikrussa ei ole mitään vikaa", sanoi Nasu laiskasti. "Ei niin", sanoi Risto Reipas. "Oikeastaan ei kenessäkään ole", sanoi Puh. "Minä olen sitä mieltä", hän sanoi. "Mutta olen varmasti väärässä." "Et ole", sanoi Risto Reipas.
Eikä tässä tikrukakussakaan mitään vikaa ollut. Ihan pakko oli ottaa uunituoreana yksi pala vaikka monesti sanotaan, että kuivakakut ovat parhaimmillaan vähän myöhemmin. Enhä se pätee jouluisiin kakkuihin - tämä tiikerikakku oli suussasulavan hyvää ihan tuoreana.
Tuo kuvion muodostuminen on aina yhtä jännittävää - koskaan ei tiedä minkälainen raita sinne kakkuun tulee. Tällä kertaa tällainen ja toisessa kakussa varmaan ihan toisenlainen. Tein taas kaksi kakkua kerralla. Tässä resepti yhteen kakkuun :
Tiikerikakku
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 isoa kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 dl maitoa
1.Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka ( 1.8 l)
2. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri.
3. Lisää vaahtoon huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.
4. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja vanilliinisokeri.
5. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
6. Ota taikinasta 1/3 osa erikseen kulhoon. Sekoita siihen kaakaojauhe ja maito.
7. Laita ensin kerros vaaleaa taikinaa kakkuvuokaan. Laita sen jälkeen kerros tummaa taikinaa. Sekoita se haarukalla vaalean taikinan joukkoon. Lisää loput vaaleasta taikinasta päälle.
8. paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.
Minulla oli tavallisia kananmunia, ei niitä suurempia. Sen takia laitoin taikinaan 7 kananmunaa. Vaikutti olevan ihan hyvä niin.
Ja sitten vaan herkuttelemaan.
""Oikeastaan Tikrussa ei ole mitään vikaa", sanoi Nasu laiskasti. "Ei niin", sanoi Risto Reipas. "Oikeastaan ei kenessäkään ole", sanoi Puh. "Minä olen sitä mieltä", hän sanoi. "Mutta olen varmasti väärässä." "Et ole", sanoi Risto Reipas.
Eikä tässä tikrukakussakaan mitään vikaa ollut. Ihan pakko oli ottaa uunituoreana yksi pala vaikka monesti sanotaan, että kuivakakut ovat parhaimmillaan vähän myöhemmin. Enhä se pätee jouluisiin kakkuihin - tämä tiikerikakku oli suussasulavan hyvää ihan tuoreana.
Tiikerikakku |
Tiikerikakku
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 isoa kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 dl maitoa
1.Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka ( 1.8 l)
2. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri.
3. Lisää vaahtoon huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.
4. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja vanilliinisokeri.
5. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
6. Ota taikinasta 1/3 osa erikseen kulhoon. Sekoita siihen kaakaojauhe ja maito.
7. Laita ensin kerros vaaleaa taikinaa kakkuvuokaan. Laita sen jälkeen kerros tummaa taikinaa. Sekoita se haarukalla vaalean taikinan joukkoon. Lisää loput vaaleasta taikinasta päälle.
8. paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.
Minulla oli tavallisia kananmunia, ei niitä suurempia. Sen takia laitoin taikinaan 7 kananmunaa. Vaikutti olevan ihan hyvä niin.
Ja sitten vaan herkuttelemaan.
tiistai 21. tammikuuta 2014
Porkkanasämpylät
Melkeinpä aina, kun meillä leivotaan sämpylöitä, niin ne ovat näitä porkkanasämpylöitä. Ne vaan ovat niin meheviä ja ihan yksinkertaisesti hyviä!
Resepti löytyy täältä. Tällä samalla reseptillä leivoimme myös leipomoaikoina nämä porkkanasämpylät ja veimme näitä aamiaissämpylöiksi mm. paikalliseen päiväkotiin, samalla kun veimme tytöt sinne hoitoon. Oi niitä aikoja!
Porkkanasämpylät |
lauantai 18. tammikuuta 2014
Mississippiläinen mutakakku
Tämä osui silmiini kirjasta "Maittavat suklaaherkut" ( hyvä kirja!) ja muistinkin tämän olevan myös "TO DO" listalla, kun olen joskus samaisen reseptin bongannnut Mustikkasuun blogista. Nyt sai sitten yhden reseptin siitä listasta vedettyä yli.
Mutakakku on meidän perheen herkkua ja tällainen hieman toisenlainen resepti vaikutti kovinkin kiinnostavalta.
Nyt voisi kyllä sanoa, että oli syntisen hyvää! Täyte jää ihanan pehmeäksi ja "mutaiseksi", tätä olisi voinut syödä monta palaa - mutta onneksi järki voitti ja jätin vain yhteen palaan. Huomenna on päivä uusi ja saa taas olla syntinen !
Ihan vaan vähän oli eroavaisuuksia Mustikkasuun reseptillä ja tällä reseptillä.
Mississippiläinen mutakakku
225 g jauhoja
25 g kaakaojauhetta
150 g voita
30 g hienoa sokeria
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
175 g voita
350 g tummaa muscovadoskeria (käytin ruokokidesokeria ja tavallista sokeria)
4 kevyesti vatkattua munaa
4 rkl kaakaojauhetta
150 g suklaata
3 dl kahvikermaa
Koristeluun:
2,5 - 3 dl kermaa vaahdotettuna
suklaata
1. Siivilöi jauhot ja kaakaojauhe kulhoon. Nypi voi joukkoon, kunnes seos on nokareista. Sekoita joukkoon kylmää vettä ja sokeria, kunnes saat pehmeää taikinaa.
2. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla työtasolla ja vuoraa sillä syvä posliininen torttuvuoka (23 cm).
Peitä leivinpaperilla tai alumiinifoliolla ja laita päälle kuivattuja herneitä. Paista 190 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Ota herneet ja paperi pois, paista vielä noin 10 minuuttia.
3. Vaahdota täytettä varten voi ja sokeri kulhossa. vatkaa vähitellen sekaan kananmunat ja kaakaojauhe. Sulata suklaa vesihauteessa ja vatkaa sula suklaa kahvikerman kanssa joukkoon.
4. Kaada taikina täytepohjalle ja paista 170 asteessa noin 45 minuuttia.
5. Anna tortun jäähtyä täysin. Peitä kermavaahdolla, koristele haluamallasi tavalla.
Herneitä ei löytynyt, joten se vaihe jäi pois. Tuli ihan hyvä pohja silti.
Aluksi laitoin kaiken täytteen kakkuun, mutta kaavin siitä osan pois ennen uuniin laittoa, koska näytti jo siinä vaiheessa, että tässä käy hassusti. Ohjeessa on varmaankin ollut tosiaan SYVÄ torttuvuoka .... minulla on sellainen tavallinen ja vaikka en edes kaikkea täytettä kakkuun laittanut, niin uunissa se pursui yli reunojen ennenkuin täyte kiinteytyi. Kesken paistoin kaavin täytettä pois uuninpohjalta, kun se alkoi kärytä epämiellyttävästi.
Tulihan kakusta muheva ja mehevä, kun täytettä on paljon, mutta tuo määrä oli ainakin minun torttuvuokaan hieman liikaa. Hyvä kun täytettä on paljon, mutta ei sitä tarvitse niin paljon olla, että valuu yli reunojen uuninpohjalle. Pitänee ostaa syvempi vuoka.
Muscavadosokeria ei tosiaan ollut, joten ruokokidesokerin ja tavallisen sokerin sekoitus sai kelvata. Toimii varmaan ihan hyvin pelkästään tavallisellakin sokerilla.
Ihanaa herkkua, tässä kun hetken tätä kuvaa katson niin menen hakemaan toisen palan. Namskis.
Mutakakku on meidän perheen herkkua ja tällainen hieman toisenlainen resepti vaikutti kovinkin kiinnostavalta.
Mississippiläinen mutakakku |
Ihan vaan vähän oli eroavaisuuksia Mustikkasuun reseptillä ja tällä reseptillä.
Mississippiläinen mutakakku
225 g jauhoja
25 g kaakaojauhetta
150 g voita
30 g hienoa sokeria
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
175 g voita
350 g tummaa muscovadoskeria (käytin ruokokidesokeria ja tavallista sokeria)
4 kevyesti vatkattua munaa
4 rkl kaakaojauhetta
150 g suklaata
3 dl kahvikermaa
Koristeluun:
2,5 - 3 dl kermaa vaahdotettuna
suklaata
1. Siivilöi jauhot ja kaakaojauhe kulhoon. Nypi voi joukkoon, kunnes seos on nokareista. Sekoita joukkoon kylmää vettä ja sokeria, kunnes saat pehmeää taikinaa.
2. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla työtasolla ja vuoraa sillä syvä posliininen torttuvuoka (23 cm).
Peitä leivinpaperilla tai alumiinifoliolla ja laita päälle kuivattuja herneitä. Paista 190 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Ota herneet ja paperi pois, paista vielä noin 10 minuuttia.
3. Vaahdota täytettä varten voi ja sokeri kulhossa. vatkaa vähitellen sekaan kananmunat ja kaakaojauhe. Sulata suklaa vesihauteessa ja vatkaa sula suklaa kahvikerman kanssa joukkoon.
4. Kaada taikina täytepohjalle ja paista 170 asteessa noin 45 minuuttia.
5. Anna tortun jäähtyä täysin. Peitä kermavaahdolla, koristele haluamallasi tavalla.
Herneitä ei löytynyt, joten se vaihe jäi pois. Tuli ihan hyvä pohja silti.
Aluksi laitoin kaiken täytteen kakkuun, mutta kaavin siitä osan pois ennen uuniin laittoa, koska näytti jo siinä vaiheessa, että tässä käy hassusti. Ohjeessa on varmaankin ollut tosiaan SYVÄ torttuvuoka .... minulla on sellainen tavallinen ja vaikka en edes kaikkea täytettä kakkuun laittanut, niin uunissa se pursui yli reunojen ennenkuin täyte kiinteytyi. Kesken paistoin kaavin täytettä pois uuninpohjalta, kun se alkoi kärytä epämiellyttävästi.
Tulihan kakusta muheva ja mehevä, kun täytettä on paljon, mutta tuo määrä oli ainakin minun torttuvuokaan hieman liikaa. Hyvä kun täytettä on paljon, mutta ei sitä tarvitse niin paljon olla, että valuu yli reunojen uuninpohjalle. Pitänee ostaa syvempi vuoka.
Muscavadosokeria ei tosiaan ollut, joten ruokokidesokerin ja tavallisen sokerin sekoitus sai kelvata. Toimii varmaan ihan hyvin pelkästään tavallisellakin sokerilla.
Mississippiläinen mutakakku |
perjantai 17. tammikuuta 2014
Riisimuropalat
Näitä kahden suklaan riisimuromakeisia kannattaa tehdä jos yllättävä makeannälkä iskee ja jos vaan ainekset löytyy. Resepti löytyi "Suklaaherkut" kirjasta ja oli helppo + nopea ohje.
Ihanaa herkkua ja makeaa makeaa!
Riisimuropalat
vaalea kerros :
50 g voita
1 rkl vaaleaa siirappia
150 g valkoista suklaata pieninä paloina
50 g riisimuroja
tumma kerros :
50 g voita
2 rkl vaaleaa siirappia
125 g tummaa suklaata pieninä paloina
75 g riisimuroja
1. Voitele nelikulmainen kakkuvuoka, jonka sivun pituus on 20 cm ja aseta pohjalle leivinpaperi.
2. Vaalea kerros : Sulata voi, siirappi ja valkosuklaa vesihauteessa jatkuvasti hämmentäen.
3. Nosta liedeltä ja lisää joukkoon riisimurot. Sekoita hyvin.
4. Siirrä taikina vuokaan, painele tiiviiksi ja tasoita pinta.
5. Tumma kerros : Sulata voi, siirappi ja suklaa vesihauteessa.
6. Nosta liedeltä ja lisää joukkoon riisimurot sekoittaen hyvin. Kaada tumma riisimurokerros vaalean kerroksen päälle ja nosta jääkaappiin, jotta ylin kerros kovettuu.
7. Kumoa kakku vuoasta ja leikkaa terävällä veitsellä pieniksi neliöiksi.
Seuraavana päivänä nämä maistuivat paremmilta kuin tekopäivänä,tiedä sitten minkä takia. Ja olihan niitä helpompi syödäkin, kun olivat jääkaapissa kovettuneet tarpeeksi.
