keskiviikko 10. maaliskuuta 2021

Peltivihis

Aviomiehen synttärikahveille tein myös peltivihistä , joka löytyi Vegeviettelys blogista. Pidempään olen pohtinut sen tekemistä ja tässä oli hyvä tilaisuus. 


Tämä kuulosti reseptin perusteella hyvältä ja kyllä ihan piti paikkansa. Erittäin maukasta ! Jauhelihan kera tästä saa ei-vegaanisen version . Seuraavalla kerralla ajattelin laittaa täytteeseen myös sieniä. Täytteitä vaihtamalla voi tehdä vaikka minkälaisia piirakoita. Tässä alla Vegeviettylys-blogin resepti- Alkuperäinen resepti on Soppa365 sivuilta .

PELTIVIHIS

Taikina:

250 g leivontamargariinia (esim. Sunnuntai tai Pirkka)
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 prk (200 g) kaurapohjaista ranskankermaa

Täyte:

1 dl ohrahelmiä
vettä keittämiseen
suolaa keitinveteen
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 keskikokoista porkkanaa raastettuna
öljyä paistamiseen
1 tl paprikajauhetta
1 tl cajunmaustetta
1/2  tl juustokuminaa
1/2 tl suolaa
reilusti mustapippuria

1 ps (225 g)  jauhista (tai esim. härkistä)
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl soijakastiketta
(1 tl cajunmaustetta)
1/2 tl juustokuminaa

Kaulimiseen:

vehnäjauhoja

Pinnalle:

seesaminsiemeniä


  1. Valmista ensin täyte. Keitä ohrahelmet suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Huuhtele kylmällä vedellä ja siirrä siivilään valumaan.
  2. Kuori ja raasta porkkanat, silppua sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannussa ja paista kasviksia paprikajauheen, cajunmausteen ja juustokuminan kanssa kymmenisen minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Siirrä syrjään jäähtymään.
  3. Sekoita rypsiöljyn joukkoon soijakastike, cajunmauste ja juustokumina. Lisää kaurajauhis kuumalle pannulle. Lisää marinadi ja paista kovalla lämmöllä viitisen minuuttia. Jäähdytä.
  4. Sekoita kasvikset, ohra ja kaurajauhis keskenään.
  5. Tee taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi jauhot ja kylmä margariini murumaiseksi seokseksi. Sekoita lopuksi joukkoon kylmä kaurafraiche. Jos taikina ehti lämmetä, siirrä se hetkeksi jääkaappiin viilenemään.
  6. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  7. Kaulitse taikina huolella jauhotetun leivinpaperin päällä hieman leivinpaperia pienemmäksi levyksi. Siirrä uuninpellin päälle.
  8. Levitä täyte puolikkaalle taikinalevylle. Jätä reunoista pari senttiä täyttämättä. Käännä toinen taikinanpuolikas päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Painele reunat kiinni käsin tai haarukan avulla. Töki kanteen haarukalla reikiä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  9. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
 Meillä jäi kaurafraiche ostamatta , joten käytin sen tilalla kaurapohjaista kurkun ja valkosipulin makuista tuore"juustoa". Hieman arvelutti miten se vaikuttaa kokonaisuuteen, mutta voi sentään kun tuli hyvä taikina! Tuo maustettu tuorejuusto sopi siihen erinomaisen hyvin! 
Meillä ei ollut cajunmaustetta, joten sitä siis ei ollut täytteessä.
Pidimme tästä kovasti.  Jäi siis vakituiseen käyttöön ja suunnittelin jo seuraavaa täytettä. Kuivattuja sieniä minulla on vielä kaapissa ( kiitos siskon) , joten niitä voisi vaikka laittaa. Mahdollisuuksia riittää! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti