sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Runebergin torttu

Perinteiseen tapaan tähän aikaan vuodesta pitää tehdä runebergin torttuja. Torttuvuoat on säilytetty leipomoajoista, onneksi niistä ei ole tullut luovuttua. Teen tortut reseptillä, jonka saimme silloin 1980-luvulla kyseisen paikkakunnan eläkkeellä olevalta leipurilta. Hän oli tällä reseptillä tehnyt näitä torttuja silloin, kun oli itse vielä leipurina. Nykyään tämä meidän opastajana toiminut leipuri on jo edesmennyt, mutta muisto elää näissä resepteissä, jotka häneltä saimme.

250 g voita
225 g sokeria
3 munaa
10 g hirvensarvisuolaa
30 g appelsiininkuoripaloja
30 g mantelirouhetta
2.5 g kardemummaa
375 g vehnäjauhoja
vadelmamarmeladia
kostutukseen rommia, sokeria ja vettä

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Lisää kuivat aineet keskenään + lopulta seokseen.Taputtele taikina käsin sopivan kokoiseksi palaksi ja paina siitä torttuvuokaan taikinaa noin puoleenväliin.


Paina torttuihin kolo keskelle ja laita siihen nokare vadelmahilloa.
Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia.

Runebergin torttu

Kostuta valmiit tortut rommi/sokeri/vesiseoksella.  Lisää vielä valmiin tortun päälle nokare vadelmahilloa ja pursota tomusokerikuorrutteesta rengas hillon ympärille.


Valmis runebergintorttu, puoliksi syöty :) Nam.

En tiedä saako hirvensarvisuolaa enää. Viimeksi kun sitä apteekista ostin, niin minulle sanottiin, että sen valmistaminen lopetetaan kokonaan. Ostin sitä viime vuonna. Se selviää kun seuraavan kerran menen sitä kysymään. Toivottavasti sitä saa vielä, mutta jos ei saa niin pitää siirtyä käyttämään leivinjauhetta.


4 kommenttia:

 1. Kivoja nämä vanhat reseptit, jotka kulkeutuvat eteenpäin. En ole tällä tavoin koskaan Runebergin torttuja leiponutkaan. Näyttävät herkullisilta :).

  VastaaPoista
 2. Pohdin just, että pitää kaivaa ne muutkin leipuri Toivosen reseptit kaapin kätköistä ja ottaa taas käyttöön. Pitkään on ollut mielessä "herättää henkiin" vanha ruisleivän juuri, jota on pakastimessa. Juuri on tältä leipuri Toivoselta saatua juurta, jota itsekin käytimme silloin leipomoaikoina. Uuden juutenkin vois tietenkin thehdä, mutta olisi jotenkin nostalgista tehdä ruisleipää vanhalla juurella :)

  VastaaPoista
 3. Tuskinpa oikeasti vallan lopetetaan hirvensarvisuolan valmistus kun sitä käytetään leipomossa muuhunkin kun vain torttuihin. Esim. santaikina (muro-/hiekkataikina) ei oo sitä itseään ilman sitä.

  VastaaPoista
 4. Niinpä. Hämmästyin silloin sitä apteekin ihmisen kommenttia etten ymmärtänyt edes kysyä enempää.

  VastaaPoista