Oikein kiva tarjottava vaikka kahvipöydässä pienenä naposteltavana.
Riisimuropalat |
Ihanaa herkkua ja makeaa makeaa!
Riisimuropalat
vaalea kerros :
50 g voita
1 rkl vaaleaa siirappia
150 g valkoista suklaata pieninä paloina
50 g riisimuroja
tumma kerros :
50 g voita
2 rkl vaaleaa siirappia
125 g tummaa suklaata pieninä paloina
75 g riisimuroja
1. Voitele nelikulmainen kakkuvuoka, jonka sivun pituus on 20 cm ja aseta pohjalle leivinpaperi.
2. Vaalea kerros : Sulata voi, siirappi ja valkosuklaa vesihauteessa jatkuvasti hämmentäen.
3. Nosta liedeltä ja lisää joukkoon riisimurot. Sekoita hyvin.
4. Siirrä taikina vuokaan, painele tiiviiksi ja tasoita pinta.
5. Tumma kerros : Sulata voi, siirappi ja suklaa vesihauteessa.
6. Nosta liedeltä ja lisää joukkoon riisimurot sekoittaen hyvin. Kaada tumma riisimurokerros vaalean kerroksen päälle ja nosta jääkaappiin, jotta ylin kerros kovettuu.
7. Kumoa kakku vuoasta ja leikkaa terävällä veitsellä pieniksi neliöiksi.
Seuraavana päivänä nämä maistuivat paremmilta kuin tekopäivänä,tiedä sitten minkä takia. Ja olihan niitä helpompi syödäkin, kun olivat jääkaapissa kovettuneet tarpeeksi.
Oikein kiva tarjottava vaikka kahvipöydässä pienenä naposteltavana.
keskiviikko 15. tammikuuta 2014
Curry-juustopikkuleivät
Välillä vähän suolaista herkkua. Tämä resepti löytyi sellaisesta pienestä kirjasta, jonka nimi on "Ruokasuosikit - leivonta".
Somisteeksi laitoin kuvaan pari glögimukia, koska pikkuleipää maistaessa tuli mieleen, kuinka hyvin ne maistuisivat kuuman glögin kanssa. Tai vaikka punaviinin kera illanistujaisissa. Nyt niitä tuli testattua teen kera, kun on arkipäivä ja hyviltä ne maistuivat niinkin.
Pikkuleivistä tuli ihanan rapeita ja juustoisia, niihin meni kahdensorttista juustoa. Ei mikään laihduttajan herkku, voita ja juustoa!
Curry-juustopikkuleivät , noin 40 kpl
100 g pehmeää voita
100 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl curryjauhetta
100 g tavallista juustoraastetta
100 g parmesania raasteena
1. Siivilöi jauhot ja suola kulhoon. Lisää curryjauhe ja juustoraasteet. Hiero pehmeä voi sormillasi sekaan ja työstä notkeaksi taikinaksi.
2. Kauli jauhotetulla alustalla kevyesti suorakaiteen muotoiseksi palaksi.
3. Leikkaa muotilla noin 40 puolen sentin paksuista pikkuleipää. Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes ovat kullanruskeita.
4. Anna pikkuleipien jäähtyä hieman pelleillä, siirrä sitten jäähtymään ritilälle, jotta niistä tulee rapeita.
Suolaa en laittanut noin paljon, laitoin vajaa puoli teelusikallista. Mielestäni sitäkään ei olisi tarvittu, tuo parmesanjuusto kuitenkin tuo pikkuleipiin suolaisuutta. Ensi kerralla jätän tuon ylimääräisen suolan kokonaan pois.
Viikonloppuna voisikin nauttia vähän kuumaa glögiä ja näitä ihania pikkuleipiä. Sitä odotellessa!
curry-juustopikkuleivät |
curry-juustopikkuleipä |
Curry-juustopikkuleivät , noin 40 kpl
100 g pehmeää voita
100 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl curryjauhetta
100 g tavallista juustoraastetta
100 g parmesania raasteena
1. Siivilöi jauhot ja suola kulhoon. Lisää curryjauhe ja juustoraasteet. Hiero pehmeä voi sormillasi sekaan ja työstä notkeaksi taikinaksi.
