sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Baklava


 Pakastimessa oli melkein täysi paketti filotaikinaa , ollut jo jonkun aikaa. Mietin mitä siitä tekisin . Mieleen tuli ihana Kreikka ja baklava. Sielläkin sitä kahviloista saa vaikka baklavan alkuperä on Lähi-Idässä. Sehän on  erittäin makea siirapilla tai hunajalla kyllästetty leivonnainen. 

Ei muuta kuin tuumasta toimeen. 



Kyllä tämä Kreikan baklavat toi mieleen. Ihanan pähkinäistä ! Ja makeaa, niin makeaa. Ei näitä voi enempää syödä kuin yhden palan kerrallaan. 

Laitan tähän vielä reseptin jos joku muukin innostuu baklavaa tekemään. Helppo tämä oli tehdä, kun ei tarvinnut muuta kuin kerroksittain laittaa vuokaan filotaikinaa ja pähkinäsekoitusta. Ja välillä vähän voideltiin voisulalla. 

BAKLAVA 

Pohja

1 paketti filotaikinaa ( 450 g)

75-125 g voita 

Täyte

3/4 dl sokeria 

50 g saksanpähkinöitä

50 g hasselpähkinärouhetta

50 g mantelirouhetta

1 tl kardemummaa

1 tl jauhettua kanelia

1 appelsiinin kuori raastettuna

Kostutus: 

1 1/2 dl sokeria

3/4 dl hunajaa

1 1/2 rkl sitruunamehua

1 1/2 dl vettä

1. Sulata filotaikinaa kaksi tuntia pakkauksessaan. Kun käsittelet taikinaa, niin suojaa se kostealla liinalla sillä välin kun käsittelet muita aineksia.

2. Valmista täyte. Hienonna saksanpähkinät ja sekoita kaikki pähkinät , sokeri ja mausteet keskenään. Pese appelsiini , raasta kuori ja sekoita joukkoon. 

3. Sulata voi ja voitele noin  15x25 cm kokoinen vuoka pohjalta ja reunoilta. Levitä filotaikina pöydälle ja avaa se koko leveydelle. 

4. Leikkaa taikina terävällä veitsellä kolmeen osaan ( 16 cm) la leikkaa päädyistä pois vuoan yli menevä osa.

5. Peitä taikina kostella keittiöliinalla , jotta taikina ei kuivu. Aseta kaksi taikinalevyä vuoan pohjalle ja sivele varovasti pullasudilla hieman voisulaa levyn päälle. 

6. Lisää seuraavat kaksi levyä ja voitele kevyesti. Lisää vielä kaksi levyä ja voitele ( yhteensä kuusi levyä).

7. Lisää kerroksen päälle vajaa desilitra pähkinärouhetta . Lisää päälle jälleen kuusi filotaikinalevyä kahden levyn seteissä aina välit voidellen. Lisää jälleen vajaa desilitra pähkinätäytettä. 

8. Tee vielä kaksi taikina- ja täytekerrosta samalla tavalla ( yhteensä neljä pähkinäkerrosta). Viimeisen pähkinäkerroksen päälle tulee 12 filotaikinalevyä, edelleen kaksi kerrallaan ja välit kevyesti voisulalla siveltynä. 

9. Voitele päältä reilusti voisulalla. Sulata tarvittaessa lisää voita. 

10. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia. Valmista sokeriliemi sillä välin kun baklava on uunissa. 

11. Mittaa sokeri, hunaja, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kiehauta ja keitä kokoon hiljalleen miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Jäähdytä.

12. Ota baklava uunista ja kaada sokeriliemi heti päälle. Koristele halutessasi esim. pistaasipähkinöillä.

13. Anna jäähtyä peittämättömänä vähintään neljä tuntia, mielellään vuorokauden´, jotta sokeriliemi ehtii imeytyä kunnolla. 

Tuo minun käyttämä filotaikina vähän repeili, joten kokosin tämän baklavan osittain palasista . Eikä päälle tullut kahtatoista levyä taikinaa, mutta olisi vuokaan varmaan mahtunut - vaikka sitäkin tätä tekiessä epäilin. Baklava paistuessaan "vajosi" alaspäin. Minulla ei vaan taikinaa ollut ihan niin paljon, koska paketti oli avattu ( yhtään en muista mihin filotaikinaa oli aiemmin käytetty), mutta eipä tuo mitään haitannut . Toki lehtevyyttä olisi ollut enemmän jos olisi ollut kaksitoista taikinalevyä. 




































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti