keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Perunasämpylät


Jokin aika sitten tein perunasämpylöita tai pumpulisämpylöitä, kuten Kakkuviikarin vispailuja- blogissa oli ne nimetty. Olivat kyllä erittäin maukkaita! 

Perunasämpylä
Meheviä ja hyviä! Äkkiä nämä kyllä hupenevatkin kun alkuun pääsee syömisessä.  

Perunasämpylät 

3dl perunamuusia 3dl vettä 30g hiivaa 0,5tl suolaa n.7-8dl vehnäjauhoja loraus oliiviöljyä (n.2rkl)

 1. Lämmitä veteen sekoitettu muusi kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja öljy. Lisää jauhoja vähitellen, niin, että taikina jää todella pehmeäksi, mutta niin, että muodostuu hyvä sitko. 2. Laita taikina kohoamaan liinan alle puoleksi tunniksi. Kaada taikina sitten jauhotetulle alustalle ja pyöritä sämpylöiksi.  Laita leivinpaperoidulle pellille palat liinan alle kohoamaan taas puoleksi tunniksi. 3. Paista sämpylät sitten 200 asteessa, noin 15-20min., että ovat hennon kauniin ruskeita.

Näistä tuli lempparisämpylät porkkanasämpylöiden ohella.  Kakkuviikarin blogissa taikina kaulittiin ja leikattiin neliöiksi pizzapyörällä, mutta minä tein sämpylät.  perinteiseen tapaan pyörittelemällä.


Ajan kulku ja rajallisuus on vaan käsittämätöntä.  Tuntuu ettei mitään ehdi. Sekin vaikuttaa vireystilaan kun töistä tullessa on jo pimeää. Tosin se tarkoittaa sitä ettei ulkona tule puuhasteltua, joten jää sisäpuuhiin ( kuten leipomiseen) enemmän aikaa. Siltikään en ole sen enempää leiponut. Omenasirkus on vielä jatkunut talviomenien merkeissä. Olen keittänyt niitä kilotolkulla mehuksi ja tehnyt myös hilloa.  Kuten myös jakanut muille . Laitoin facebookin naantalilaiset-ryhmään ilmoituksen ja sain sitä kautta muutamia pussillisia jaettua eteenpäin. Vielä niitä olisi . Taidan kohta kärrätä ne peurojen ruuaksi metsään.

Kohta on joulukuu ja jouluiset puuhat. Sen jälkeen alkaa odottaa kevättä. Tosin nyt toivoo, että aika kuluisi hitaasti kun keskimmäinen tytär lähtee tammikuussa Skotlantiin. Hän jatkaa opintojen tiellä ja haki  Aberdeenin yliopistoon. International tourism management on opintojen aihe , onneksi kestää vain vuoden . Suomessa kun on suoritettu jo kolme vuotta samaa alaa ja tämä on siihen jatkoa.
Äiti saa taas ikävöidä ja olla huolissaan. Näin se menee. Tosin lähtisin itsekin jos olisin nuori ja olisi tuollainen mahdollisuus. 
 

4 kommenttia:

  1. Itsetehdyt sämpylät ovat niin hyviä uunituoreena voinokareen kera, nam :)

    VastaaPoista
  2. Se on totta! Ja kun niitä on tehnyt niin miettii miksei tee useammin kun niitä on kuitenkin niin vaivatonta tehdä :)

    VastaaPoista
  3. Ihanat pehmoiset sämpylät. :) Pitääkin kokeilla perunaa ensi kerran.

    VastaaPoista