2. Kauli jauhotetulla alustalla kevyesti suorakaiteen muotoiseksi palaksi.
3. Leikkaa muotilla noin 40 puolen sentin paksuista pikkuleipää. Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes ovat kullanruskeita.
4. Anna pikkuleipien jäähtyä hieman pelleillä, siirrä sitten jäähtymään ritilälle, jotta niistä tulee rapeita.
Suolaa en laittanut noin paljon, laitoin vajaa puoli teelusikallista. Mielestäni sitäkään ei olisi tarvittu, tuo parmesanjuusto kuitenkin tuo pikkuleipiin suolaisuutta. Ensi kerralla jätän tuon ylimääräisen suolan kokonaan pois.
Viikonloppuna voisikin nauttia vähän kuumaa glögiä ja näitä ihania pikkuleipiä. Sitä odotellessa!
tiistai 14. tammikuuta 2014
Redrose keittiössä ystävänpäivävaihto
Menkääpä tutustumaan hauskaan ystävänpäivävaihtoon tänne. Kuulostaa kivalta ja piristää tätä talvea , kun saa yllätyspaketin joltain toiselta bloggaajalta.
Mukaan vaan mahdollisimman moni!
Mukaan vaan mahdollisimman moni!
sunnuntai 12. tammikuuta 2014
Suklaa-porkkanakakku
Porkkanakkakku on hyvää ja suklaa on hyvää. Olisikohan niiden yhdistelmä hyvää? Tämä resepti osui silmiin "Maittavat suklaaherkut" - kirjasta enkä millään päässyt tämän reseptin ohi. Testattavahan sitä oli.
Kakusta tuli täyteläinen ja maistuva herkku, nam! Reseptissä mainittiin 20 cm irtopohjainen kakkuvuoka, mutta minulla ei ole sellaista, joten käytin 18 cm vuokaa.
Suklaa-porkkanakakku
5 kananmunaa
150 g sokeria
150 g jauhoja
40 g kaakaojauhetta
175 g kuorittuja porkkanoita raasteena
50 g saksanpähkinämurskaa
2 rkl auringonkukkaöljyä ( käytin rypsiöljyä)
Täyte + päällinen
350 g tuorejuustoa
175 g tomusokeria
175 g tummaa suklaata tai maitosuklaata
1. Voitele irtopohjainen vuoka ja peitä pohja leivinpaperilla.
2. Laita munat ja sokeri vesihauteeseen ja vatkaa, kunnes seos on kuohkean paksua.
3. Nosta kulho liedeltä, siivilöi jauhot ja kaakaojauhe joukkoon ja hämmennä. Sekoita myös porkkanaraaste, pähkinät ja öljy varoen mukaan.
4. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 190 asteessa 45 minuuttia. Kumoa kakku jäähtymään.
5. Vatkaa tuorejuusto ja tomusokeri keskenään. Lisää sekaan sulatettu suklaa. Leikkaa kakku kahteen kerrokseen. Sivele puolet seoksesta toiselle kakkupohjalle, aseta toinen pohja sen päälle ja levitä / pursota sille loput seoksesta.
Hetken aikaa vatkasin kananmunia ja sokeria vesihauteessa, mutta siirryin sitten vatkaamaan perinteisellä tavalla. Hieman lisäsin myös leivinjauhetta taikinaan. Käytin tuon 40 g kaakaojauhetta, mutta sitähän voi laittaa vähemmän jos ei halua ihan noin tummaa kakkupohjaa.
Suklaa-porkkanakku |
Suklaa-porkkanakakku
5 kananmunaa
150 g sokeria
150 g jauhoja
40 g kaakaojauhetta
175 g kuorittuja porkkanoita raasteena
50 g saksanpähkinämurskaa
2 rkl auringonkukkaöljyä ( käytin rypsiöljyä)
Täyte + päällinen
350 g tuorejuustoa
175 g tomusokeria
175 g tummaa suklaata tai maitosuklaata
1. Voitele irtopohjainen vuoka ja peitä pohja leivinpaperilla.
2. Laita munat ja sokeri vesihauteeseen ja vatkaa, kunnes seos on kuohkean paksua.
3. Nosta kulho liedeltä, siivilöi jauhot ja kaakaojauhe joukkoon ja hämmennä. Sekoita myös porkkanaraaste, pähkinät ja öljy varoen mukaan.
4. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 190 asteessa 45 minuuttia. Kumoa kakku jäähtymään.
5. Vatkaa tuorejuusto ja tomusokeri keskenään. Lisää sekaan sulatettu suklaa. Leikkaa kakku kahteen kerrokseen. Sivele puolet seoksesta toiselle kakkupohjalle, aseta toinen pohja sen päälle ja levitä / pursota sille loput seoksesta.
Hetken aikaa vatkasin kananmunia ja sokeria vesihauteessa, mutta siirryin sitten vatkaamaan perinteisellä tavalla. Hieman lisäsin myös leivinjauhetta taikinaan. Käytin tuon 40 g kaakaojauhetta, mutta sitähän voi laittaa vähemmän jos ei halua ihan noin tummaa kakkupohjaa.
lauantai 11. tammikuuta 2014
Sitruunalla maustettu mutakakku
Aviomies löysi recept.nu sivuilta tällaisen hieman erilaisen mutakakun ohjeen ja päätti testata minkälainen siitä tulee.
Olikin kivanmakuinen, siinä maistui mukavasti kahvi ja sitruuna. Tähän kakkuun ei tullut sulatettua suklaata ollenkaan vaan tuo suklaisuus tehtiin kaakaolla. Alla resepti :
Sitruunalla maustettu mutakakku:
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 hyppysellinen suolaa
125 g voita
2 kananmunaa
2 rkl pikakahvijauhetta
2 ml sitruuna-aromia
0,5 dk raakasokeria vuoan leivitykseen
1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa, ei kuitenkaan pikakahvijauhetta.
2. Voitele noin 24 cm kakkuvuoka (mielellään irtopohjavuoka) ja "jauhota" se raakasokerilla.
3. Sulata voi ja lisää siihen kananmunat, pikakahvijauhe ja sitrusaromi. Älä vatkaa.
4. Kaada voisekoitus kuivien aineiden joukkoon ja sekoita varovasti.
5. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 14-17 minuuttia.
6. Ota kakku uunista, kun taikina on juuri sopivasti "pysähtynyt". Näillä sanoilla se sanottiin tuolla sivustoilla. Ei kannata siis ylipaistaa vaan jättää kakku sopivasti tahmeaksi sisältä.
7. Laita kakku pakastimeen noin 20 minuutiksi, jotta kakusta tulee helposti leikattava ja sopivasti tahmea sisältä.
Aviomies käytti ruokokidesokeria vuoan reunoilla ja siitä tuli myös kiva maku kakkuun. Söimme tätä vaniljajäätelön kera. Kevyesti vatkattu kermavaahtokin olisi varmasti hyvä vaihtoehto.
Sitruunalla maustettu mutakakku |
Sitruunalla maustettu mutakakku:
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 hyppysellinen suolaa
125 g voita
2 kananmunaa
2 rkl pikakahvijauhetta
2 ml sitruuna-aromia
0,5 dk raakasokeria vuoan leivitykseen
1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa, ei kuitenkaan pikakahvijauhetta.
2. Voitele noin 24 cm kakkuvuoka (mielellään irtopohjavuoka) ja "jauhota" se raakasokerilla.
3. Sulata voi ja lisää siihen kananmunat, pikakahvijauhe ja sitrusaromi. Älä vatkaa.
4. Kaada voisekoitus kuivien aineiden joukkoon ja sekoita varovasti.
5. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 14-17 minuuttia.
6. Ota kakku uunista, kun taikina on juuri sopivasti "pysähtynyt". Näillä sanoilla se sanottiin tuolla sivustoilla. Ei kannata siis ylipaistaa vaan jättää kakku sopivasti tahmeaksi sisältä.
7. Laita kakku pakastimeen noin 20 minuutiksi, jotta kakusta tulee helposti leikattava ja sopivasti tahmea sisältä.
Aviomies käytti ruokokidesokeria vuoan reunoilla ja siitä tuli myös kiva maku kakkuun. Söimme tätä vaniljajäätelön kera. Kevyesti vatkattu kermavaahtokin olisi varmasti hyvä vaihtoehto.
keskiviikko 8. tammikuuta 2014
Piparkakun makuinen rahkapiirakka
Minulla taitaa olla rahkapiirakkakausi meneillään.... taas yksi sellainen tehty. Tähän sain kimmokkeen, kun näin kaupassa Arlan piparkakun makuista rahkaa . Vielä sitä siis oli kaupoissa jäljellä ja pakko oli ostaa, koska ennen joulua oli tarkoitus siitä rahkasta tehdä jotain. Silloin se jäi pelkästään ajatuksen asteelle, oli niin paljon puuhaa piparkakkutalojen kanssa.
Vielä siis yksi tällainen jouluun viittaava päivitys. Pari piparkakkua pääsi somisteeksi piirakkapalan kanssa. Piirakkapohjana ohjana käytin taas samaa hyväksi todettua spelttijauhoilla höystettyä pohjaa, samaa jota käytin aiemmissa piirakoissa, ananasrahkapiirakassa ja sitruunarahkapiirakassa.
Tämän piparkakkurahkan kanssa sopi erinomaisesti yhteen tuo hieman pähkinäiseltä maistuva spelttijauho, nam!
Täyte oli siis muuten samanlainen, rahkana vain piparkakkurahka. Sokeria en laittanut edes puolta desiä, koska piparkakkurahkassa itsessään oli jo sokeria. Hieman lisäsin maustamatonta rahkaa joukkoon, koska Arlan purkissa oli 200 g rahkaa. Lisäsin maustamatonta rahkaa sen 50 g.
Kyllä vaan on rahkapiirakka hyvää, mutta ehkä nyt jätän niiden leipomisen vähäksi aikaa. Pääsiäisen aikaan voisi leipoa taas rahkasta jotain, nyt suuntaan katseeni ja ajatukseni muihin leipomuksiin.
Piparkakun makuinen rahkapiirakka |
Tämän piparkakkurahkan kanssa sopi erinomaisesti yhteen tuo hieman pähkinäiseltä maistuva spelttijauho, nam!
piparkakun makuinen rahkapiirakka |
Kyllä vaan on rahkapiirakka hyvää, mutta ehkä nyt jätän niiden leipomisen vähäksi aikaa. Pääsiäisen aikaan voisi leipoa taas rahkasta jotain, nyt suuntaan katseeni ja ajatukseni muihin leipomuksiin.
maanantai 6. tammikuuta 2014
Vetoketjumuotti
Uusin Mavilen tuote on silikoninen vetoketjumuotti. Testasin sitä ja ihan hyvä vetoketju siitä tuli! Nyt pitää tehdä laukkukakku tai joku muu vastaava , johon saa vetoketjun laitettua!
Kiva vaaleanpunainen muotti , hinta on 13.90 e + postituskulut. Muotin pituus on 23 cm.
Vetoketju massasta |
sunnuntai 5. tammikuuta 2014
Proteiinipitoinen rahka/raejuustopiirakka
Uusi vuosi aluillaan ja joulunajan herkuttelujen jälkeen piti kehittä joku kevyempi herkku. Joku proteiinipitoinen herkku tukemaan kuntoilua.
Kaupasta saatava Profeel rahka/raejuusto-välipala on hyvää, joten ajattelin kokeilla samaa yhdistelmää piirakkaan. Tosin en käyttänyt sitä valmista Profeel rahkaa tähän.
Piirakasta tuli oikein hyvän makuinen. Pohjan tein samalla reseptillä kuin aiemmin sitruunaisen rahkapiirakan, tosin tällä kertaa käytin tavallisen sokerin sijaan Steviaa.
100 g voita tai margariinia
1/2 - 1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl spelttijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 purkki (250 g rahkaa)
1 dl kermaviiliä (tai maitoa)
1 kananmuna
1/2 - 1 dl sokeria
raejuustoa
ananasta
1. Vatkaa voi ja sokeri. Lisää kananmuna vatkaten.
2. Lisää jauhoseos joukkoon.
3. Painele pohja voideltuun piirakkavuokaan.
4. Ripottele piirakkapohjan päälle ananaspaloja.
5. Sekoita täytteen ainekset keskenään, kaada pohjan päälle.
6. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Raejuustoa laitoin ihan vaan tuntumalta, en mitannut määrää. Ripottelin raejuuuston piirakan päälle, kun olin kaatanut muun täyteseoksen siihen jo. Pohjassa olisi voinut käyttää ihan kokonaan proteiinipitoista spelttijauhoa, mutta taaskaan ei kaapissa ollut ydinspelttijauhoja, joten niiden tilalle meni vehnäjauhoja. Vielä joskus testaan piirakkapohjan ihan pelkillä spelttijauhoilla.
