keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Salmiakki-sitruunamuffinit

Pidän salmiakista ja pidän sitruunasta. Sen takia ajattelinkin ettei niiden yhdistelmä muffineissa voi olla muuta kuin hyvää. Ja näinhän se tosiaan oli.
Resepti löytyi Yhteishyvän Ruoka-liitteestä helmikuu 2016 numerosta. Minulla on paljon tällaisia lehtiä ja lehdistä irrotettuja reseptejä tallessa. Enkä heitä pois. Varjelen niitä huolellisesti esimerkiksi silloin kun tyttärille tulee siivousinto ja heidän tekisi mieli heittää ylimääräiset irralliset lehdet pois. He kun ovat nettisukupolvea  niin he eivät aina ymmärrä minun intoa säilyttää vanhoja lehtiä, joissa on reseptejä. Ja minä kun pidän siitä, että saan selailla lehtiä , katsella kuvia , lukea reseptejä. Se ei ole samanlaista netissä.
Onneksi tässä huushollissa on hyviä jemmapaikkoja. Vanha talo ja vinttikomerot sopivat tähän jemmaamiseen mainiosti. 

salmiakki-sitruunamuffins
Ja niihin muffineihin sitten. Suussa sulavan hyviä! Itse asiassa näihin ei oikeastaan tarvitse tehdä kuorrutetta. Maistuvat ilmankin erinomaisesti. Seuraavalla kerralla jätän sen pois. 

Minulla taas kerran luetun ymmärtäminen tökki tai oikeastaan luin ohjeen ylimalkaisesti. Kuorrutteeseen ei tullut turkinpippuria muuta kuin päälle ripoteltiin rakeita. Minä sekoitin niitä myös kuorrutteen joukkoon. Ei se huono ollut, koska kuorrutus maistui ihanasti salmiakille.

Salmiakki-sitruunamuffinit

150 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl raastettua sitruunan kuorta
1 - 2 rkl sitruunamehua
3/4 dl turkinpippurirouhetta

Kuorrutus:
200 g tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua
1 dl murskattuja turkinpippureita

1.Vatkaa pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. 
2. Sekoita kuivat aineet toisiinsa ja lisää taikinaan sitruunan kuoren , mehun ja turkinpippurirouheen kanssa. 
3. Jaa taikina muffinipellin koloihin asetettuihin paperisiin vuokiin. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. 
4. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään. Pursota tai lusikoi seos jäähtyneiden muffinien päälle. Ripottele pinnalle salmiakkirouhetta. 

Salmiakki-sitruunamuffini
Todella hyviä ja tosiaankaan eivät välttämättä vaadi kuorrutetta . Aion tehdä näitä toistekin. 

Olen tässä taas kohta viikon lomailut, koska meidän "täytyy" pitää lomarahat vapaina. En itse ainakaan sano "täytyy" , vaan sanon että saan pitää. Ylimääräinen loma sopii vallan mainiosti. Näillä lomarahan vaihdoilla vapaisiin vältettäneen lomautukset. Hyvä niin.
Kyllä tätä vapaa-aikaa arvostaa ja toivoisi sitä olevan normaalissa arjessakin enemmän. 
Sen takia pitääkin taas laittaa lotto vetämään. Jospa joskus onnistaisi. 


maanantai 27. huhtikuuta 2020

Taatelilla makeutetut kaurakeksit

Tällainen helmi reseptiksi löytyi Leena muori leipoo - blogista.   Kuten Leenalla , on minullakin tapana sellainen, että kahvin kanssa pitää syödä jotain. Ihan mitä vaan, kunhan jotain. 
Tällainen pikkuleipä ilman sokeria on erinomainen idea. Kaiken lisäksi nämä ovat hyviä! 




