sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Laskiaissunnuntai

Toki laskiaispullia piti tehdä tälle päivälle. Pullat tein jo lauantaina illalla ja täytin ne tänään sunnuntaina.

Laskiaispulla
Tein pullia sekä hillolla että mantelimassalla. Minä ja mieheni tykätään mantelimassapullista. Tyttäret hillopullista. Tosin keskimmäinen tytär, Ronja, maistoi mantelimassapullaa ensimmäistä kertaa. Eikä kuulemma ollut huonoa ollenkaan :)
Ihan peruspullataikinalla tein. Eli tällä:

Laskiaispullat:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1,25 dl sokeria
2 munaa
1 tl kardemummaa
150 g voita / margariinia
noin 1 kg vehnäjauhoja
Täyte :
mantelimassaa tai hilloa

1. Murenna hiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kananmunat, kardemumma ja jauhot.
3. Vaivaa taikinaa ja lisää lopuksi voi.
4. Annan taikinan kohota noin 30 minuuttia.
5. Vaivaa taikinaa hetki pöydällä. Leivo taikinasta pyöreitä pullia. Kohota pullat.
6. Voitele kananmunalla ja paista 8-10 minuuttia.
7. Leikkaa pullien yläosat kansiksi. 
8. Sekoita keskenään mantelimassaa ja tilkka maitoa soseeksi. 
9. Täytä pullat mantelisosemassalla tai hillolla . Pursota kermavaahtoa.

Minä en varmaankaan kiloa jauhoja laita. Teen taikinan  näppituntumalla ja jätän tarkoituksella löysähköksi, koska siitä tulee parhaimmat pullat. 

Laskiaispulla
Kävimme tänään porukalla Liedon Vanhalinnan laskiaistapahtumassa. Kiipesimme ylös linnavuorelle ihailemaan maisemia ja nautimme ulkoilmasta. Rekiajelu hevosella jäi väliin, koska se maksoi 3 e / henkilö eikä meillä ollut käteistä mukana. Ja olihan siihen ajeluun koko ajan pitkä jonokin. 
Pulkkamäessä kävimme ja navettaan tehdyssä kahvilassa, koska pikkumurun piti saada välipalaa. 

Kummitädin käden takaa kurkitaan :)

Liedon Vanhalinnan kahvila / ravintola.

Nyt kohti uutta viikkoa ja maaliskuuta. Ja kevättä!

 

6 kommenttia:

  1. Minä nautin laskiaispullani pelkällä hillolla, mutta hyvää on. :)
    Tuorepulla on aina hyvää. <3

    VastaaPoista
  2. Oi, näyttääpäs hyviltä! En ole koskaan tehnyt laskiaispullia "oikeaoppisesti" mantelimassalla. Ilmeisesti jotkut leikkaa vaan pötköstä siivut pullan sisään ja toiset notkistaa kermalla tai maidolla. Olenkohan kuullut omiani, mutta sekoittaako jotkut jopa keskeltä koverrettua pullataikinaa mantelimassan joukkoon? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin aikoineen Perniön vanha leipuri teki juuri noin eli sekoitti mantelimassa/maitoseokseen vielä koverrettua pullataikinaa. Mekin teimme leipomoaikoina niin, mutta nykyään useimmiten vain notkistan mantelimassan maidolla. Tuossa käyttämässäni ohjeessa neuvottiin leikkaamaan siivuja massapötköstä, mutta minusta on jotenkin parempaa, kun sen notkistaa maidolla. :)

      Poista
  3. Ihanat pullat! Mehevän näköisiä. Itse en oo koskaan maistanut mantelimassaa.. :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään mantelimassaspullista, mutta kyllä hillon kerakin menee jos ei ole mantelimassaa tarjolla :)

      Poista