Jos ei pidä ananaksesta, voi sen korvata jollakin muulla, esimerkiksi persikoilla. Tai jättää vaikka kokonaan pois sen hedelmän. Itse pidän ananaksesta, joten sitä laitoin täytteen alle.
Sekä pohjaan että täytteeseen laitoin 1/2 dl sokeria. Jos haluaa makeampaa, niin voi laittaa 1 dl.
Minun makuuni piirakka oli hyvää näin.
Ja sitten vaan herkuttelemaan hyvällä omatunnolla!
Kaupasta saatava Profeel rahka/raejuusto-välipala on hyvää, joten ajattelin kokeilla samaa yhdistelmää piirakkaan. Tosin en käyttänyt sitä valmista Profeel rahkaa tähän.
Proteiinipitoinen rahka/raejuustopiirakka |
100 g voita tai margariinia
1/2 - 1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl spelttijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 purkki (250 g rahkaa)
1 dl kermaviiliä (tai maitoa)
1 kananmuna
1/2 - 1 dl sokeria
raejuustoa
ananasta
1. Vatkaa voi ja sokeri. Lisää kananmuna vatkaten.
2. Lisää jauhoseos joukkoon.
3. Painele pohja voideltuun piirakkavuokaan.
4. Ripottele piirakkapohjan päälle ananaspaloja.
5. Sekoita täytteen ainekset keskenään, kaada pohjan päälle.
6. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Raejuustoa laitoin ihan vaan tuntumalta, en mitannut määrää. Ripottelin raejuuuston piirakan päälle, kun olin kaatanut muun täyteseoksen siihen jo. Pohjassa olisi voinut käyttää ihan kokonaan proteiinipitoista spelttijauhoa, mutta taaskaan ei kaapissa ollut ydinspelttijauhoja, joten niiden tilalle meni vehnäjauhoja. Vielä joskus testaan piirakkapohjan ihan pelkillä spelttijauhoilla.
Jos ei pidä ananaksesta, voi sen korvata jollakin muulla, esimerkiksi persikoilla. Tai jättää vaikka kokonaan pois sen hedelmän. Itse pidän ananaksesta, joten sitä laitoin täytteen alle.
Sekä pohjaan että täytteeseen laitoin 1/2 dl sokeria. Jos haluaa makeampaa, niin voi laittaa 1 dl.
Minun makuuni piirakka oli hyvää näin.
Ja sitten vaan herkuttelemaan hyvällä omatunnolla!
keskiviikko 1. tammikuuta 2014
HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!
Vuosi 2014 on alkanut. Toivotaan, että se tuo kaikille mukanaan pelkää hyvää.
Leipomuksista ei ole nyt päivitystä, tein samaa omenajuustokakkua siskoni luokse illanistujaisiin kuin tein jouluksikin. Tällä kertaa se oli huomattavasti parempaa, kun liivatteita tuli oikea määrä. :)
Leipomiset jatkuu taas lähipäivinä, aikomuksena on kokeilla uusia juttuja spelttijauhoista. Katsotaan mitä tuleman pitää. Mutta nyt toivotan oikein ihanaa alkanutta vuotta 2014 kaikille!
Tämä alla oleva kuva on vuodelta 2012.
Leipomuksista ei ole nyt päivitystä, tein samaa omenajuustokakkua siskoni luokse illanistujaisiin kuin tein jouluksikin. Tällä kertaa se oli huomattavasti parempaa, kun liivatteita tuli oikea määrä. :)
Leipomiset jatkuu taas lähipäivinä, aikomuksena on kokeilla uusia juttuja spelttijauhoista. Katsotaan mitä tuleman pitää. Mutta nyt toivotan oikein ihanaa alkanutta vuotta 2014 kaikille!
Tämä alla oleva kuva on vuodelta 2012.