maanantai 20. lokakuuta 2014

Kinuskinen lakritsi-kaakaopiirakka


Tässä siis se eilen mainitsemani uusi tuttavuus - ainakin minulle. Löysin tämän recept.nu sivuilta ja lakritsin ystävänä kiinnostuin testaamaan reseptiä. Recept.nu sivuilla piirakan nimi on lakritsi-suklaapiirakka, mutta muutin sitä vähän, koska suklaata tähän ei tullut vaan kaakaota.

Nyt ei kyllä mennyt ihan niinkuin Strömsössä. Minun tekemä piirakka on ihan eri näköinenkin kuin tuo alkuperäinen. Alkuperäisen täyte on valuvaa, mutta minun tekemästä täytteestä tuli kinuskia. Se taitaa johtua siitä, että keitin sitä täytettä liian kauan.
Toinen ongelma on pohja. Ihan tein ohjeen mukaan, mutta siitä tuli sellaita kovahkoa , keksimäistä. Ja liian ohutkin mielestäni, ilmeisesti 26 cm piirakkavuoka on liian iso tähän piirakkaan. Täytettä tuli kyllä runsaanlaisesti, en laittanut edes kaikkea tuohon piirakkaan.

Kinuskinen lakritsi-kaakaopiirakka



Se hyöty tämän reseptin testaamisesta oli, että tuli tehtyä tuota kinuskia. Se oli valtavan hyvää! Ylimääräisestä täytteestä tein pieniin silikonimuotteihin kinuskikarkkeja ja ne vievät kielen mennessään! Makustelin jo mielessäni sitä, että laitan seuraavalla kerralla joukkoon vaikka pähkinöitä - ehkä pistaaseja. Voisivat olla vieläkin parempia!

lakritsi-kaakao toffee
Tuo kinuski olisi oivallinen myös täytekakkuun ja ajattelinkin sitä jossain vaiheessa testata. Tässä vielä tämän piirakan resepti :

Lakritsi-kaakaopiirakka:
Pohja:
100 g voita tai margariinia
2 dl tomusokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 maustemitta suolaa
1 tl vanilliinisokeria
1 kananmuna
Täyte:
225 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl siirappia
1 1/2 dl kermaa
1/2 dl kaakaota
1 tl vanilliinisokeria
1 1/2 pakettia esim. Lakrisalia

1. Sekoita taikinapohjaa varten ainekset keskenään ja sekoita ne käsin taikinaksi (kuten muropohja tehdään).
2. Painele taikina vuokaan (itse käytin 26 cm vuokaa, mutta taisi olla liian iso) ja laita se noin tunniksi jääkaappiin ennen paistamista.
3. Paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
4. Täyte : Sulata voi kattilassa ja lisää sitten muut aineet. Lakrisal kannattaa pilkkoa, koska kokonaisten sulaminen kestää. Tosin jos meinaa keittää täytteen kinuskiksi saakka, kuten minä tein, niin sitten pitkä keittoaika ei haittaa.
5. Keitä täytettä kunnes se sakenee , sekoita koko ajan. Jäähdytä.
6. Kaada taikina piirakkapohjalle, jäähdytä.  ( Taas jäähdytetään, meni vähän yli ymmärryksen tämä...kun äsken jo jäähdytettiin)
7. Laita piirakka jääkaappiin, jotta täyte ehtii vähän jähmettyä ennen tarjoamista.

Tosiaan tuo kinuski ainakin oli todella hyvää, piirakka tässä muodossa erikoinen. Piirakkapohja, jonka päällä on kinuskia - ei varmaan ole alkuperäisen ohjeen tarkoitus :) Mieli tekee tätä vielä kokeilla siten, että laitan tämän pienempään vuokaan enkä keitä täytettä niin kauan. Ehkä sitten on lähempänä alkuperäistä reseptiä.
Ja tuota kinuskia teen aivan varmasti uudelleen, nuo kinuskikarkit olivat niin hyviä!  Kakkuakin pitää varmaan tehdä ihan vain sen takia, että saa testata tämän kinuskin toimivuutta kakun päällä. Jonkun raikkaan täytteen kera varmaan makoisaa! Tai jos tekee lakritsin ystävän unelman - lakritsi-kinuskipäällinen ja lakritsitäyte - pohdintaan :)
Lakritsi-kaakaotoffee

5 kommenttia:

  1. Ihania pikku-toffeita. Oivallinen jouluruokalahja :)

    VastaaPoista
  2. Eikös ole hauskaa, että välillä kun tuntuu että joku juttu menee vähän pieleen, niin samalla kertaa hokaat jonkun ihan mielettömän hyvän jutun. Eli ojasta ei aina välttämättä mennä allikkoon! :) Ja komppaan Peggyä, että ihanilta näyttävät nuo pikkutoffeet!!

    VastaaPoista
  3. Tuli tosiaan mieleen, että joululahjaksi näitä voisi jollekin tehdä. Ja ihan itsellekin jouluksi naposteltaviksi. Nanne, aivan näin - sekin tosiaan tässä leipomisessa on hauskaa, että välillä tulee oivalluksia vaikka jotain meniskin pieleen :) Tuli tässä mieleen , että vois kokeilla tätä toffeeta vaikka turkinpippurilla -nam.

    VastaaPoista
  4. Aaah, aivan ihanan näköinen piirakka! Tuo on tosiaan mahtavaa, kun epäonnistumisesta seuraakin lopulta onnistumisen riemu :)

    VastaaPoista
  5. Hei miten nuo kinuski karkit lähtee irti noista vuoista?

    VastaaPoista