tiistai 18. helmikuuta 2025

Luumupitko

Teki viikonloppuna mieli pullaa, mutta jostain syystä sitä on mielikuva pullan teosta, että se vie liikaa aikaa. Ja kestää kauan saada valmista.  Mieleen tuli luumupitkon ohje - siinä ei kovin kauan aikaa mene.  Ja kun jääkaapissa oli vielä luumuhilloakin niin tuumasta toimeen. 
Täältä muistaakseni olen ohjeen joskus katsonut . 

Luumupitko 

Tämä valmistuu suht nopeasti ja on tottakai hyvää! 

LUUMUPITKO  / 2 kpl 

2,5 dl maitoa
1 kananmuna
75 g sokeria
1 tl suolaa 
1,5 tl kardemummaa
450 g vehnäjauhoja
16 g kuivahiivaa ( tai n 40 g turetta)
90 g huoneenlämpöistä voita 

1. Lämmitä maitoa kädenlämpöiseksi. Yhdistä kaikki aineet paitsi voi. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia yleiskoneella. Lisää sen jälkeen pehmeä voi nokareina ( jauhotilkan kera) ja vaivaa vielä 5 -10 minuuttia , kunnes taikina on kimmoisaa ja venyvää.

2. Anna taikinan levätä kulhossa muovikelmun alla noin 20 - 30 minuuttia. Vedoton paikka on hyvä. 

3. Kumoa levännyt taikina leivinpöydälle. Jauhota pöytää hieman jos taikina on löysää. 

4. Paloittele taikina kahteen osaan ja muotoile palat pyöreiksi palloiksi.  Kauli palat suorakaiteen muotoon , noin 20 - 30 cm. Levitä molempien päälle luumuhilloa. 

5. Pyöritä taikina rullalle pidemmältä sivulta. Aseta rulla leivinpaperoidulle uunipellille saumapuoli alaspäin. Leikkaa saksilla suikaleita keskeltä kääntäen paloja vuorotellen oikealle ja vasemmalle. 

6. Annan pitkojen nousta leivinliinalla peitettynä noin 40 minuuttia. Voitele kananmunalla, ripottele pinnalle raesokeria ja mantelilastuja. Paista 190 asteessa noin 20 minuuttia. 

Tällä tavalla pitkoja siis leikataan. Itse en ikinä muista ottaa kunnolla  vaihekuvia , mutta esimerkiksi tuolla "Leipojat" sivulla on kuvalliset ohjeet . 


Hyvää pullaa eikä mene kauan ! Helppo valmistaakin.  Joku ihana kanelikreemipitko voisi myös olla hyvää. Sitä seuraavalla kerralla. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti