tiistai 2. huhtikuuta 2024

Sitruunapulla

 Olipa taas mukavaa pääsiäisenä, kun oli aikaa . Tein useamman kerran hapanjuurileipiä ja pyöräretkellekin ehdittiin aviomiehen kanssa. Onneksi parina päivänä oli hieman lämpimämpää säätä. Kahviherkuksi leivoin Kotilieden ihania sitruunapullia.  Sopivat vallan mainiosti pääsiäiseen ja kevääseen. 

Sitruunapulla 

Meheviä ja maukkaita! Tein kaksinkertaisen määrän verrattuna Kotilieden ohjeeseen. Se oli sopiva määrä 35 x 25 cm kokoiseen vuokaan. 

SITRUUNAPULLA 

5 dl maitoa ( käytin kauramaitoa)

50 g hiivaa 

2 dl sokeria 

2 tl vaniljasokeria

1 tl suolaa

14 dl vehnäjauhoja

150 g pehmeää voita tai margariinia

1 kananmuna voiteluun 

Täyte

200 g pehmeää voita tai margariinia

1 dl fariinisokeria

1 dl sokeria

4 tl sitruunankuoriraastetta

4 tl sitruunamehua

1 tl suolaa 

Tuorejuustokuorrute :

50 g pehmeää voita tai margariinia

100 g tuorejuustoa 

1 1/2 dl tomusokeria

1 tl sitruunankuoriraastetta 

2 tl sitruunamehua 

1. Valmista pullataikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja sokerit. 

2. Lisää puolet jauhoista . Lisää sen jälkeen jauhoja desi kerrallaan samalla taikinaa vaivaten ( noin 10 minuuttia). 

3. Lisää pehmeä voi vaivaamisen loppuvaiheessa. Taikina on valmista kun se irtoaa helposti sormista ja on kimmoisaa. 

4. Anna pullataikinan kohota vedottomassa paikassa vähintään puoli tuntia. 

5. Valmista kohoamisen aikana sitruunatäyte sekoittamalla voi , sokerit , suola, sitruunankuori ja -raaste tasaiseksi. 

6. Kaada kohonnut pullataikina tasolle ja kaulitse neliön muotoiseksi. Tein kaksi erillistä neliötä, koska minulla oli isompi pullataikina. Eikä niistä ihan tarkkaan neliöitä tullut, mutta se ei haitannut millään tavalla. 

7. Levitä täyte tasaisesti taikinan päälle nuolijalla. 

8. Pyöritä taikina rullaksi. Leikkaa rulla paloihin . Isommassa versioissa noin 15-20 palaa. 

9. Voitele uunivuoka tai vuoraa se leivinpaperilla. Aseta pullapalat vuokaan. Anna kohota vielä 30 minuuttia leivinliinan alla. 

10. Voitele kananmunalla. Paista 185 asteessa noin 30 minuuttia. 

11. Valmista kuorrute sekoittamalla ainekset hyvin keskenään. Levitä nuolijalla hieman jäähtyneen pullan päälle. 


Hyvää oli ! Ajattelin josko joskus kokeilen appelsiiniversiota tästä samasta pullasta . Voisi olla hyvää sekin. Tämä pulla säilyi mehevänä hyvin , ei kuivunut pyhien aikana. Toki laitoin toisen uunivuoan kanneksi ettei ihan "taivasalla" ollut. 

Sitruunapulla 


1 kommentti:

  1. Varmasti hyvää, minä tekisin ehkä appelsiiniversion - Ride

    VastaaPoista