Näitähän olisi popsinut vaikka kuinka monta peräjälkeen. Ihan pakko tehdä pikapuoliin toinen satsi. 
Tässä vielä Leenan resepti :

Taatelilla makeutetut kaurakeksit:

85 g voita tai margariinia
100 g taatelia (ilman kiviä)
1 kananmuna
2 1/2 dl kaurahiutaleita
pari kourallista pähkinöitä

1. Sulata voi ja jätä jäähtymään.  Poista taatelista kivet. 
2. Soseuta taatelit munan kanssa blenderissä tai sauvasekoittimella. 
3. Laita joukkoon pähkinät ja rouhi niitä vähän pienemmiksi. Joukkoon saa jäädä paloja , ne antavat mukavaa pureskeltavaa. Pähkinät voi rouhia myös veitsellä.
4. Lisää seokseen voi ja kauraryynit. Sekoita tasaiseksi. 
5. Lusikoi pellille paloja ja tasoita niitä. 
6. Paista 200 asteessa noin 12 - 14 minuuttia.

Minä en lusikoinut vaan ihan käsillä pyöritin palloja, joita litistin. Ehkä minun taikina oli sen verran jämäkkää. 
Meidän uunissa riitti 12 minuuttia. Silti paistuivat näin hyvin. Ja niin hyviä ! Aviomiestä kun pyysin tällaista maistamaan, niin hänen ensimmäinen reaktio oli ( ennen kuin maistoi), että voiko olla hyvää ilman sokeria. No maistui kyllä hänellekin nämä !

Näistä tuli vakiopikkuleivät meille. Jos tekee mieli jotain hyvää niin voi ottaa tällaisen . Ei tarvitse aina sokerisia juttuja syödä. 
Ensi kerralla testaan vaikka hasselpähkinää tai saksanpähkinää. Nyt laitoin näihin maapähkinää, koska niitä sattui kaapissa olemaan. 

sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Hampurilaiset härkäpapurouhe-porkkapihvillä

Miten ihania kasvisruokia sitä onkaan olemassa! Nyt Ronjan kotona asuessa on tullut kyllä testattua jos jonkinlaista kasvisruokaa ja ne useimmiten ovat paljon parempia kuin liharuuat. Toki makuja on monia, mutta minulle maistuu erittäin hyvin nämä lihattomat ruuat. 

Yksi suosikeistamme on härkäpapurouhe-porkkanapihvit. Niitä olemme tehneet useamman kerran ja miten hyviä ovatkaan itse tehdyt hampurilaiset näillä pihveillä! Ei voisi parempaa hampurilaista olla.


Sämpylät olen tehnyt tällä reseptillä.  Tulee hyviä ja kuohkeita sämpylöitä. Sopivat erinomaisesti hampurilaisiin. 
Ja nuo pihvit sitten. Niihin löysin reseptin Marttojen sivuilta. Sieltä löytyy varsin hyviä ja käyttökelpoisia reseptejä.
Tässä vielä resepti pihveihin .

HÄRKÄPAPUROUHE-PORKKANAPIHVIT

1 sipuli

1 rkl rypsiöljyä
2 dl kermaviiliä  
2 dl härkäpapurouheseosta 
1 keskikoinen porkkana raastettuna
2 munaa
1/2 dl speltti- tai hiivaleipäjauhoja
3/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2-3 rkl hienonnettua basilikaa , korianteria tai persiljaa

1. Kuori ja hienonna sipuli. Paista sipuli öljyssä paistinpannussa. 
2. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna tekeytyä noin 5 minuuttia.
3. Paista pihvit pannulla molemmin puolin.

Me käytimme kermaviilin sijaan Plantin Greek style Gurt-tuotetta. Sitä olemme käyttäneet myös dipeissä. Hyvä tuote! 

Pihvit voi paistaa marttojen ohjeen mukaan vaikka lettupannussa, mutta me halusimme isompia pihvejä. Nämä on helppo paistaa vaikka tavallisella paistinpannulla. Pihvit pysyvät hyvin koossa. 
Laitoimme viimeksi myös ruohosipulisilppua pihveihin. Ruohosipuli kun näköjään kasvaa jo pihalla. 
Erittäin hyviä ovat , ei voi muuta sanoa! Näiden pihvien jälkeen en taida enää jauhelihapihvejä syödäkään. Minulle ei muutenkaan ole iso kynnys jättää punainen liha pois, koska se ei ikinä ole ollut minulle mikään lemppari. Ravintoloissakin aina tilaan joko kala-, kana- tai kasvisruokaa.  Nyt on kanakin jäänyt vähemmälle, koska tosiaan tehdään koko perheelle samaa ruokaa ja mennään Ronjan ruokavalion mukaan. Kyllähän sitä on miettinyt, että josko sitä itsekin siirtyisi kasvisruokaan kokonaan. Tosin kalaa en jätä ja sitä Ronjakin syö. Maidottomalle en ihan herkästi lähde ( koska juusto!), mutta ihan hyvin voin käyttää kasvisrasvapohjaista "ruokakermaa"  . Niitä on hyvän makuisia tuotteita olemassa .
Ja varmasti enimmäkseen käytänkin senkin jälkeen , kun Ronja löytää oman asunnon ja muuttaa sinne.  

Hauskaa vapun odotusta! Meillä on suunnitteilla brunssi kotipihalla tai säästä riippuen ehkä kotona sisätiloissa. Onneksi olen lomalla ensi viikon. Ehtii leipoa etukäteen sellaiset mitä nyt voi leipoa vähän etukäteen.


perjantai 17. huhtikuuta 2020

Parsapiiras

Ihanaa , kun tuoretta parsaa saa taas! Jokin aika sitten tein meille parsapiirakan Leivotaan-lehden reseptillä. 
Toki parsapiiraan ohjeita on netti pullollaan, mutta kun tässä lehdessä se sattui olemaan, niin sen mukaan tein. 

Parsapiiras
Kyllä vaan oli hyvää. Nyt tätä voisikin tehdä useamman kerran, kun tuoretta parsaa on saatavilla. 

PARSAPIIRAS

100 g jääkaappikylmää voita
1/2 dl parmesaanijuustoraastetta
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
nippu vihreää parsaa
1 dl parmesaanijuustoraastetta
150 g ranskankermaa
100 g yrttituorejuustoa
2-3 munaa
3 rkl hienonnettua basilikaa
3/4 tl suolaa

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 23-26 cm piirasvuoka.
2. Nypi voi, parmesaaniraaste, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi.
3. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
4. Kääri taikina kelmuun ja paina litteäksi kiekoksi. Anna levätä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan. 
5. Kuori parsat ja leikkaa niistä kova puumainen tyvi pois. Keitä parsoja suolalla maustetussa vedessä noin 5-6 minuuttia.
6. Valuta parsat. leikkaa ne kahteen osaan. Leikkaa tyvipuolet 1 cm paloiksi.
7. Täyte : sekoita tuorejuusto ja ranskankerma. 
8. Lisää munat , parmesaaniraaste, basilika ja suola. Mausta seos pippurilla.
9. Painele taikina vuokaan ja reunoille. Levitä tyvipalat pohjalle ja kaada täyte päälle.
10. Paista uunissa 20  minuuttia.
11. Lisää päälle loput parsapalat ja paista noin 15 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.

Tuossa parsan leikkaamisessa en ihan tätä ohjetta noudattanut vaan leikkasin niitä vähän miten sattuu. Ehkä riittää vähempi aika alkuun uunissa kuin 20 minuuttia. Täyte oli alkanut jo hyytyä ja parsapalat eivät ihan sujuvasti uponneet siihen. 

