maanantai 12. elokuuta 2024

Mustikkainen valkosuklaakakku ja mustikkapullat

 Ihanan ihana mustikka-aika ! Jonkun verran olen saanut kerättyä metsän aarteita talteen, mutta vielä aion mennä katsomaan josko jotain löytyisi . Toiveena toki etteivät ole ylikypsiä. Aikaisempinakin vuosina olen vielä elokuun puolenvälin jälkeen ollut mustikkametsällä ja hyviä marjoja on löytynyt. 

Mustikainen valkosuklaajuustokakku 

Onhan tämä hyvää! Aiemmin olen tehnyt tätä kakkua neliönmalliseen vuokaan ja leikkasin leivospaloiksi. Täältä myös löytyy resepti :  : https://titantupa.blogspot.com/2014/08/mustikkainen-valkosuklaajuustokakku.html

Nyt tein 22 cm pyöreään irtopohjavuokaan



. Käytän Ichocin White Vanilla valkosuklaata , koska minulla on laktoositon ruokavalio. Tämä valkosuklaa on mielestäni hyvän makuista. 






Juuri kerätystä toisesta mustikkasaaliista tein vaniljan makuisia mustikkapullia. Aiemmin olen tehnyt näitä esimerkiksi TÄLLÄ reseptillä, nyt hieman erilaisella



Aijai kun olivatkin hyviä! Kotona sisällä on sen verran lämmin, että taikina ja pullat kohosivat hyvin. Tuli kuohkeita ja pehmeitä pullia. 

Tein tällä reseptillä :

Taikina :

200 g voita

5 dl maitoa ( käytin kauramaitoa)

50 g hiivaa

2 dl sokeria

2 rkl kardemummaa

1 rkl vaniljasokeria

1 1/2 tl suolaa

1 muna

n. 15 dl vehnäjauhoja

Vaniljatäyte:

 1 pussi esim. Dr Otkerin vaniljakreemijauhetta - tee ohjeen mukaan 

Mustikkatäyte :

1 1/2 rkl sokeria

2 tl perunajauhoja

noin  2 dl mustikoita


1. Tee pullataikina . Murenna hiiva hieman lämmitetyn maidon joukkoon. Lisää sokeri, kardemumma, suola, kananmuna. 

2. Lisää jauhoja vähitellen. Lisää loppuvaiheessa pehmennyt voi . 

3. Anna taikinan kohota noin 45 minuuttia. 

4. Tee vaniljatäyte valmiiksi . Sekoita mustikoihin sokeri ja perunajauhot.

5. Pyöritä kohonneesta taikinasta pyöreitä pullia. Anna hetken aikaa kohota ( noin 15-20  min) 

6. Paina jauhotetulla  juomalasin pohjalla  pullien keskelle kolo .  Voitele pullat kananmunalla. Pursota kolon reunoille vaniljatäytettä. Ripottele keskelle mustikkatäytettä. 

7. Anna vielä kohota jonkun aikaa ( noin 10-15 min). 

8. Paista 200 asteessa noin 12-15 minuuttia. 

Maukasta kesäherkkua ! Mustikkapullaa on "pakko" tehdä joka kesä. Jotenkin tuoreista mustikoista tehdyt maistuvat paremmila kuin pakastemustikoista. Saattaapi olla ihan kuvitteluakin :). Hyviä ovat joka tapauksessa. 

Vaniljatäytteenkin voisi tehdä itse, mutta ovathan nuo valmiit kreemijauheet pelastus. Itsekin tein näitä pullia iltamyöhään ja kreemijauheen käyttäminen oikaisi edes jonkun verran . 



torstai 1. elokuuta 2024

Valkosuklaiset mansikkamuffinit

 Löydettiin vielä Cittarin marjamyyntipisteestä 5 kg laatikollinen mansikoita lomareissun jälkeen. Hyviä olivatkin . Pakastimeen päätyi suurin osa, mutta toki jotain piti tuoreista mansikoista leipoakin. 

Kirppikseltä olen löytänyt kirjan Kristina Erikssonin "Kotileipurin parhaat " ja päätin testata valkosuklaisten mansikkamuffinien reseptiä. 

Valkosuklaiset mansikkamuffinit

Ihanan kesäinen herkku! Näissä oli sokerikakkumainen pohja . Olivat keveän kuohkeita ; tosin myös tarttuivat paperivuokaan enemmän kuin eri tavalla tehdyt muffinit. Eihän se toki haitannut , kaikki tuli syötyä. 
Laktoositonta kun pitää olla, niin käytän iChocin "white vanilla" - valkosuklaata melko usein. Se on ihan hyvän makuista . 


Ja tässä vielä resepti noin 12 kpl muffiniin.  :

Valkosuklaiset mansikkamuffinit :

75 g voita tai margariinia

1 dl maitoa

2 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

150 g valkosuklaata

1 sitruunan kuori raasteena

3 -4 dl tuoreita mansikoita


1. Sulata margariini kattilassa. Lisää maito ja anna seoksen vähän jäähtyä.

2. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt rasva-maitoseos joukkoon. 

3. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe ja kääntele varovasti taikinaan.

4. Pilko suklaa karkeaksi rouheeksi ja lisää se taikinaan sitruunankuoriraasteen kera. 

5. Jaa taikina 12 muffinivuokaan. Käytän itse aina muffinipeltiä . Laitan vuoat siihen.

6. Painele jokaiseen muffiniin mansikanpaloja. Paita uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Koristele jäähtyneet muffinit mansikoilla.

Hyviltä maistuivat . 

Valkosuklaiset mansikkamuffinit 


Tästä kirjasta löysin reseptin. Tämäkin siis löytö kirpputorilta. 

Tykkään selata kauniisti kuvitettuja reseptikirjoja. Tässäkin kirjassa oli niin ihania kuvia heti kannesta alkaen!