perjantai 28. helmikuuta 2014

Appelsiini-suklaakakku

Olen tätä kakkua jo monesti katsellut Ulla Svenskin "Unelmakakut" kirjassa. Nyt oli tämän reseptin aika päästä testiin. Tämä voisi olla hyvä kakku joulunkin aikaan, kun sisältää sekä tummaa suklaata että valkosuklaata. Ja maku oli huikean hyvä, appelsiini ja suklaa sopivat vaan niin hyvin yhteen.

Appelsiini-suklaakakku
Ei tämä niin hienon näköinen kakku ole kuin Ullan kirjassa, mutta makuhan se tärkein on. Tämäkin kun jäi ihan kotikäyttöön.

Appelsiini-suklaakakku:

3 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
175 g voita
100 g tummaa suklaata
100 g maitosuklaata
Täyte:
200 g appelsiinituorejuustoa tai 200 g maustamatonta tuorejuustoa + 1 appelsiinin raastettu kuori
100 g valkosuklaata sulatettuna
2 liivatelehteä

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet käsin sekoittaen.
Lisää lopuksi sulatettu voi ja sulatetut suklaat.
2. Paista kakua 175 asteessa uunin alatasolla 50-60 minuutia.
3. Anna jäähtyä hieman ja kumoa alustalle.
4. Annan kakaun jäähtyä kunnolla ja leikkaa se vaakasuoraan poikki. Vuoraa kakkuvuoka kelmulla.
5. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa ja sekoita se appelsiinituorejuuston kanssa.
6. Sulata liivatelehdet 2 rkl:aan kiehuvaa vettä ja lisää ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
7. Laita kakun kansiosa kakkuvuon pohjalle ja lisää täyte. Laita kakun pohjaosa päälle ja siirrä jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.

Itse käytin vain tummaa suklaata tuohon itse kakkuun enkä ihan 200 g laittanut. Hyvää tuli silti.
Kakku ei ole ollenkaan kuivaa, vaan ilmeisesti suklaan ansiosta ihanan mehevää.
Tyttären sanojen mukaan, "tämä on liian hyvää". Pelko on, että tulee otettua pala jos toinenkin illan mittaan...


Appelsiini-suklaakakku





tiistai 25. helmikuuta 2014

Omenapiiraat

Muutama omena piti saada käytettyä johonkin ja löysinkin tällaisen pienten omenapiiraiden ohjeen Yhteishyvän "Ruoka"-liitteestä ( 04/2013). Niissä liitteissä on usein hyviä reseptejä, onneksi ne on tullut otettua talteen.

Omenapiiraat
Voi tämän varmaan isompaankin vuokaan tehdä. Minä tein tällaisiin 10 cm halkaisijoiltaan oleviin ja 7 cm korkeisiin vuokiin nämä piiraat.



Täytettä tuli ihanan paljon. Omenanlohkoja, sokeria, vettä ja vehnäjauhoja keitettiin 10 minuutin ajan kattilassa.
 


Voitelin vuoat ja sen jälkeen vuorasin ne taikinalla. Jauhojen avulla taikinan sai hyvin taputeltua vuokaan.
 


Sitten vaan täytettä piiraisiin ja taikinakansi päälle. Ja tässä koko resepti :

Omenapiiraat

Taikina:
125 g margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
Täyte:
5 omenaa
3/4 dl ruokokidesokeria
2 rkl vettä
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl kanelia

1. Nypi kulhossa rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita muna joukkoon. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin.
2. Kuori ja pilko omenat. Siirrä ne kattilaan sokerin ja vesitilkan kanssa. Sekoita joukkoon jauhot. Keitä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes omenat ovat pehmenneet. Mausta sitruunamehulla ja kanelilla, anna jäähtyä.
3. Painele taikinaa vuokien pohjalle ja reunalle. Jaa omenaseos vuokiin.
4. Kauli lopputaikina levyksi ja painele esimerkiksi juomalasilla vuokien kokoisiksi levyiksi. Tee höyryreikä keskelle.Ppainele reunat tiukasti kiinni haarukalla.
5. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Tämän kokoisiin vuokiin tuo taikina riitti pohjille ja reunoille ( 4 kpl vuokia). Jouduin tekemään vähän lisää taikinaa kansilevyjä varten.  Kanelia olisi ehkä voinut olla hieman enemmänkin- jos yleensä pitää kanelin mausta. Minä pidän ja kaipasin ehkä vielä kanelisempaa makua.


Omenapiiras
Näiden kanssa olisi kyllä sopinut ihan täydellisesti vaniljajäätelö...tai vaikka vaniljakastike. Vaniljajäätelö oli ihan ensimmäinen mieliteko, kun maistoin tätä lämmintä omenapiirakkaa.
Seuraavalla kerralla tietää varata jäätelöä pakastimeen :)

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Kenkäkoriste muoteilla



Mavilen verkkokaupassa on tällainen korkokenkämuotti , jolla kokeilin tehdä kenkäkoristeen.
On erittäin näppärä muotti, tällainen vähän kokemattomampikin sai sillä ihan onnistuneen kenkäkoristeen aikaan!

Korkokenkäkoriste


Oli ihan nopea valmistaa muottien avulla.



Korkokenkämuotti
Pakettiin kuuluu muotit eri kenkien osiin ja kaksi "kuivatusalustaa". Toinen korkoa varten ja toinen tuota kengän päällysosaa varten.
Tässä alla on korko tekeytymässä :


 
Koron muotti on kaksiosainen, jonka sisään laitetaan  massaa ja muotti suljetaan. Sieltä sitten valmis korko ulos!




 Tässäylläolevassa kuvassa on korko ja kengänpohja kuivumassa tuen avulla. Kuvan jälkeen korjasin tuon kengän pohjan asentoa - häiritsee, kun se tuossa kuvassa ei ole korkoon nähden kohdillaan.
Kengän etuosaa (vai miksi sitä sanotaan) kuivatin hetken aikaa paketissa olevan kuivausalustan päällä:



En kuivattanut ihan kuivaksi asti, koska mielestäni se olisi silloin ollut vaikeaa saada kenkään kiinni.
Kiinnitin myös nilkkaremmit kenkään kiinni heti ja annoin niiden kuivua paikoilleen paperin avulla :




Paperia remmien alle ja kengän etuosan alle ja kuivumaan. Ja seuraavana päivänä kenkä oli valmis kakun päälle.
Sanoisinko, että kätevä muottisarja! Paketissa tulee mukana suomenkieliset ohjeet kengän kokoamisesta.

 
 


 

lauantai 22. helmikuuta 2014

Suklaaliköörikakku

Se oli sitten suklaisen kakun paikka ketutukseen ja vielä liköörillä höystettyna. Jääkiekkoketutukseen siis, häviöön Ruotsille.
Tallinnasta tuli ostettua kokeeksi pieni pullo suklaalikööriä ja sitä halusin kakkuun kokeilla.
Pullahiiren leivontanurkasta   löysin mukavalta kuulostavan ohjeen ja sitä aloin sitten testaamaan. Tosin tuota nimenomaista Mozart Gold likööriä minulla ei ollut vaan ihan tavallista Tallinnan likööriä :)

Suklaaliköörikakku
Oikein täyteläisen makuinen kakku. Sopii muuhunkin tarkoitukseen kuin ketutukseen.
Laitan tähän vielä reseptin :

Suklaaliköörikakku

Pohja:
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
1/3 dl maitoa
Täyte:
5 dl vispikermaa
300 g ranskankermaa
200 g tummaa suklaata
3 liivatelehteä
1 dl suklaalikööriä
2 tl vaniljasokeria
Kiille :
3 liivatelehteä
1 dl suklaalikööriä
1 1/2 dl maitoa
3 rkl kaakaojauhetta (sokeroimatonta)
3 rkl tomusokeria

1. Valmista pohja vatkaamalla muna ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa vaahtoon. Levitä taikina noin 22 cm irtopohjavuokaan. Vuoan pohjalle kannattaa pingottaa leivinpaperi. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
2. Valmista täyte vispaamalla kerma ja ranskankerma vaahdoksi. Sulata suklaa vesihauteessa. Laita liivatteet kylmään veteen.
3. Lisää sulatettu suklaa vaahtoon ja nostele hyvin sekaisin.
4. Kuumenna suklaalikööri kiehuvaksi, sulata siihen vedessä lionneet liivatteet. Sekoittele ja ana jäähtyä noin 5 minuuttia.
5. Lisää hieman jäähtynyt likööri/liivateseos vaahtoon yhdessä vaniljasokerin kanssa.
6. Laita kakkupohja noin 24 cm irtopohjavuokaan. Kaada täytemassa päälle. Anna hyytyä kylmässä noin 4 tuntia.
7. Kiillettä varten laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna suklaalikööri tomusokerin ja kaakaojauheen kera kiehuvaksi. Sulata liivatteet sekaan ja kaada seos ohuena nauhana maidon joukkoon. Anna jäähtyä hetken ennen kakun päälle kaatamista.
8. Kaada seos varovasti kakun päälle , jotta hieman lämmin seos ei nostata hyydytettyä täytettä kiilteen pinnalle. Laita kakku vielä muutamaksi tunniksi kylmään.
9. Irrota vuoasta ja koristele.

Itse unohdin koko maidon tuosta kiilteestä, mutta ei se makua haitannut. Kiille maistui voimakkaasti kaakaolta ja suklaalikööriltä. Maito varmaan olisi pehmentänyt makua.

Nyt on sitten saatu olympiapronssia jääkiekosta, oliskohan kakun paikka? Joku pronssin värinen kakku Suomen lipuilla höystettynä? Tätä pitääkin pohtia :)


perjantai 21. helmikuuta 2014

Perunasämpylät

Porkkanasämpylöiden ohella toinen hyvä sämpylä on perunasämpylä. Minulla on jossain sellainen resepti johon tulee raakaa raastettua perunaa, mutta se resepti on niin hyvässä tallessa ettei sitä ole löytynyt.
Tämä "Kultaisesta keittokirjasta" poimittu resepti on myös hyvä. Siitä tulee ihanan kuohkeita sämpylöitä.

Perunasämpylät
Tästä annokseta tulee noin 12-15 sämpylää, riippuen niiden koosta.

Perunasämpylät:
2 dl piimää
2 dl vettä
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
1 dl keitettyä, soseutettua perunaa
1 dl juustoraastetta
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
6-7 dl hiivaleipäjauhoja

1. Sekoita piimään lämmin vesi, niin että saat haalean seoksen. Liuota seokseen hiiva. Lisää myös suola, soseutettu peruna, juustoraaste, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot.
2. Alusta joukkoon hiivaleipäjauhoja, kunnes saat pehmeähkön taikinan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
3. Leivo taikinasta pyöreitä sämpylöitä, anna niiden kohota.
4. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Voit myös voidella sämpylät kananmunalla ja ripotella pinnalle unikonsiemeniä.



Perunasämpylät
Ja uunituore sämpylähän on vaan niin hyvää! Näistä tuli tosiaan kuohkeita ja perunan ansiosta meheviä.
Nyt pitää alkaa kakun tekoon. Harmittaa niin vietävästi tuo häviäminen Ruotsille jääkiekossa, että lohtukakkua on saatava. Ja paras lohtukakku taitaa olla suklainen....
 

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Candy Melts

Leivontatarvikeliike Mavilen verkkokaupassa on mm. Candy Melts - napit tarjoushintaan 5,10 e / 340 g. Useita eri värejä valittavana.  Candy Melts nappeja voi käyttää mm. makeisten kuorruttamiseen, kakkutikkareihin ja kakkujen kuorrutukseen.
Napit voi sulattaa joko mikrossa tai vesihauteessa ja seoksen voi sulattaa uudelleenkin, jos sulaa massaa jää käyttämättä.


Candy Melts napit

Helmikuun aikan tehdyistä tilauksista saa 10 % alennuksen loppusummasta, kun käyttää kassalla koodia av02.
Maksutapoja on tullut lisää, nyt voi maksaa myös pankkikorteilla ! Luottokortilla maksaminen on tulossa voimaan ihan lähipäivinä.

Kannattaa käydä myös tykkäämässä Mavilen facebook-sivuista , maaliskuun lopulla kaikkien tykkääjien kesken arvotaan yllätyspaketti! Liittyy tietenkin leivontaan se yllätys :)

Nettsivut uudistuvat koko ajan, kun tulee lisää tuotteita. Tarjouksia on tulossa lisää, maaliskuussa taas uusia. Seuratkaapa tilannetta!




maanantai 17. helmikuuta 2014

Mojito-juustokakku

Kaikkien suklaisten herkkujen jälkeen teki mieli tehdä jotain ihan toisenlaista, kesäisen raikasta. Mojito-juustokakku kuulosti juuri sellaiselta, kirpeää limeä ja tuoksuvaa minttua. Kesän makuja!

Mojito-juustokakku

Tästä tulikin kertaheitolla meidän perheen yksi suosikkijuustokakuista! Ihanan raikasta, järisyttävän hyvää ja mausta tosiaan tuli mieleen mojito. Ja sen maun myötä tulee mieleen viimekesäinen Kreikan loma. Mukava mielleyhtymä :)
Tuota pohjaa kun katsoo, niin näyttää siltä, että siihen on sekoittunut tuota täytettä joukkoon. Ja se on ihan totta, niin onkin. Aloin tätä ensin tehdä 24 cm kokoiseen vuokaan (ohjeessa neuvottiin käyttämään 20 cm, mutta minulla ei ole sellaista) ja olin jo kaatanut juustokakkukerroksenkin pohjan päälle, kun huomasin ettei sitä voikaan tehdä niin isoon vuokaan. Olisi tullut ohut kakku, hassun näköinen.
Niinpä kaadoin täytteen takaisin kulhoon ja yritin keksipohjan päältä kaapia sitä mahdollisimman hyvin pois. Kaikkea en saanut, joten sitä sekoittui pohjataikinaan,kun kaavin sen pohjan pois ja laitoin pienempään vuokaan ( 18 cm). Eipä se tietenkään makuun vaikuttanut mitenkään, vähän ulkonäköön kylläkin. Silläkään ei ole väliä, kun kakku jäi kotikäyttöön.

Mojito-juustokakku

Minttusiirappi:
1 1/2 dl muscovadosokerin ( käytin tavallista sokeria ja ruokokidesokeria sekaisin)
1 1/2 dl vettä
tuoretta minttua tai piparminttua
1 rkl rommia
Pohja:
175 g mintunmakuisia Domino-keksejä
50 g voita
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 limen raastettu kuori ja mehu
1 tl vanilliinisokeria
4 liivatelehteä

1. Mittaa kaikki minttusiirapin ainekset kattilaan. Kiehauta ja keitä hiljalleen siirapiksi noin 15 minuutin ajan. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä hieman. Poista mintun oksat.
2. Murskaa keksit. Sulata voi ja sekoita se keksimurskan joukkoon.
3. Painele seos 20 cm leivinpaperilla peitetyn irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka täytteen teon ajaksi jääkaappiin.
4. Liota liivatelehtiä 5 minuutin ajan kylmässä vedessä.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekota kermavaahto ja tuorejuusto yhteen, mausta vaniljasokerilla sekä limen kuoriraasteella ja limen mehulla.
6. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne vielä hieman lämpimään minttusiirappiin.
Kaada seos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
7. Kaada täyte keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.


Mojito-juustokakku
Tässä kuvassa näkyy selkeämmin kuinka täytettä on sekoittunut keksipohjaan, mutta kuten sanoin, se ei haitannut yhtään! Ihanan makuista kakkua.


 

sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Salmiakkikeksit

Yhteishyvän "Ruokamaailma"- liitteestä 06/2008 löytyi salmiakkisten keksien resepti. Yleensä tehdään suklaapikkuleipiä, miksei sitten salmiakin makuisiakin. Testaamaan vaan.

Salmiakkikeksit

Aika jännän makuisia. Hyviä, mutta jos pitäisi valita salmiakkikeksin ja suklaakeksin välillä, niin kyllä taidan valita suklaisen keksin.

Salmiakkikeksit
125 g margariinia tai voita
1 dl fariinisokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 kananmuna
3/4 dl turkinpippurimakeisia rouhittuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 dl kinuskikastiketta

1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit kuohkeaksi. Vatkaa muna joukkoon.
2. Rouhi turkinpippurit tai käytä valmista rouhetta.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
4. Lisää kinuskikastike sekoittaen joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
5. Nostele lusikalla nokareita leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paina nokareet tasaisiksi. Huomioi, että keksit leviävät paistuessa.
6. Paista uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.

Tästä määrästä tulee noin 20 pikkuleipää.

lauantai 15. helmikuuta 2014

Sitruunan ja lakritsin makuinen tiikerikakku

Meillä ei tehty varsinaisia ystävänpäiväleivoksia, koska en viikolla ehtinyt leipoa mitään. Juotiin ystävänpäiväkahvit tänään ja  Helsingin Sanomista jokin aika sitten löydetty kakkuresepti meni testiin. Siinä on perinteiseen tiikerikakkuun lisätty vähän uusia makuja, sitruunaa ja lakritsia. 
Samalla sain toisen käyttökohteen lakritsinjuurijauheelle, jota olin krokantteja varten ostanut.


Sitruunan ja lakritsin makuinen tiikerikakku
Mukavasti kakussa maistuikin sitruuna, mielestäni erittäin hyvä makuyhdistelmä kevyen lakritsin maun kanssa.

Sitruunan ja lakritsin makuinen tiikerikakku

3 tl sitruunan kuorta
1 dl sitruunan mehua
200 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl lakritsinjuurijauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
Lakukinuski:
noin 1/2 dl kuohukermaa
2 kpl Kick-patukoita

1. Voitele 1,8 litrainen rengaskakkuvuoka ja jauhota korppujauhoilla tms.
2. Raasta sitruunan kuori, purista sitruunasta/sitruunoista  mehut.
3. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Vatkaa vielä hetki, jotta taikinasta tulee kuohkeaa.
4. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja ruokasooda. Siivilöi jauhoseos taikinaan.
5. Lisää sitruunamehu ja maustamaton jogurtti. Sekoita tasaiseksi.
5. Ota taikinasta osa erikseen (noin 1 dl) ja sekoita siihen eri kulhossa kaakaojauhe ja lakritsinjuurijauhe.
6. Sekoita loppuun vaaleaan taikinaan sitruunankuoriraaste.
7. Nostele lusikalla vaaleaa taikinaa kakkuvuokaan (noin puolet). Nostele päälle tumma taikina ja sekoita taikinoita haarukalla hieman sekaisin. Lisää loppu vaalea taikina. Voi tässäkin vaiheessa kuopaista taikinaa muutaman kerran raidoituksen lisäämiseksi.
8. Paista kakkua 175 asteessa noin 50 minuuttia ( itse paistoin 45 minuuttia). Jos kakku alkaa tummua liikaa, peitä se foliolla. Kokeile kypsyyttä hammastikulla.
9. Valmista lakukinuski. Mittaa kerma ja Kick-patukat kattilaan. Keittele seosta hiljalleen pari minuuttia, kunnes patukat ovat täysin sulaneet.
10. Valuta kakun päälle hieman jähmettynyt lakukinuski. Koristele.

Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin ottamaan 2 dl vaaleaa taikina erikseen ja sekoittamaan siihen kaakaojauhe ja lakritsinjuurijauhe. Mielestäni 2 dl on liikaa, mutta toki jos haluaa oikein paksun ruskean raidan, niin sitten kannattaa ottaa taikinaa enemmän.
Jos tummasta seoksesta tulee liian paksun tuntuista taikinaa, voi sitä ohentaa esimerkiksi appelsiinimehulla tai vaikka sitruunamehulla jos sitä jäi yli . Itse hoksasin kakun ollessa jo uunissa, että olisin voinut sitä taikinaa ohentaa salmiakki mixerillä, jota minulla on pullollinen. Siitä olisi saanut vielä enemmän lakritsin / salmiakin makua kakussa olevaan raitaan.
Alkuperäisessä ohjeessa oli lakukinuskiin käytetty 5 Kick-patukkaa ja 1 dl kermaa. Siitä olisi kyllä tullut aika paljon kinuskia, tämä minun käyttämä määrä riitti ainakin meidän kakkuun ihan hyvin.


Sitruunan ja lakritsin makuinen tiikerikakku
Koristelin kakun pienillä sydänrakeilla, jotta saatiin vielä ystävänpäivän tuntua kakkuun :) Hyvältä maistui, tätä aion tehdä toistekin.
 

perjantai 14. helmikuuta 2014

Ystävänpäivävaihto

Redrosen keittiö järjesti mukavan ystävänpäivävaihdon , johon minäkin osallistuin. Reilun viikon ajan olen jännittyneenä hypistellyt postissa tullutta pakettia. Tänään sen sai avata ja heti aamulla ennen töihin lähtöä sen jo avasin.
Paketista löytyi tällaiset ihanuudet :

Ystävänpäivävaihto

Hauska seinäkalenteri - laitoin sen jo keittiön seinälle. Valmiiksi kaulittu sokerimassalevy, jolle löytyy taatusti käyttöä - jopa pikapuoliin. Puinen sydänkoriste, joka myös löysi paikkansa keittiön seinältä. Ja ihana kortti :)


 Tässä kalenterin takakansi:
Ystävänpäivävaihto


 Js söpö ystävänpäiväkortti:
Ystävänpäivävaihto
 
 
Suuret kiitokset parilleni Kimaracakelle! 

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Lakritsikrokantti

Ruotsalaiselta leivontasivustolta löysin tällaisen mielenkiintoisen makeisohjeen. Lakritsia ja suklaata, kuulosti kovin hyvältä. Sitä sitten testaamaan.
Ihan samoja aineksia minulla ei ollut, joten samanlaiseen lopputulokseenkaan en päässyt - mutta hyvältä maistuvaan lopputulokseen kuitenkin.

Lakritsikrokantti
Tätä kuvaa kun katsoo, niin ihmettelee varmaan missä lakritsi on. Alkuperäisen reseptin kuvassa tuo suklaan alla oleva massa on mustaa. Johtuneeko hieman eri raaka-aineista, että minun makeisten massa on tuollaista toffeen väristä. Se maistui lakritsin / salmiakin makuiselta toffeelta. Hyväähän se oli, mutta ensi kerralla yritän päästä samanlaiseen lopputulokseen kuin alkuperäisessä reseptissä.  Siinä oli käytetty raakalakritsijauhetta ja minulla oli lakritsinjuurijauhetta. Ehkä niissä piilee se pienen pieni ero, tiedä häntä.
Lakritsinjuurijauhe on väriltään ruskeaa, ehkä raakalakritsijauhe on mustaa?

Minä käytin siis näitä alla olevia aineksia. Alkuperäisin ohjeen mukaan piti laittaa 5 tippaa salmiakkiaromia tai salmiakkijauhetta. Tuo Salmiakki mixer on siis suurinpiirtein samaa ainetta kuin siinä ohjeessa. Mixerin olen ostanut Lidlistä.
Tuo lakritsijuurijauhe on ostettu Life-luontaistuotekaupasta. Siellä ei ollut raakalakritsijauhetta juuri silloin , joten otin tuota sen sijaan.



Lakritsikrokantti
50 g voita
1,5 dl sokeria
0.5 dl vaaleaa siirappia
1 tl raakalakritsijauhetta
5 tippaa salmiakkiaromia tai 1 tl salmiakkijauhetta
pähkinöitä (pistaasipähkinä tai suolapähkinä tms.)
200 g tummaa suklaata

1. Laita voi, siirappi, sokeri, lakritsijauhe ja salmiakkiaromi kattilaan.
2. Sulata pienellä lämmöllä. Keitä 142 asteiseksi (en mitannut). Tee pisaratesti kylmään veteen.
3. Kaada massa leivinpaperin päälle tarjottimelle tai muulle laakealle alustalle.
4. Leikkaa massa paloiksi ennenkuin se kovettuu.
5. Murskaa pähkinät ja laita sivuun.
6. Sulata suklaa vesihauteessa. Kasta lakritsipalat suklaaseen.
7. Koristele pähkinämurskalla ennenkuin suklaa kovettuu.

Itse en kastanut paloja suklaaseen vaan valutin niiden päälle suklaata, kun ne olivat tarjottimen päällä rivissä. Ensimmäisen palan kastoin suklaaseen enkä tietenkään malttanut odottaa suklaan jäähtymistä tarpeeksi - no tietäähän sen, että lakritsipala suli lämpimän suklaan takia. Suklaan valuttaminen oli helpompaakin. En myöskään mitannut seoksen lämpötilaa , kun keitin sitä - luotin pisaratestiin.
Salmiakkiaromia laitoin hieman enemmän kuin 5 tippaa, ehkä hieman vajaan teelusikallisen verran.
Hyvältä nämä maistuivat, liiankin hyviltä. Toivotaan, että nuorimmainen tuo huomenna kavereita kylään ja lakritsikrokantti maistuu kaikille - eipä tule sitten itse niitä napsittua tuolta jääkaapista.
(Yhden palan taidan vielä käydä maistamassa...)



Lakritsikrokantti





 

Arvonta blogissa Miss Bubble´s Lifestyle

Olen näköjään ihan arvontojen lumoissa. Löysin taas yhden surffaillessani välillä muissakin blogeissa kuin näissä leivontaan liittyvissä blogeissa.
Miss Bubble´s lifestyle blogissa on arvonta, josta voi voittaa allaolevan palkinnon :


Vielä ehtii osallistua, arvonta on voimassa 16.2. saakka! Kaikki mukaan.

Ihan pikapuoliin on odotettavissa  leivontaan liittyvä postaus - vaihteeksi. Ettei vallan mene arvontablogiksi tämä. Tänään illemmalla olisi tarkoitus testata yksi uusi juttu - siitä sitten myöhemmin lisää.

tiistai 11. helmikuuta 2014

Arvonta blogissa "Pullantuoksuinen koti"

Taas löytyi yksi arvonta, tällä kertaa blogissa Pullantuoksuinen koti .
Kaikki mukaan, arvonta on voimassa 20.2. saakka !

 

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Laukkukakun harjoittelua

Ja tosiaan harjoittelua, kuten kuvakin  kertoo. Monta asiaa pitää tehdä ensi kerralla toisin, mutta tulipa nyt tällaista kokeiltua. Samalla meni testiin  Satin Icen tumman suklaanmakuinen massa .
Ihastuin siihen täysin! Helppo kaulia ja niin mukava käsitellä kaikinpuolin ja makukin oli hyvä!

Laukkukakku
Tuo vetoketjumuotti on kätevä. Tässä kakussa tuo vetoketju on liian paksu. Huomasin myöhemmin, että siitä kannattaa tehdä ohuempi. On paremman näköinen ohuempana. Laukun sauma on maalattu metallinhohtoisella kuparin värisellä elintarvikemaalilla. Tuli sellainenkin ahaa-elämys jälkeenpäin, että tuon vetoketjunkin olisi voinut maalata sillä. Seuraavalla kerralla sitten.
Täytteenä tässä kakussa on mango-passionmoussee, jonka tällä kertaa tein Blå Bandin valmiista mousseejauheesta. Yleensä teen mieluummin täytteet alusta alkaen itse, mutta aion kyllä tätä valmista mousseeta käyttää jos joskus on kiire valmistaa kakku. Oli yllättävän hyvän makuista.
Tällä reseptillä tein mousseen :

Blå band mango-passionmoussee
1 pkt (2 pussia) blå bad mousseejauhetta
3 dl maitoa
3 liivatelehteä
2 rkl sokeria

1. Sekoita maito ja mousseejauheet keskenään, vatkaa muutama sekunti.
2. Sulata kylmässä vedessä lionneet liivatelehdet vesitilkkaan.
3. Kaada hieman jäähtynyt liivateseos mousseen joukkoon ohuena nauhana.

Tämä ylläoleva kakku on 4 kananmunan kakku ja tästä annoksesta jäi tuota mousseeta yli. Massan
alla on sveitsiläistä marenkivoikreemiä, johon olen ohjeen löytänyt Leivontafoorumin  sivuilta. Sitä käytän yleensä aina massakakuissa.

Vaihekuvia kakun teosta en tietenkään muistanut ottaa, mutta tein kakun samalla tavalla kuin Suklaatoukka on tehnyt tämän kakun.

Oli ihan hauska kokeilu ja seuraavalla kerralla muistan sitten nämä kaikki korjattavat asiat ja teen paremman ja hienomman kakun :)

 

lauantai 8. helmikuuta 2014

Banoffee

Ihanan ihana banoffee!  Banaanin ja kinuskin maku sopii hyvin yhteen. Nopeakin tämä on tehdä, lukuunottamatta kondensoidun maidon keittämistä. Keitin tölkkiä 3 tuntia. Tosin helppo tapa se on valmistaa kinuskia, kun ei tarvitse muuta kuin laittaa tölkki hellalle porisemaan.

Banoffee
Yhden palan otettuaan huomasi taas kohta ottaneensa vaivihkaa toisen palan. On siis erittäin hyvää vaikka melko makeaa kinuskikerroksen takia. Kermavaahtoon en sitten laittanutkaan kuin hivenen vanilliinisokeria ettei tullut kakusta liian makea.

Banoffee
8-10 annosta

260 g suklaa Digestive keksejä
70 g voita tai margariinia sulatettuna

Täyte:
1 prk makeutettua kondensoitua maitoa
2-3 banaania viipaleina
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
(ripaus sokeria)

Pinnalle:
muutama Digestive murustettuna, banaania

1. Aloita keittämällä tiivistemaito. Poista purkista etiketti ja laita purkki avaamattomana kattilaan.
    Laita vettä niin paljon, että purkki peittyy.
    Keitä miedolla lämmöllä kahdesta kolmeen tuntiin. Lisää keittämisen aikana vettä tarvittaessa.
   Anna purkin jäähtyä hieman ennen avaamista.
2. Ota muutama keksi sivuun koristelua varten.
3. Murusta keksit ja lisää joukkoon sulatettu margariini tai voi, sekoita tasaiseksi.
4. Leikkaa leivinpaperista halkaisijaltaan 24-26 cm ympyrä ja laita se irotpohjavuoan pohjalle.
    Painele keksiseos vuoan pohjalle.
5. Levitä päälle keitetty tiivistemaito ja viipaloidut banaanit.
6. Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla ja halutessasi ripauksella sokeria.
     Levitä päälle kermavaahto.
7. Irroita Banoffee veitsellä pyöräyttäen vuoasta ja vapauta vuoan reunat. Vedä torttu tarjoiluvadille.
8. Koristele hieman ennen tarjoilua murustetuilla kekseillä ja esimerkiksi banaaniviipaleilla.
Minulla meni täytteeseen kaksi banaania, mutta kai siihen kolmekin voi laittaa jos haluaa banaania paksumman kerroksen.
Banaanin sijaan tätä voisi varmaankin kokeilla koristella marjoilla, esimerkiksi mansikoilla kesäaikaan. Voisi olla ihan kiva makuyhdistelmä.
 

perjantai 7. helmikuuta 2014

Leivontatarvikkeiden nettikauppa Mavile

Nyt on Mavilen leivontatarvikkeiden nettikaupan uudet sivut avattu! Uutta myytävää on saatu, myös elintarvikkeita (värejä, kuorrutusmassoja jne.)

Avajaistarjouksena on helmikuun aikana tehdyistä tilauksista 10 % alennus loppusummasta.
Myös tarjoushinnat voimassa helmikuun ajan, pastavärit 3,50 € / 28 g ja Candy Melts-napit 5,10 € / 340g. 

Vielä tällä hetkellä on voimassa ainoastaan ennakkomaksu, mahdollisuus maksaa kortilla on tulossa.


 
Mavile

torstai 6. helmikuuta 2014

Arvonta Kattipaakarin blogissa!

Aina niin hauskat arvonnat sen kun jatkuvat! Nyt on Kattipaakarin  blogissa arvonta meneillään, blogin kaksivuotisen taipaleen kunniaksi.
Sinne mukaan osallistumaan !

tiistai 4. helmikuuta 2014

Kreemi-browniet

Nämä ovat olleet jo jonkin aikaa tehtävälistalla ja päätin ne nyt toteuttaa. Kuvassa näyttivät niin makoisilta! Resepti löytyi luottokirjastani " Maittavat suklaaherkut".  Vielä siinä kirjassa riittää testattavaa, 252 sivua reseptejä kuvineen.


Kreemi-browniet
Nämä olivat huikean hyviä! Ihanan meheviä ja ihan suussasulavia. En malttanut odottaa ehkä tarpeeksi kauan ennenkuin leikkasin nämä palasiksi, mutta kun oli pakko päästä maistamaan mahdollisimman pian. Tuo tuorejuustokerros sopii näihin todella hyvin.

Kreemi-browniet

200 g tuorejuustoa
2-3 tippaa vaniljauutetta
250 g hienoa sokeria
2 munaa
100 g voita
3 rkl kaakaojauhetta
100 g vehnäjauhoja
50 g pekaanipähkinämurskaa tai saksanpähkinämurskaa
Kuorrutus:
50 g voita
1 rkl maitoa
100 g tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta

1. Voitele nelikulmainen matala kakkuvuoka ( 20x20 cm) kevyesti ja peitä pohja leivinpaperilla.
2. Vatkaa keskenään tuorejuusto, vaniljauute ja 25 g sokeria. Nosta toistaiseksi syrjään.
3. Vatkaa munat ja loput sokerista noin 10 minuuttia tai niin kauan, kunnes nokareellinen vaahtoa pysyy nostettaessa hetkisen pinnalla.
4. Laita voi ja kaakaojauhe pieneen kasariin, kuumenna sekoittaen ja lisää munaseokseen.
Hämmennä joukkoon jauhot, leivinjauhe ja pähkinät.
5. Laita puolet taikinasta vuokaan ja sivele tasaiseksi. Levitä tuorejuustoseos varovasti päälle ja sitten loput taikinasta sen päälle.
6. Paista 180 asteessa noin 40-45 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa.
7. Kuorrutus : Sulata voi maitoon ja sekoita joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe. Levitä kuorrutus brownien pinnalle ja koristele halutessasi pähkinöillä tms. Leikkaa neliöiksi.

Minulla ei ollut kumpiakaan pähkinöitä kotona, joten käytin kaapista löytyvää mantelijauhoa. Toimi ihan hyvin silläkin! Vaniljauutteen sijasta käytin tavallista vanilliinisokeria.
Vuorasin koko vuoan leivinpaperilla, en voidellut sitä ollenkaan.
Näitä piti tehdä uusi satsi heti seuraavana päivänä, koska nuorimmainen oli näitä kavereilleen mainostanut ja kavereita oli tulossa kylään maistamaan brownieherkkuja :)



Kreemi-browniet
 

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Appelsiinikääretorttu



Kääretortut ovat nopeaa vierasvaraa ja tämä kevyesti appelsiinin makuinen kääretorttu on yksi meidän suosikeista. Toinen suosikki on  perinteinen unelmatorttu.
En muista mistä ohje on peräisin, jostakin sen olen reseptivihkooni kopioinut.



Appelsiinikääretorttu
Tässä tortussa saakin olla täytettä runsaasti. Unelmatorttuun en yleensä viitsi kovin paksua täytekerrosta laittaa, koska voikreemi on kuitenkin melko raskasta syötävää, jos sitä syö paljon.

Appelsiinikääretorttu

4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g appelsiinituorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti.
3. Paista pohjaa 200 asteessa n. 8 -10 minuuttia.
4. Notkista täytettä varten tuorejuusto. Vatkaa kerma vaahdoksi.
5. Lisää tuorejuusto + muut aineet kermavaahdon sekaan.
6. Levitä täyte jäähtyneen kakkulevyn päälle, kääri rullalle.

Täytteestä saa enemmän appelsiinin makuisen jos vaikka lisää siihen appelsiinin mehua tai hieman itse appelsiinia.



Appelsiinikääretorttu

Tallinnan ostokset

Kävimme päiväkäynnillä Tallinnassa eilen. Ensimmäistä kertaa käväisin  Suhkrukunstissa, paikallisessa leivontatarvikemyymälässä. Se sijaitseee osoitteessa Mustamäe tee 5 C.
Olin jo etukäteen selaillut nettisivuja ja mietinkin, että mitenköhän sitä pärjää selkärepun kera, pitäiskö ottaa rinkka mukaan?
Menimme tällä kertaa ilman autoa, joten kaikki ostettava piti kuljettaa itse.
Tällaista sieltä löysin :


Aika vähän siis, loppujen lopuksi olisi lisääkin mahtunut mukaan. Kävimme kuitenkin ensin tässä Suhkrukunstissa ja sen jälkeen menimme Kristiine kauppakeskukseen, joten piti muillekin ostoksille jättää tilaa. Näytti ainakin olevan jalkineet alennusmyynnissä Tallinnassa, löytyi koko porukalle (=aviomies, minä ja 2 tytärtä) edulliset talvijalkineet.

Kuvassa on siis sokeripitsin tekoon jauhetta (13.50 e/300 g),sokeripitsimuotti (16.90 e), sabluunakuvio (4.75 e), raappa (1,10 e), sängynpäätymuotti (3.25 e) ja kultainen tomuväri (2.50 e).
Niin ja sitten yksi juttu salaiselle Ystävänpäiväaihto-ystävälleni .  Mutta sitähän en voi tässä vielä paljastaa :)

Pitää mennä uudelleen, jotenkin meni pää sekaisin siellä liikkeessä eikä tiennyt mitä katsois ja mitä ostais. Helmiäissuihkeita piti ostaa, mutta unohdin ne kokonaan.
Je ensi kerralla mennään autolla.