keskiviikko 29. elokuuta 2018

Omenapiirakka

Iltasanomien nettisivuilta bongasin tällaisen Sikke Sumarin omenakakun ja koska siellä sanottiin tämän hipovan lähes täydellisyyttä, miin pakkohan sitä oli testata. 

Omenapiirakka
 Juju taisi olla ruskistetussa voissa ja fariinisokerissa. Täytyy myöntää, että oli kyllä erittäin hyvää!
En oikeastaan ole aiemmin ruskistettua voita käyttänyt leipomuksissa. Siitä tulee vähän pähkinäinen maku ja tuolla Siken resptissä mainittiinkin, että sitä voi käyttää lähes kaikkiin leivonnaisiin. 

Omenapiirakka  

65 g voita
2 kananmunaa
200 g fariinisokeria
180 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl kermaa
1/2 dl maitoa
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
omenia kuorittuna , siemenkodat poistettuna,siivutettuina

1. Ruskista voi ja anna sen jäähtyä. Kiehuta siis voi kattilassa, kunnes siitä tulee pähkinäinen tuoksu ja se vaahtoaa. 
Vaahdon alle kehkeytyy ruskistettua voita, joka on syytä juuri silloin vaihtaa toiseen astiaan, sillä hetki liikaa kuumentamista ja voi palaa pohjaan.

2. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi.
3. Lisää taikinaan maito, kerma sekä ruskistettu voi. 
4. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet ja kääntele ne taikinaan
5. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja painele omenat rivieihin taikinaan. Ripottele hiukan fariinisokeria omenien päälle.

6. Paista 180 -asteessa n. 30-35 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on kauniin värinen.

Tästä ei tule pellillistä. Tein tätä 1 1/2 kertaisen määrän ja rajasin reunavuolla peltiä pienemmäksi.  Jos haluaa koko pellillisen niin kaksinkertainen määrä on varmaan sopiva. 
Teen tätä varmaan kohta uudelleen, oli sen verran hyvää. Omeniakin tänä vuonna taas riittää, jopa liiaksi saakka. Hilloa ajattelin tehdä ja kokeilen keittää mehumaijalla mehuakin niistä.
Silti niitä jää. Tien varteen olen laittanut omenia laatikkoon " saa ottaa " lapun kera. 
Sinnekään ei viitsi kuitenkaan laittaa kuin kauniit omenat. Sitten kun ne ehtivät puusta pudota, niin äkkiä ovat huonossa kunnossa. Pitäisi olla keräämässä niitä heti talteen.
Kaikenlisäksi etanat syövät niitä ja taitaa siellä linnutkin käydä nokkimassa, kun on sellaisia pyöreähköjä reikiä maassa olevissa omenissa.

 Kun vaan olisi vapaa-aikaa enemmän , niin kerkiäsi tehdä kaiken mitä suunnittelee. Arki-illat töiden jälkeen mennä humahtavat hetkessä, ei oikein ehdi mitään. No eilen keräsin kaikki omenat puiden alta  ( roskiin meni osa ja talteen loput) ja leikkasin nurmikon. Sekin oli jaksanut kasvaa jonkun verran, kuivuudesta huolimatta. Siinä sitten menikin koko ilta, kun jonkun verran on leikattavaa kuitenkin. 
Tänään oli "kissapapereiden " tekoa erään kissan uusien omistajien kanssa, ruuanlaittoa perheelle ja nyt blogin kirjoitusta. Tässä meni tämä ilta.
No, jossain välissä aion kuitenkin ehtiä tehdä omenoista hilloa ja mehua. Vaikka se sitten tietäisi valvomista pikkutunneille. :)
Talviomenapuukin ihan täynnä omenia... onneksi niiden aika on vähän myöhemmin. 
Tämä on kuitekin positiivinen ongelma, kiva kun tulee satoa. Viime vuonna sitä ei oikein saanut. 

omenapiirakka
Vähän vaniljakastikettakin tehtiin piirakan seuraksi. Nam.
 


tiistai 21. elokuuta 2018

Mustikkarahkapiirakka

Pitkästä aikaa. Leivottukin on jonkun verran, helteistä huolimatta. Tosin ei kovin paljon, koska 30 asteen lämpötila sisällä ei houkuttanut käyttämään uunia. Ja lomallakin olimme melkein koko kolme viikkoa kotoa poissa. Ensin vajaan viikon Kolilla ja sen jälkeen kaksi viikkoa asuntoautolla pitkin poikin Eurooppaa. Tai no Ruotsi- Tanska- Saksa- Hollanti reitillä. Kahdessa viikossa ei viitsinyt sen pidemmälle ajaa. 

Reilu viikko sitten kävimme aviomiehen kanssa Kurjenrahkan alueella katsomassa, josko löytyisi mustikkaa. Monilta olen kuullut, että mustikat ovat pieniä tänä vuonna jos niitä ylipäätään on. Suurin odotuksin ei siis metsään menty.  
Kolmisen litraa löytyi, joten kyllä niistä piirakan sai ja vähän jäi pakastimeenkin. Mitään poimimatonta paikkaa ei löydetty . Sellaisen kun löytäisi, saisi yhdestä paikkaa kunnolla marjoja.
Kotona sitten aloin mustikkapiirakan tekoon. Kyllä sitä ainakin kerran kesässä pitää tehdä. Miettiessä mitä reseptiä käyttäisin, tuli mieleen tämä mustikkarahkapiirakan ohje. Se on rahkan ansiosta ihanan mehevä ja koska meillä tykätään rahkasta niin sen päätin tehdä. 


mustikkarahkapiirakka
Niin mehevää ja maukasta!

Mustikkarahkapiirakka :

Pellillinen  ( itse tein tämän sisämitoiltaan 36 cm x 34 cm kokoiseen uunipeltiin) 

250 g margariinia
8 dl vehnäjauhoja
3,5 dl sokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl piimää tai maitoa
1 muna

500 g rahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna

reilusti mustikoita

Sulata margariini ja sekoita kuivien aineiden kanssa murumaiseksi. Ota 1/3 muruseoksesta erilleen ja lisää lopputaikinaan piimä ja muna. Levitä pellille. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä pohjan päälle täyte ja ripottele päälle mustikat ja viimeiseksi muruseos. Paista 200 asteessa n. 20 min


mustikkarahkapiirakka
Enemmänkin olisin mustikoita halunnut , mutta taitaa kohta alkaa olla se kausi ohi. Pitänee kaupasta tyytyä ostamaan talvella jos tarvetta on. 
 

keskiviikko 1. elokuuta 2018

Vadelma-suklaakakku

Viime kerrasta onkin aikaa. Leipominenkin on ollut vähän jäissä loman ajan. Oltiin melkein koko aika reissussa ja nyt on ollut niin kuumakin ettei jaksa leipoa. Huushollissa kevyet 30 astetta , uunin lämpö voisi vähän keittiön lämpötilaa nostaa entisestään.

Ronja, keskimmäinen tyttäremme, tuli kesäkuun lopulla puolen vuoden ulkomailla olon jälkeen kotiin. Hän oli Dublinissa opintoihin liittyvässä työharjoittelussa. Sen jälkeen hän kierteli kaksi viikkoa Iso-Britanniaa ristiin rastiin. Äiti täällä arjen tohinoissa kateellisena katseli toinen toistaan upeampia kuvia Skotlannista ja sieltä sun täältä. Skotlantiin haluan ehdottomasti joskus itsekin. Ja sinne ja tänne ja tonne.... niin paljon olisi maailmassa nähtävää.

Kotiinpaluuta  piti juhlistaa suklaa-vadelmakakulla .Tämä on kyllä niin herkkua, voisin sanoa syntisen hyvää.

Suklaa-vadelmakakku
 Tässä vielä uudelleen resepti :

Suklaa-vadelmakakku

Pohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna 
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa ( tai piimää)
3 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

1. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. 
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. 
3. Kaada taikina voideltuun n. 20-22 cm irtopohjavuokaan (minä käytin 24 cm vuokaa)
4. Paista 170 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna jäähtyä. 

Täyte 1 ( suklaaganache):
75 g tummaa suklaata
0,75 dl kuohukermaa
2 tl vaaleaa siirappia

Täyte 2 ( vadelmamoussee):
 60 g valkuaista ( noin 2 valkuaista)
1,25 dl sokeria
2 dl paseerattua vadelmasosetta ( n. 300 g kokonaisia vadelmia ennen paseeraamista)
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 rkl vettä
1,5 dl vispikermaa
4 liivatelehteä
3 rkl kuumaa vettä

Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata 
1,25 dl kuohukermaa
n. 1 rkl glukoosisiirappia

 1. Tee täyte I. Laita 75 g suklaata ja 0.75 dl kuohukermaa mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa varovasti välillä sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Sekoita joukkoon vielä vaalea siirappi.
  
2.Tee täyte II eli vadelmamousse. Kuumenna paseerattu vadelmasose kattilassa kuumaksi. Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 2 rkl vettä. Vatkaa maissitärkkelysseos kiehuvan vadelmasoseen joukkoon. Keitä kunnes vadelmasose paksunee (n. 1-2 minuuttia). Ota kattila pois levyltä ja laita se esim. kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään.


3. Kun vadelmasose jäähtyy, tee sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsivatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Lämpötila on tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota seos pois levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy ja on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia). 

4. Laita liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan n. 5 minuutiksi. Vatkaa tällä välin vispikerma vaahdoksi. Kuumenna 1 rkl vettä ja liuota liivatelehdet joukkoon. Sekoita liivateseos jäähtyneeseen vadelmasoseeseen. Lisää vadelmasose sveitsiläiseen marenkiin varovasti käännellen. Lisää joukkoon myös kermavaahto varovasti käännellen. 

5. Laita ensimmäinen kakkupohja lautaselle irtopohjavuoan reunojen sisään. Itse laitoin tämän ihan sen irtopohjavuoan pohjan päälle.
Laita sukaatäytettä pohjan päälle. Kaada puolet vadelmatäytteestä suklaatäytteen päälle. Laita päälle toinen pohjalevy. Laita sen päälle loput suklaatäytteestä .Kaada loput vadelmatäytteestä päälle ja laita viimeinen pohjapala. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai pakkaseen reiluksi tunniksi. 

6. Kun täyte on jähmettynyt, tee kuorrute. Kuumenna 1.25 dl kermaa mikrossa ja sekoita joukkoon 150 g rouhittua suklaata, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon vielä glukoosisiirappi. Anna seoksen jäähtyä hetki, mutta älä niin paljon, että siitä tulee vaikeasti levitettävä. Jos seos ehtii jähmettyä liikaa, voit lämmittää sitä uudestaan mikrossa muutaman sekunnin ajan. Kakun on hyvä olla kuorrutuksen ajan ritilän (esim. tiheähkö uuniritilä tai vastaava) päällä, jossa ylimääräiset suklaat valuvat ritilälle eivätkä sottaa lautasta (toinen vaihtoehto on laittaa kakun reunojen alle leivinpaperisuikaleet, jotka nostetaan pois kuorrutuksen jälkeen) Jos käytät ritilää, niin nosta tässä vaiheessa kakku aluspahveineen kahdella kakkulastalla ritilän päälle. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille palettiveistä avuksi käyttäen, anna ylimääräisen suklaan valua ritilän alas ja nosta kakku aluspahveineen tarjoilulautaselle (tai poista leivinpaperisuikaleet). Jähmetä jääkaapissa vähintään tunti. Koristele haluamallasi tavalla. Ota kakku huoneenlämpöön n. 1 tunti ennen tarjoilua, niin suklaan aromit pääsevät parhaiten esille.
 Minä en laittanut kuorrutetta reunoille vaan annoin sen valua alas. Ihan kivan näköinen siitä niinkin tuli. 
Glukoosisiirappia ei ollut, joten laitoin ihan tavallista vaaleaa siirappia kuorrutteeseen.


suklaa-vadelmakakku
Tämän vuoden vadelmasato jäi heikoksi. Tai vadelmaa olisi varmaan tullut, mutta kun olimme kotoa poissa, niin sinä aikana kypsyvät vadelmat kuivuivat. Harmillista. Ennen reissua ehdin jonkun verran niitä poimia, mutta hyvin vähän. Ei ole tarvinnut yhtään vadelmia ostaa aiempina vuosina esimerkiksi kakuntäytteitä varten, mutta ensi talvena saattaa joutua turvautumaan ostomarjoihin. 
Vähän enemmän olisi saanut kesän aikana sataa. Mustaherukatkin ovat kovin pieniä. Ainoa mistä tuli hyvä sato kuivuudesta huolimatta on punaherukka.  En sitä kuitenkaan sen enempää ole kastellut kuin muitakaan marjoja, joten kestääköhän se sitten enemmän kuivuutta ?

Toivon tosiaan vähän jo sateita . Ja enpä olisi uskonut sanovani tätä , mutta toivon säänkin vähän viilenevän. Liika on liikaa. Ehkä joku 22 - 25 astetta olisi sopiva. Ulkona tuo helle ei niikään haittaa ( ehkä vähän jo kuitenkin) , mutta kotona on kamalaa. Ei saa kunnolla nukuttuaakaan. Ilmastointilaitteet ovat kummasti alkaneet kiinnostaa. 
Tuulettimia yritettiin etsiä kaupoista, mutta mistään ei löydy. 

En halua valittaa, kyllä se talvikin tulee. Mutta jos on tällaiset kelit niin pitäisi olla jossain meren rannalla mökillä tai paremminkin veneessä. Veden äärellä koko ajan. Sellaisen veden, johon pääsee uimaan. Sinilevättömään veteen. 
No joo, se otetaan vastaan mitä annetaan ja sen mukaan eletään. Tykkään lämpimästä, mutta ehkä nyt on jo vähän liikaa. Syksy tuntuu tällaisen kesän jälkeen varmasti aivan ihanalta!