maanantai 26. lokakuuta 2015

Piimälimppu siemenillä

Ostin Leivotaan lehden numero 6, koska sitä selatessa moni resepti vaikutti kiinnostavalta. 
Ensimmäisenä ajattelin kokeilla piimälimppua siemenillä. Leipää en olekaan vähään aikaan tehnyt ja tämä resepti vaikutti mielenkiintoiselta . Leipää ilman kohottamista? Jos tästä saisi hyvän leivän, niin reseptihän olisi ihan taivaan lahja kiireiseen arkeen. Kun vielä pidän kovasti siemenistä leivässä  niin testaamaan siis, epäluuloisin mielin! 

Piimälimppu siemenillä
Epäluulo sai ensimmäisen särön , kun paistumisen aikana kurkistin uunin luukusta sisään. Leipähän kohosi kauniisti! Kun otin tuoksuvan leivän ulos uunista niin epäluulo varisi pieniksi muruiksi. Ihana tuoreen leivän tuoksu! Ja viimeinenkin epäluulon hippunen katosi, kun maistoin tätä leipää - niin hyvää! Sellainen saaristolaislimppumainen koostumus ja nuo siemenet , nam! 
Jos joku epäluulon murunen vielä yritti jossain pilkahdella niin sekin katosi, kun teini-ikäinen tyttäremme sanoi " onpa hyvää leipää".  Tästä tuli meidän perheen leipäsuosikki! Vähällä vaivalla ja ajalla uunituoretta leipää.

Piimälimppu siemenillä , 1 limppu
2 dl grahamjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2  tl soodaa
1 dl siemeniä oman maun mukaan
1/2 dl tummaa siirappia
4 dl piimää
Koristelu: siemeniä oman maun mukaan

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää siirappi ja piimä. Sekoita tahmeaksi taikinaksi.
2. Vuoraa noin 1 1/2 litran leipävuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Ripota päälle siemenet.
3. Paista uunin alimmalla tasolla 55-60 minuuttia. Anna limpun jäähtyä vuoassa. Kiedo limppu leivinliinaan ja anna sen levätä muutama tunti ennenkuin leikkaat sen viipaleiksi.

Me ei kyllä annettu leivän levätä muutamaa tuntia vaan leikattiin siitä melko lämpimänä maistiaiset!
Ja minulla kun ei ollut grahamjauhoja , niin laitoin sen sijaan leipään 1 dl ruisjauhoja , 2 dl moniviljasämpyläjauhoja ja 4 dl vehnäjauhoja. Ja kuten sanottu, hyvää tuli ! Varmaan voi aikalailla vapaasti soveltaa jauhojen kanssa, kunhan ei laita pelkkiä vehnäjauhoja. 
Käytin tähän Sallisen salaattisiemensekoitusta , se on niin hyvää, kun siinä on monenlaista siementä.

Ainekset sekaisin , vuokaan ja uuniin - ei voi leivänteko helpompaa olla!

6 kommenttia:

  1. Tämän nappaan testiin. Saaristolaisleipää oon koittanut, mutta tämä hiivattomuus kiehtoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo hiivattomuus oli kyllä hyvä juttu. Kohta on leipä syöty, joten uutta tekemän vaan. Ehtii arki-iltaisinkin, kun on niin helppotekoinen.

      Poista
  2. Nam, ihanan näköinen leipä!! Mulle tulee tuo samainen lehti ja siellä oli myös paljon gluteenittomia leipiä, joita ajattelin testata!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä aloin harkita josko pitäis tuo lehti tilata. Aika ajoin irtonumeron ostan, mutta olishan se kiva kun sais säännöllisesti lehden kotiin.

      Poista