I
ltasanomien nettisivuilta bongasin tällaisen Sikke Sumarin omenakakun ja koska siellä sanottiin tämän hipovan lähes täydellisyyttä, miin pakkohan sitä oli testata.
|
Omenapiirakka |
Juju taisi olla ruskistetussa voissa ja fariinisokerissa. Täytyy myöntää, että oli kyllä erittäin hyvää!
En oikeastaan ole aiemmin ruskistettua voita käyttänyt leipomuksissa. Siitä tulee vähän pähkinäinen maku ja tuolla Siken resptissä mainittiinkin, että sitä voi käyttää lähes kaikkiin leivonnaisiin.
Omenapiirakka
65 g voita
2 kananmunaa
200 g fariinisokeria
180 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl kermaa
1/2 dl maitoa
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
omenia kuorittuna , siemenkodat poistettuna,siivutettuina
1. Ruskista voi ja anna sen jäähtyä. Kiehuta siis voi kattilassa, kunnes siitä tulee pähkinäinen tuoksu ja se vaahtoaa.
Vaahdon alle kehkeytyy ruskistettua voita, joka on syytä juuri silloin
vaihtaa toiseen astiaan, sillä hetki liikaa kuumentamista ja voi palaa
pohjaan.
2. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi.
3. Lisää taikinaan maito, kerma sekä ruskistettu voi.
4. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet ja kääntele ne taikinaan
5. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja painele omenat
rivieihin taikinaan. Ripottele hiukan fariinisokeria omenien päälle.
6. Paista 180 -asteessa n. 30-35 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on kauniin värinen.
Tästä ei tule pellillistä. Tein tätä 1 1/2 kertaisen määrän ja rajasin reunavuolla peltiä pienemmäksi. Jos haluaa koko pellillisen niin kaksinkertainen määrä on varmaan sopiva.
Teen tätä varmaan kohta uudelleen, oli sen verran hyvää. Omeniakin tänä vuonna taas riittää, jopa liiaksi saakka. Hilloa ajattelin tehdä ja kokeilen keittää mehumaijalla mehuakin niistä.
Silti niitä jää. Tien varteen olen laittanut omenia laatikkoon " saa ottaa " lapun kera.
Sinnekään ei viitsi kuitenkaan laittaa kuin kauniit omenat. Sitten kun ne ehtivät puusta pudota, niin äkkiä ovat huonossa kunnossa. Pitäisi olla keräämässä niitä heti talteen.
Kaikenlisäksi etanat syövät niitä ja taitaa siellä linnutkin käydä nokkimassa, kun on sellaisia pyöreähköjä reikiä maassa olevissa omenissa.
Kun vaan olisi vapaa-aikaa enemmän , niin kerkiäsi tehdä kaiken mitä suunnittelee. Arki-illat töiden jälkeen mennä humahtavat hetkessä, ei oikein ehdi mitään. No eilen keräsin kaikki omenat puiden alta ( roskiin meni osa ja talteen loput) ja leikkasin nurmikon. Sekin oli jaksanut kasvaa jonkun verran, kuivuudesta huolimatta. Siinä sitten menikin koko ilta, kun jonkun verran on leikattavaa kuitenkin.
Tänään oli "kissapapereiden " tekoa erään kissan uusien omistajien kanssa, ruuanlaittoa perheelle ja nyt blogin kirjoitusta. Tässä meni tämä ilta.
No, jossain välissä aion kuitenkin ehtiä tehdä omenoista hilloa ja mehua. Vaikka se sitten tietäisi valvomista pikkutunneille. :)
Talviomenapuukin ihan täynnä omenia... onneksi niiden aika on vähän myöhemmin.
Tämä on kuitekin positiivinen ongelma, kiva kun tulee satoa. Viime vuonna sitä ei oikein saanut.
|
omenapiirakka |
Vähän vaniljakastikettakin tehtiin piirakan seuraksi. Nam.
P
itkästä aikaa. Leivottukin on jonkun verran, helteistä huolimatta. Tosin ei kovin paljon, koska 30 asteen lämpötila sisällä ei houkuttanut käyttämään uunia. Ja lomallakin olimme melkein koko kolme viikkoa kotoa poissa. Ensin vajaan viikon Kolilla ja sen jälkeen kaksi viikkoa asuntoautolla pitkin poikin Eurooppaa. Tai no Ruotsi- Tanska- Saksa- Hollanti reitillä. Kahdessa viikossa ei viitsinyt sen pidemmälle ajaa.
Reilu viikko sitten kävimme aviomiehen kanssa Kurjenrahkan alueella katsomassa, josko löytyisi mustikkaa. Monilta olen kuullut, että mustikat ovat pieniä tänä vuonna jos niitä ylipäätään on. Suurin odotuksin ei siis metsään menty.
Kolmisen litraa löytyi, joten kyllä niistä piirakan sai ja vähän jäi pakastimeenkin. Mitään poimimatonta paikkaa ei löydetty . Sellaisen kun löytäisi, saisi yhdestä paikkaa kunnolla marjoja.
Kotona sitten aloin mustikkapiirakan tekoon. Kyllä sitä ainakin kerran kesässä pitää tehdä. Miettiessä mitä reseptiä käyttäisin, tuli mieleen tämä mustikkarahkapiirakan ohje. Se on rahkan ansiosta ihanan mehevä ja koska meillä tykätään rahkasta niin sen päätin tehdä.
|
mustikkarahkapiirakka |
Niin mehevää ja maukasta!
Mustikkarahkapiirakka :
Pellillinen ( itse tein tämän sisämitoiltaan 36 cm x 34 cm kokoiseen uunipeltiin)
250 g margariinia
8 dl vehnäjauhoja
3,5 dl sokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl piimää tai maitoa
1 muna
500 g rahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
reilusti mustikoita
Sulata margariini ja sekoita kuivien aineiden kanssa murumaiseksi. Ota
1/3 muruseoksesta erilleen ja lisää lopputaikinaan piimä ja muna. Levitä
pellille. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä pohjan päälle
täyte ja ripottele päälle mustikat ja viimeiseksi muruseos. Paista 200
asteessa n. 20 min
|
mustikkarahkapiirakka |
Enemmänkin olisin mustikoita halunnut , mutta taitaa kohta alkaa olla se kausi ohi. Pitänee kaupasta tyytyä ostamaan talvella jos tarvetta on.
Viime kerrasta onkin aikaa. Leipominenkin on ollut vähän jäissä loman ajan. Oltiin melkein koko aika reissussa ja nyt on ollut niin kuumakin ettei jaksa leipoa. Huushollissa kevyet 30 astetta , uunin lämpö voisi vähän keittiön lämpötilaa nostaa entisestään.
Ronja, keskimmäinen tyttäremme, tuli kesäkuun lopulla puolen vuoden ulkomailla olon jälkeen kotiin. Hän oli Dublinissa opintoihin liittyvässä työharjoittelussa. Sen jälkeen hän kierteli kaksi viikkoa Iso-Britanniaa ristiin rastiin. Äiti täällä arjen tohinoissa kateellisena katseli toinen toistaan upeampia kuvia Skotlannista ja sieltä sun täältä. Skotlantiin haluan ehdottomasti joskus itsekin. Ja sinne ja tänne ja tonne.... niin paljon olisi maailmassa nähtävää.
Kotiinpaluuta piti juhlistaa suklaa-vadelmakakulla .Tämä on kyllä niin herkkua, voisin sanoa syntisen hyvää.
|
Suklaa-vadelmakakku |
Tässä vielä uudelleen resepti :
Suklaa-vadelmakakku
Pohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa ( tai piimää)
3 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
1. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä
sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat
yksitellen.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti
tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty.
3. Kaada taikina
voideltuun n. 20-22 cm irtopohjavuokaan (minä käytin 24 cm vuokaa)
4. Paista 170 °C noin 55 minuuttia tai
kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio
paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna jäähtyä.
Täyte 1 ( suklaaganache):
75 g tummaa suklaata
0,75 dl kuohukermaa
2 tl vaaleaa siirappia
Täyte 2 ( vadelmamoussee):
60 g valkuaista ( noin 2 valkuaista)
1,25 dl sokeria
2 dl paseerattua vadelmasosetta ( n. 300 g kokonaisia vadelmia ennen paseeraamista)
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 rkl vettä
1,5 dl vispikermaa
4 liivatelehteä
3 rkl kuumaa vettä
Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
1,25 dl kuohukermaa
n. 1 rkl glukoosisiirappia
1. Tee täyte I. Laita 75 g suklaata ja 0.75 dl kuohukermaa mikron kestävään
kulhoon. Lämmitä mikrossa varovasti välillä sekoittaen, kunnes suklaa
sulaa. Sekoita joukkoon vielä vaalea siirappi.
2.Tee täyte II eli vadelmamousse. Kuumenna paseerattu vadelmasose kattilassa
kuumaksi. Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 2 rkl vettä. Vatkaa
maissitärkkelysseos kiehuvan vadelmasoseen joukkoon. Keitä kunnes vadelmasose
paksunee (n. 1-2 minuuttia). Ota kattila pois levyltä ja laita se esim. kylmää
vettä sisältävään altaaseen jäähtymään.
3. Kun vadelmasose jäähtyy, tee sveitsiläinen marenki. Laita
valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan
päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa
kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria
käsivatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Lämpötila on
tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota seos pois
levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy ja
on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia).
4. Laita liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan n. 5
minuutiksi. Vatkaa tällä välin vispikerma vaahdoksi. Kuumenna 1 rkl vettä ja
liuota liivatelehdet joukkoon. Sekoita liivateseos jäähtyneeseen
vadelmasoseeseen. Lisää vadelmasose sveitsiläiseen marenkiin varovasti käännellen. Lisää
joukkoon myös kermavaahto varovasti käännellen.
5. Laita ensimmäinen kakkupohja lautaselle irtopohjavuoan
reunojen sisään. Itse laitoin tämän ihan sen irtopohjavuoan pohjan päälle.
Laita
sukaatäytettä pohjan päälle. Kaada puolet vadelmatäytteestä
suklaatäytteen päälle. Laita päälle toinen pohjalevy. Laita sen päälle
loput suklaatäytteestä .Kaada loput vadelmatäytteestä päälle ja
laita viimeinen pohjapala. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään
muutamaksi
tunniksi tai pakkaseen reiluksi tunniksi.
6. Kun täyte on jähmettynyt, tee kuorrute. Kuumenna 1.25 dl
kermaa mikrossa ja sekoita joukkoon 150 g rouhittua suklaata, kunnes
kaikki
suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon vielä glukoosisiirappi. Anna seoksen
jäähtyä hetki, mutta älä niin paljon, että siitä tulee vaikeasti
levitettävä. Jos seos ehtii jähmettyä liikaa, voit lämmittää sitä
uudestaan mikrossa muutaman sekunnin ajan. Kakun on hyvä olla
kuorrutuksen ajan ritilän (esim. tiheähkö uuniritilä tai vastaava)
päällä, jossa ylimääräiset suklaat valuvat ritilälle eivätkä sottaa
lautasta (toinen vaihtoehto on laittaa kakun reunojen alle
leivinpaperisuikaleet, jotka nostetaan pois kuorrutuksen jälkeen) Jos
käytät ritilää, niin nosta tässä vaiheessa kakku aluspahveineen kahdella
kakkulastalla ritilän päälle. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille
palettiveistä avuksi
käyttäen, anna ylimääräisen suklaan valua ritilän alas ja nosta kakku
aluspahveineen tarjoilulautaselle (tai poista leivinpaperisuikaleet).
Jähmetä jääkaapissa vähintään tunti. Koristele haluamallasi tavalla. Ota
kakku huoneenlämpöön n. 1
tunti ennen tarjoilua, niin suklaan aromit pääsevät parhaiten esille.
Minä en laittanut kuorrutetta reunoille vaan annoin sen valua alas. Ihan kivan näköinen siitä niinkin tuli.
Glukoosisiirappia ei ollut, joten laitoin ihan tavallista vaaleaa siirappia kuorrutteeseen.
|
suklaa-vadelmakakku |
Tämän vuoden vadelmasato jäi heikoksi. Tai vadelmaa olisi varmaan tullut, mutta kun olimme kotoa poissa, niin sinä aikana kypsyvät vadelmat kuivuivat. Harmillista. Ennen reissua ehdin jonkun verran niitä poimia, mutta hyvin vähän. Ei ole tarvinnut yhtään vadelmia ostaa aiempina vuosina esimerkiksi kakuntäytteitä varten, mutta ensi talvena saattaa joutua turvautumaan ostomarjoihin.
Vähän enemmän olisi saanut kesän aikana sataa. Mustaherukatkin ovat kovin pieniä. Ainoa mistä tuli hyvä sato kuivuudesta huolimatta on punaherukka. En sitä kuitenkaan sen enempää ole kastellut kuin muitakaan marjoja, joten kestääköhän se sitten enemmän kuivuutta ?
Toivon tosiaan vähän jo sateita . Ja enpä olisi uskonut sanovani tätä , mutta toivon säänkin vähän viilenevän. Liika on liikaa. Ehkä joku 22 - 25 astetta olisi sopiva. Ulkona tuo helle ei niikään haittaa ( ehkä vähän jo kuitenkin) , mutta kotona on kamalaa. Ei saa kunnolla nukuttuaakaan. Ilmastointilaitteet ovat kummasti alkaneet kiinnostaa.
Tuulettimia yritettiin etsiä kaupoista, mutta mistään ei löydy.
En halua valittaa, kyllä se talvikin tulee. Mutta jos on tällaiset kelit niin pitäisi olla jossain meren rannalla mökillä tai paremminkin veneessä. Veden äärellä koko ajan. Sellaisen veden, johon pääsee uimaan. Sinilevättömään veteen.
No joo, se otetaan vastaan mitä annetaan ja sen mukaan eletään. Tykkään lämpimästä, mutta ehkä nyt on jo vähän liikaa. Syksy tuntuu tällaisen kesän jälkeen varmasti aivan ihanalta!