maanantai 31. heinäkuuta 2023

Rahka-marjapiirakka

 Mustikkaa olen käynyt muutaman kerran poimimassa ja omalla pihalla kasvaa vadelmaa, joten siitäpä sitten piirakan tekoon. Pikku apulaiseni eli 7-vuotias tyttären tytär auttoi . Hän on innokas leipuri . 

Tämä on yksi parhaimmista marjapiirakoista ainakin minun mielestä. Kovasti tämä muillekin maistui vaikka 5-vuotias tyttären poika vähän vihjaili, että pitää enemmän suklaapiirakoista :D. Oliko sitten kirpeää hänen suuhun, koska tämä ei ole mitään kovin makeaa. Tässä on juuri sopiva määrä sokeria ainakin minun mielestä. Marjan raikkaus jää maistumaan eikä se peity sokerilla. 

Kuningatar-rahkapiirakka

Tähän laitoin siis vadelmaa ja mustikkaa. Voikohan tätä siis kutsua kuningatar-piirakaksi. Apulaisleipuri taiteili kuvassa näkyviä kuvioita hartaasti. Hienoja ovatkin.

Rahkainen marjapiirakka 

Muropohja:

150 g margariinia tai voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

Marjatäyte :

500 g marjoja 

3/4 dl sokeria

1/2 dl perunajauhoja

Rahkatäyte :

3/4 dl sokeria

1/2 dl perunajauhoja

200 g vaniljarahkaa

2 dl kuohukermaa

(1 dl maitoa)

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna, vatkaa. 

2.  Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää seos taikinaan. 

3. Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen voidellun piirakkavuoan ( 24 cm)  pohjalle ja reunoille. 

4. Soseuta marjat tehosekoittimella. Tehokkaalla laitteella saa siemenetkin soseutettua, kun jatkat tarpeeksi pitkään. Sekoita sitten sauvasekoitinta käyttäen joukkoon sokeri ja perunajauhot. 

5. Yhdistä rahkatäytteen sokeri ja perunajauhot. Yhdistä myös rahka ja kerma vatkaimella sekoittaen. Älä vatkaa liikaa ettei kerma vaahtoudu. 

6. Sekoita perunajauhoseos rahkaseoksen joukkoon. Lisää maito myöhemmin mikäli seos on liian paksua siinä vaiheessa kun kaadat sitä piirakan päälle. 

7. Ennen kuin aloitat kaatelun, sekoita lusikalla / nuolijalla kulhojen pohjia myöden. Perunajauhot herkästi valuvat pohjalle. 

8. Aloita kaatamalla täytteitä vuorotellen vuoan keskelle. Ei ole väliä kumpaa kaataa ensin. Ensin kaadetaan esim. rahkaseosta ja sen jälkeen kaadetaan siihen samaan kohtaan keskelle vuokaa marjaseosta. Jatka vuorotellen seoksia, kunnes kaikki on käytetty. 

9. Jos täyte painuu pohjaan, niin kaada se lähempää piirakan pintaa. Jos taas täyte jää kellumaan toisen täyteen pinnalle, niin kaada se ylempää. Ohenna täytettä lisäämällä nestettä jos se vaikuttaa olevan liian paksua eikä leviä kunnolla. 

10. Paista 200 asteessa noin 25 - 30 minuuttia. 

Aiemmin olen tätä tehnyt vadelma-rahkapiirakkana.  Kinuskikissan sivuilla tämä on ollut vadelma-seeprapiirakan nimellä. 

Kuningatar-rahkapiirakka 

Hyvältä maistuu ! Täytettä on runsaasti ja makeus kohdillaan. Ja mikä ettei tätä voi tehdä mistä marjoista haluaa. Mansikkainen rahkapiirakka voisi myös olla hyvää. Tai hilla/lakkapiirakka jos jostain niitä löytäisi. 

Satuimme löytämään hieman hillaa vielä täältä etelän soiltakin viime viikonloppuna. Emme paljon, mutta jonkun verran kuitenkin. Niiden käyttö pitääkin suunnitella tarkkaan, sen verran harvinaista herkkua ovat.  Suolla näkyi olevan tulossa hyvä karpalosato. Niitä en olekaan aiemmin edes kerännyt. En oikein tiedä mihin niitä käyttäisi. Mehuunko? Vai tietääkö joku jonkun hyvän karpaloa sisältävän leivonnaisen ?



1 kommentti: