perjantai 27. joulukuuta 2013

Omenajuustokakku

Joulun yksi herkku meillä oli omenajuustokakku. Halusin tehdä jotain muuta kuin suklaista kakkua, koska suklaata tulee jouluna syötyä muutenkin niin paljon. Löysin tämän reseptin Valion sivuilta ja tämä vaikutti hyvältä siinäkin mielessä, kun pohjaan meni piparkakkuja. Niitä kun sattuu olemaan jonkun verran, piparkakkutalotehtailusta jäi taikinaa ja tein siitä tavallisia piparkakkuja. Kun ei sitä taikinaa viitsi poiskaan heittää.

Omenajuustokakku
Tämä olikin mauiltaan ihanan jouluinen.

Omenajuustokakku

Pohja
200 g piparkakkuja
50 g voita

Täyte
2 1/2 dl makeuttamatonta omenasosetta
1 rasia maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kanelia
2 dl kuohukermaa
8 liivatetta
1 rkl vettä

1. Murskaa piparkakut ja sekoita sulatetun voin kanssa.
2. Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pala irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm), levitä piparkakkuseos pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
3. Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä.
4. Sekoita keskenään omenasose, tuorejuusto, sokerit ja kaneli. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liota ne kuumaan veteen.
5. Sekoita liivateseos täytteeseen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma.
6. Kaada täyte vuokaa ja anna hyytyä, mielellään seuraavaan päivään.

Minulla ei ollut ihan kokonaan makeuttamatonta omenasosetta, käytin sitä mitä jääkaapissa oli ja vähensin hieman tomusokerin määrää.
Tuo 8 liivatetta tarkoittaa niitä kaupasta saatavia pienempiä liivatteita.... kiire kun oli tätäkin tehdessä eikä ollut ajatus mukana, niin laitoin Meiran tukusta ostettuja liivatteita, jotka ovat varmaan puolet isompia kuin ne kaupasta saatavat.  Koko ajan minulla alitajunnassa raksutti, että meneepä tähän paljon liivatteita, mutta en vaan tajunnut asiaa ajoissa.  Siinä vaiheessa kun sen tajusin, niin olin ihan varma, että nyt tulee pelkkää liisteriä koko kakusta.
Mutta kyllä kakusta ihan hyvää tuli. Täyte on varmaan parempaa, pehmeämpää, kun laittaa oikean määrän liivatteita :) Koko kakku meni kuitenkin, oli sen verran hyvänmakuinen täyte. Eikä tarvinnut vasaraa ja talttaa, kun kakkua söi - ihan lusikalla onnistui :)
Tätä taidan tehdä uudenvuoden aatoksi uudelleen, kun mennään siskon luokse kyläilemään. Ja tällä kertaa oikealla liivatemäärällä.



Omenajuustokakku
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti