tiistai 11. lokakuuta 2022

Karamellisoitu pähkinäkakku

 Minulla on Vihavaisen Tarun kirja " Pullahiiren makeat kakut" . Olen kirjaihmisiä vaikka netistäkin löytää vaikka mitä. Toki sieltäkin reseptejä selaan, mutta myös "vanhanaikaisesti" kirjoista . Aiemminkin olen tainnut mainita, että tykkään leivontakirjojen ja -lehtien  selaamisesta. Täältä kirjasta löysin aivan ihanan kakkureseptin ; siihen tuli suolapähkinöitä ja kinuskia. Jos niistä pitää, niin tämä kakku on juuri sopiva!

karamellisoitu pähkinäkakku

Voin sanoa, että on ihan niin syntisen hyvää kuin kuvakin näyttää! Sisältäkin ihanan tahmaista, koska tuota pähkinäkinuskia tulee sinne väliinkin. 

Karamellisoitu pähkinäkakku

150 g voita tai margariinia

150 g ranskankermaa

2 dl sokeria

3 kananmunaa

200 g jauhoja

25 g kaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 tl soodaa

Täyte:

1 dl suolapähkinöitä

1/2 dl kermaa

1 dl sokeria

2 rkl fariinisokeria

Päälle:

1 dl suolapähkinöitä

1 1/2 dl kermaa

1/2 dl fariinisokeria

1 dl sokeria

1 rkl voita

1. Mittaa pehmeä voi, ranskankerma ja sokeri monitoimikoneeseen. ( Minä laitoin ihan tavalliseen kulhoon ja vatkasin käsivatkaimelle, sähköisellä siis - en toki ihan käsivoimin). Vatkaa vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon koko ajan vatkaten. 

2. Mittaa kuivat aineet keskenään kulhoon ja lisää vaahtoon. Laita puolet taikinasta voideltuun 1 1/2 litran kakkuvuokaan. 

3. Mittaa kattilaan täytettä varten kerma , sokeri ja fariinisokeri. Anna kiehua muutaman minuutin ajan. Lisää kattilaan vielä pähkinät ja  nostele sitten tämä seos vuokaan taikinan päälle. Levitä loput taikinasta kinuskipähkinöiden päälle. Paista noin 35 - 40 minuuttia 175 asteessa. Kumoa kakku ritilän päälle jäähtymään. 

4. Valmista päälle tuleva kinuski mittaamalla kerma , sokeri ja fariinisokeri tarttumattomaan kattilaan. Laita kattila levylle kovalle teholla ja anna kiehua kunnes kinuski saavuttaa 110 asteen lämpötilan. Tämän jälkeen ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon voi. 

5. Levitä ohut kerros kinuskia kakun päälle. Levitä sen jälkeen pähkinät kinuskin päälle. Kaada tai lusikoi lopuksi kinuskia pähkinöiden päälle.


Minä kun olen tällainen pähkinöiden ja kinuskin ystävä, niin kyllä vaan maistui tämä kakku. 

Karamellsioitu pähkinäkakku

Aijai sentään, ei ollut mitään kuivaa kakkua . Onhan tätä tehtävä toistekin.




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti