torstai 7. tammikuuta 2016

Kaali-pekonipiirakka

Sisko miehensä kanssa oli loppiaisena tulossa käymään, joten halusin tehdä jotain suolaista piirakkaa tarjolle. Miehillä oli uuden patterin asennuspuuhia meillä kotona  ja minä + siskoni lähdimme yhdistyksen (Suomen löytöeläinten kummit ry) nimissä kissanhakureissulle. Neljä pentua piti saada talven pakkasista pois lämpimään ja turvaan. Alunperin ei ollut tarkoitus lähteä, mutta tieto pennuista tuli niin äkkiä ja turvaanhan ne oli saatava.

En ehtinyt tehdä piirakkaa ihan loppuun saakka ennenkuin piti jo lähteä matkaan, joten keskimmäinen tyttäreni Ronja viimeisteli sen ja laittoi uuniin.
Minä ja siskoni saimme maistaa piirakkaa, kun tulimme kissanhakureissulta takaisin. 

Kaalipekonipiirakka
Ei tämä kovin edustavan näköinen ole, mutta maku oli kyllä erittäin hyvä! Löysin tämän reseptin Valion   sivuilta.
Sen verran muutosta tähän tuli, että aurajuuston sijaan laitoimme tähän fetajuustoa. Aurajuustosta kyllä pidämme, mutta olin sen unohtanut ostaa. Fetaa löytyi jääkaapista, joten sitä siis käytimme. 

Kaali-pekonipiirakka 

Taikina :
150 g voita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 purkki (200 g ) kermaviiliä
Täyte:
 1 paketti pekonia (ohjeessa sanottiin fileepekonia,mutta käytin "tavallista")
1 1/2 kg kaalia ,osa voi olla hapankaalia ( minulla ei mennyt noin paljon kaalia tähän)
2 isoa sipulia
3 porkkanaa
1 dl maitoa
1 purkki (120 g) smetanaa
1/2 dl siirappia
2 rkl kuivattua meiramia
1 tl suolaa 
1/2 tl mustapippuria
1 pussi Aura-murua (tai fetajuustoa)
3 kananmunaa

1. Valmista ensin taikina. Sekoita kulhossa kuutioitu huoneenlämpöinen voi, kermaviili ja vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti, mutta älä vaivaa taikinaa, jotta se ei sitkisty. Laita kylmään odottamaan.
2. Hienonna pekoni ja paista se keskilämmöllä rapeaksi. Lisää joukkoon suikaloitu kaali, suikaloidut sipulit ja raastetut porkkanat. Lisää maito, smetana ja mausteet. Kypsennä kannen alla kunnes kaali on pehmeää. Nosta kattila levyltä. Sekoita joukkoon juusto ja munat. Tarkista maku. 
3. Kauli taikina uunipannun kokoiseksi levyksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille. Levitä täyte tasaisesti taikinan päälle. 
4.  Paista 200 asteessa 30 min.

Hyvää oli, mutta arvatenkin meidän teini-ikäinen jätti maistamatta. Kaalia kun sisälsi niin eihän sitä voinut syödä :) Jännää sinänsä, minä muistan lapsesta saakka pitäneeni äidin tekemästä kaalilaatikosta. Se oli ehdoton lempiruoka. 

Kaali-pekonipiirakka
Nyt näin jälkeenpäin kun mietin, niin mahdettiinkohan me muistaa laittaa täytteeseen noita kananmunia ollenkaan....pitää kysyä tyttäreltä, josko hän muistaisi.  Siskoni oli jo paikalla silloin, kun tein tuota täytettä ja meillä oli hieman hoppu päästä lähtemään kissanhakureissulle, kun matkaakin oli.Siinä saattoi jokin elementti täytteestä unohtua!  No, niin tai näin, kelpasi kaikille ilman kananmuniakin! 

Laitetaan nyt kuvat vielä niistä pelastetuista pennuista. Arkoja ne ovat ja epäluuloisia, kun eivät ole ihmisen kosketukseen tottuneet. Eivät kuitenkaan raavi tai sähise, joten kyllä ne siitä kesyyntyvät pikkuhiljaa.  Ylimmäisen kuvan pennun ilme kertoo kaiken!





 Tärkeintä on, että pennut saatiin kovasta pakkasesta pois turvaan. Nyt niillä on lämmin paikka olla, ruokaa ja juomaa riittämiin. Ihmisen  läsnäoloonkin pitää totutella.
Ensi viikolla viemme ne eläinlääkäriin tarkastettaviksi ja ensimmäiselle rokotukselle. Kotien etsiminen voi pikkuhiljaa alkaa :) 
Kissoista lisää facebookissa "Suomen löytöeläinten kummit" sivuilla tai www.slekry.com














2 kommenttia:

  1. Ei vitsit mitä pieniä ihania palleroita!! ♥ Teette kyllä uskomattoman tärkeää työtä!!! ♥
    ..voi kun tuo mun mieheni antais luvan ottaa vielä yhden kissan meille.. Nyt noita poloisia löytökissoja tuntuu taas olevan kaikki löytöeläinkodit täynnä... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytökissoja valitettavasti riittää :( Nämä ovat kyllä mainion näköisiä palleroita. Eivät ole mitenkään pulskia vaan niille on kasvanut pörröinen "talviturkki", kun ovat ulkona eläneet.

      Poista