Vieläkään ei päästy vadelmaisista herkuista eroon. Nuorimmaisen synttärikahveja juotiin viime viikonloppuna ja halusin tehdä oikein supersuklaisen kakun. Ja suklaan kanssahan sopii mainiosti yhteen vadelma. Toki moni muukin , mutta kun vadelmaa kerran on niin tuumasta toimeen.
Suklaapossun sivuilta löytyi ihana suklaakakku . Pohjakin mehevän suklainen. Kyllä vaan olikin oikea superherkku!
Voisi jopa käyttää vanhaa sanontaa " vei kielen mennessään". Alla ihan hieman muunneltu resepti,ei muuten mutta kakun kokoamisen suhteen vähän .
Suklaa-vadelmakakku
Pohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa ( tai piimää)
3 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tumaa kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
1. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty.
3. Kaada taikina voideltuun n. 20-22 cm irtopohjavuokaan (minä käytin 24 cm vuokaa)
4. Paista 170 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna jäähtyä.
Täyte 1 ( suklaaganache):
75 g tumaa suklaata
0,75 dl kuohukermaa
2 tl vaaleaa siirappia
Täyte 2 ( vadelmamoussee):
60 g valkuaista ( noin 2 valkuaista)
1,25 dl sokeria
2 dl paseerattua vadelmasosetta ( n. 300 g kokonaisia vadelmia ennen paseeraamista)
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 rkl vettä
1,5 dl vispikermaa
4 liivatelehteä
3 rkl kuumaa vettä
Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
1,25 dl kuohukermaa
n. 1 rkl glukoosisiirappia
1. Tee täyte I. Laita 75 g suklaata ja 0.75 dl kuohukermaa mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa varovasti välillä sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Sekoita joukkoon vielä vaalea siirappi.
2.Tee täyte II eli vadelmamousse. Kuumenna paseerattu vadelmasose kattilassa kuumaksi. Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 2 rkl vettä. Vatkaa maissitärkkelysseos kiehuvan vadelmasoseen joukkoon. Keitä kunnes vadelmasose paksunee (n. 1-2 minuuttia). Ota kattila pois levyltä ja laita se esim. kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään.
3. Kun vadelmasose jäähtyy, tee sveitsiläinen marenki. Laita
valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan
päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa
kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria
käsivatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Lämpötila on
tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota seos pois
levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy ja
on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia).
4. Laita liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan n. 5
minuutiksi. Vatkaa tällä välin vispikerma vaahdoksi. Kuumenna 1 rkl vettä ja
liuota liivatelehdet joukkoon. Sekoita liivateseos jäähtyneeseen
vadelmasoseeseen. Lisää vadelmasose sveitsiläiseen marenkiin varovasti käännellen. Lisää
joukkoon myös kermavaahto varovasti käännellen.
5. Laita ensimmäinen kakkupohja lautaselle irtopohjavuoan reunojen sisään. Itse laitoin tämän ihan sen irtopohjavuoan pohjan päälle.
Laita sukaatäytettä pohjan päälle. Kaada puolet vadelmatäytteestä suklaatäytteen päälle. Laita päälle toinen pohjalevy. Laita sen päälle loput suklaatäytteestä .Kaada loput vadelmatäytteestä päälle ja laita viimeinen pohjapala. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai pakkaseen reiluksi tunniksi.
6. Kun täyte on jähmettynyt, tee kuorrute. Kuumenna 1.25 dl kermaa mikrossa ja sekoita joukkoon 150 g rouhittua suklaata, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon vielä glukoosisiirappi. Anna seoksen jäähtyä hetki, mutta älä niin paljon, että siitä tulee vaikeasti levitettävä. Jos seos ehtii jähmettyä liikaa, voit lämmittää sitä uudestaan mikrossa muutaman sekunnin ajan. Kakun on hyvä olla kuorrutuksen ajan ritilän (esim. tiheähkö uuniritilä tai vastaava) päällä, jossa ylimääräiset suklaat valuvat ritilälle eivätkä sottaa lautasta (toinen vaihtoehto on laittaa kakun reunojen alle leivinpaperisuikaleet, jotka nostetaan pois kuorrutuksen jälkeen) Jos käytät ritilää, niin nosta tässä vaiheessa kakku aluspahveineen kahdella kakkulastalla ritilän päälle. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille palettiveistä avuksi käyttäen, anna ylimääräisen suklaan valua ritilän alas ja nosta kakku aluspahveineen tarjoilulautaselle (tai poista leivinpaperisuikaleet). Jähmetä jääkaapissa vähintään tunti. Koristele haluamallasi tavalla. Ota kakku huoneenlämpöön n. 1 tunti ennen tarjoilua, niin suklaan aromit pääsevät parhaiten esille.
Minä en laittanut kuorrutetta reunoille vaan annoin sen valua alas. Ihan kivan näköinen siitä niinkin tuli.
Glukoosisiirappia ei ollut, joten laitoin ihan tavallista vaaleaa siirappia kuorrutteeseen.
Namskis mumskis, tätä herkkua teen toistekin. Ja kokeilen tätä kakkupohjaa muilla täytteiilä myös. Ihanan mehevä pohja.
Suklaapossun sivuilta löytyi ihana suklaakakku . Pohjakin mehevän suklainen. Kyllä vaan olikin oikea superherkku!
Suklaa-vadelmakakku |
Suklaa-vadelmakakku
Pohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa ( tai piimää)
3 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tumaa kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
1. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty.
3. Kaada taikina voideltuun n. 20-22 cm irtopohjavuokaan (minä käytin 24 cm vuokaa)
4. Paista 170 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna jäähtyä.
Täyte 1 ( suklaaganache):
75 g tumaa suklaata
0,75 dl kuohukermaa
2 tl vaaleaa siirappia
Täyte 2 ( vadelmamoussee):
60 g valkuaista ( noin 2 valkuaista)
1,25 dl sokeria
2 dl paseerattua vadelmasosetta ( n. 300 g kokonaisia vadelmia ennen paseeraamista)
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 rkl vettä
1,5 dl vispikermaa
4 liivatelehteä
3 rkl kuumaa vettä
Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
1,25 dl kuohukermaa
n. 1 rkl glukoosisiirappia
1. Tee täyte I. Laita 75 g suklaata ja 0.75 dl kuohukermaa mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa varovasti välillä sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Sekoita joukkoon vielä vaalea siirappi.
2.Tee täyte II eli vadelmamousse. Kuumenna paseerattu vadelmasose kattilassa kuumaksi. Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 2 rkl vettä. Vatkaa maissitärkkelysseos kiehuvan vadelmasoseen joukkoon. Keitä kunnes vadelmasose paksunee (n. 1-2 minuuttia). Ota kattila pois levyltä ja laita se esim. kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään.
5. Laita ensimmäinen kakkupohja lautaselle irtopohjavuoan reunojen sisään. Itse laitoin tämän ihan sen irtopohjavuoan pohjan päälle.
Laita sukaatäytettä pohjan päälle. Kaada puolet vadelmatäytteestä suklaatäytteen päälle. Laita päälle toinen pohjalevy. Laita sen päälle loput suklaatäytteestä .Kaada loput vadelmatäytteestä päälle ja laita viimeinen pohjapala. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai pakkaseen reiluksi tunniksi.
6. Kun täyte on jähmettynyt, tee kuorrute. Kuumenna 1.25 dl kermaa mikrossa ja sekoita joukkoon 150 g rouhittua suklaata, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon vielä glukoosisiirappi. Anna seoksen jäähtyä hetki, mutta älä niin paljon, että siitä tulee vaikeasti levitettävä. Jos seos ehtii jähmettyä liikaa, voit lämmittää sitä uudestaan mikrossa muutaman sekunnin ajan. Kakun on hyvä olla kuorrutuksen ajan ritilän (esim. tiheähkö uuniritilä tai vastaava) päällä, jossa ylimääräiset suklaat valuvat ritilälle eivätkä sottaa lautasta (toinen vaihtoehto on laittaa kakun reunojen alle leivinpaperisuikaleet, jotka nostetaan pois kuorrutuksen jälkeen) Jos käytät ritilää, niin nosta tässä vaiheessa kakku aluspahveineen kahdella kakkulastalla ritilän päälle. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille palettiveistä avuksi käyttäen, anna ylimääräisen suklaan valua ritilän alas ja nosta kakku aluspahveineen tarjoilulautaselle (tai poista leivinpaperisuikaleet). Jähmetä jääkaapissa vähintään tunti. Koristele haluamallasi tavalla. Ota kakku huoneenlämpöön n. 1 tunti ennen tarjoilua, niin suklaan aromit pääsevät parhaiten esille.
Glukoosisiirappia ei ollut, joten laitoin ihan tavallista vaaleaa siirappia kuorrutteeseen.
Suklaa-vadelmakakku |
On kyllä syntisen herkullisen näköinen kakku! Nam! :D
VastaaPoistaIhanalta näyttää!
VastaaPoistaIhanaa että kakku maistui! On kyllä hyvännäköinen pala, slurps! Tuo pohja on muuten mulla ihan ykköspohja, sitä tulee tehtyä miltei jokaiseen kakkuun, mehevää herkkua :P
VastaaPoistaTämä oli kyllä käsittämättömän hyvää! Olen jo toisenkin kerran tehnyt tätä kakkua tämän jälkeen. Keskimmäinen tytär vei tätä palan ystävälleen ja ystävän äitikin maistoi. Hän sitten tilasi tällaisen syntymäpäiväkakuksi viime viikonloppuna :)
VastaaPoistaTuo kakkupohja on ihanan mehevä!