keskiviikko 29. elokuuta 2018

Omenapiirakka

Iltasanomien nettisivuilta bongasin tällaisen Sikke Sumarin omenakakun ja koska siellä sanottiin tämän hipovan lähes täydellisyyttä, miin pakkohan sitä oli testata. 

Omenapiirakka
 Juju taisi olla ruskistetussa voissa ja fariinisokerissa. Täytyy myöntää, että oli kyllä erittäin hyvää!
En oikeastaan ole aiemmin ruskistettua voita käyttänyt leipomuksissa. Siitä tulee vähän pähkinäinen maku ja tuolla Siken resptissä mainittiinkin, että sitä voi käyttää lähes kaikkiin leivonnaisiin. 

Omenapiirakka  

65 g voita
2 kananmunaa
200 g fariinisokeria
180 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl kermaa
1/2 dl maitoa
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
omenia kuorittuna , siemenkodat poistettuna,siivutettuina

1. Ruskista voi ja anna sen jäähtyä. Kiehuta siis voi kattilassa, kunnes siitä tulee pähkinäinen tuoksu ja se vaahtoaa. 
Vaahdon alle kehkeytyy ruskistettua voita, joka on syytä juuri silloin vaihtaa toiseen astiaan, sillä hetki liikaa kuumentamista ja voi palaa pohjaan.

2. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi.
3. Lisää taikinaan maito, kerma sekä ruskistettu voi. 
4. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet ja kääntele ne taikinaan
5. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja painele omenat rivieihin taikinaan. Ripottele hiukan fariinisokeria omenien päälle.

6. Paista 180 -asteessa n. 30-35 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on kauniin värinen.

Tästä ei tule pellillistä. Tein tätä 1 1/2 kertaisen määrän ja rajasin reunavuolla peltiä pienemmäksi.  Jos haluaa koko pellillisen niin kaksinkertainen määrä on varmaan sopiva. 
Teen tätä varmaan kohta uudelleen, oli sen verran hyvää. Omeniakin tänä vuonna taas riittää, jopa liiaksi saakka. Hilloa ajattelin tehdä ja kokeilen keittää mehumaijalla mehuakin niistä.
Silti niitä jää. Tien varteen olen laittanut omenia laatikkoon " saa ottaa " lapun kera. 
Sinnekään ei viitsi kuitenkaan laittaa kuin kauniit omenat. Sitten kun ne ehtivät puusta pudota, niin äkkiä ovat huonossa kunnossa. Pitäisi olla keräämässä niitä heti talteen.
Kaikenlisäksi etanat syövät niitä ja taitaa siellä linnutkin käydä nokkimassa, kun on sellaisia pyöreähköjä reikiä maassa olevissa omenissa.

 Kun vaan olisi vapaa-aikaa enemmän , niin kerkiäsi tehdä kaiken mitä suunnittelee. Arki-illat töiden jälkeen mennä humahtavat hetkessä, ei oikein ehdi mitään. No eilen keräsin kaikki omenat puiden alta  ( roskiin meni osa ja talteen loput) ja leikkasin nurmikon. Sekin oli jaksanut kasvaa jonkun verran, kuivuudesta huolimatta. Siinä sitten menikin koko ilta, kun jonkun verran on leikattavaa kuitenkin. 
Tänään oli "kissapapereiden " tekoa erään kissan uusien omistajien kanssa, ruuanlaittoa perheelle ja nyt blogin kirjoitusta. Tässä meni tämä ilta.
No, jossain välissä aion kuitenkin ehtiä tehdä omenoista hilloa ja mehua. Vaikka se sitten tietäisi valvomista pikkutunneille. :)
Talviomenapuukin ihan täynnä omenia... onneksi niiden aika on vähän myöhemmin. 
Tämä on kuitekin positiivinen ongelma, kiva kun tulee satoa. Viime vuonna sitä ei oikein saanut. 

omenapiirakka
Vähän vaniljakastikettakin tehtiin piirakan seuraksi. Nam.
 


8 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. En oo kanssa ruskitettua voita montaakaan kertaa käyttänyt, vaikka siitä just tulee aivan ihana maku :D Tämä on varmasti ihana piirakka ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, sellainen hento pähkinäinen tai kinuskinen maku!

      Poista
  3. Voi mitä herkkua! Tuohan on kiva että sato valmistuu kahdessa erässä, ei tule niin kaamea kiire. Tuttu tunne tuo että on enemmän mielekästä tekemistä kuin aikaa.. Työ haittaa harrastuksia, mutta ilmankaan ei elä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet, työ haittaa pahasti harrastuksia! "Pakko" siellä töissä on käydä, jotta saa talon maksettua ja vähän reissattuakin. Keksisin kyllä tekemistä yllin kyllin jos ei olisi tarvetta käydä töissä! Oivoi sentään, vaikka mitä. Lottovoittoa odotellessa :)

      Poista
  4. Juuri etsiskelin omenapiiraaseen herkullista ohjetta, ja täältähän löytyi. :) Ajattelin viikonlopuksi leipoa. :)

    VastaaPoista