Kohtapuoliin pitää alkaa miettiä  mitä haluaa puutarhassa kasvattaa tänä kesänä. Perunoita ainakin laitamme kuten aiemminkin. Ostimme istukasvalkosipulia ja aiomme yrittää kasvattaa sitä. Myös tavallista sipulia on tarkoitus istuttaa.
Saattaapi olla, että tänä kesänä olemme normaalia enemmän kotona. Johtuu tästä koronasta. Ehkäpä yritän kunnostaa tuon vadelmakasvuston. Kunnon tukipuut ja rikkaruohotkin voisi perusteellisesti kitkeä. Ehkä sato on parempi kuin aiemmin, kun olemme paikalla kastelemassa sitä. 
Päivä kerrallaan mennään ja katsotaan mitä tuleman pitää. 




tiistai 14. huhtikuuta 2020

Sitruunainen porkkanakakku

Jotenkin jäänyt tänne kirjoittaminen vaikka leiponutkin olen. Ja ollut kotona. Nyt olen ollut melkein kaksi viikkoa lomalla ja sitä ennen kaksi viikkoa etätöissä kotona. Lomakin on mennyt sattuneista syistä ihan kotona. No ei sen puoleen, täällä kyllä puuhaa riittää. 
Löysimme tyttöjen kanssa vanhoja  kotivideoita siltä ajalta , kun he olivat pieniä. Ollaan katseltu ne kaikki läpi. Paperiset valokuvat on järjestelty, kaappeja ja ulkovarastoa siivottu. Meillä on rintamamiestalo, jossa on yläkerrassa sellaiset "vinttikomerot". Niihin on kertynyt yhtä sun toista ja niiden parissa kyllä menee aikaa. Varsinkin kun löytää jotain vanhoja lehtiä tai kirjeitä. Niitä sitten alkaa selailla ja lukea.  Minulla on tallessa vanhat kirjeet, joita on kertynyt jonkun verran. Itse kun olen elänyt kouluajan sinä aikana, kun kirjeenvaihtokaveruus oli suosittua.  Siinä ei mikään yksi tai kaksi kirjeenvaihtokaveria riittäänyt innokkaimmille ja minä olin kohtalaisen innokas kirjeiden kirjoittaja. 

Meidän korona-arki on sellaista, että kerran viikossa käydään kaupassa. Tyttöjen kanssa suunnitellaan ruokalista etukäteen. Nyt on tullut tehtyä maidotonta ja lihatonta ruokaa, koska Ronjakin asuu toistaiseksi kotona. Ei tee huonoa ollenkaan keventää ruokavaliota. Enkä lihaa kaipaa. Isäntä välillä ostaa itselleen jotain lihaa, mutta minulle riittää kasvisruuat.  
Leivottukin ollaan yhtä sun toista. 
Ennen pääsiäistä tein tällaisen sitruunaisen porkkanakakun. Ohje löytyi MTV3 "makuja"  sivuilta. 

Lisää kuvateksti
Minua ihmetytti tässä reseptissä porkkanaraasteen määrä suhteessa muihin raaka-aineisiin. Itse asiassa ihmetytti niin paljon, että lisäsin toisen kananmunan ja vähän margariinia ( noin 50 g ehkä).
Tein jo taikinan valmiiksi ja aloin siinä vaiheessa ihmetellä sitä koostumusta. Kovin porkkanainen taikina.  Oli se vielä ylimääräisen kananmunan ja margariinin lisäämisen jälkeenkin, mutta vaikutti sen jälkeen kuitenkin paremmin " koossa pysyvältä". 
Valmis kakku oli kyllä mehevä ja maukas. 

Sitruuna-porkkanakakku

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta 
1 1/2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 maustemittaa jauhettua muskottia
125 g voita tai margariinia
1 3/4 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl raastettua porkkanaa
1 sitruunan raastettu kuori.

1Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele sokerikakkuvuoka voilla ja leivitä vehnäjauhoilla. Sekoita huoneenlämpöinen voi sekä sokeri ilmavaksi. Lisää kananmuna kerrallaan ja sekoita. Raasta porkkanat. Pese sitruuna tarkoin, raasta kuori ja sekoita porkkanaraasteen kanssa. Lisää taikinaan.
2. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää kaneli, kardemumma ja muskotti jauhoseokseen. Kääntele lopuksi jauhoseos taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 60 minuuttia, kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista ja tuntuu kuivalta, kun pistät sitä tikulla.
3. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä vuoassaan noin 10 minuuttia ennen kuin kumoat sen. Koristele tomusokerilla.

Lisää kuvateksti