tiistai 14. huhtikuuta 2020

Sitruunainen porkkanakakku

Jotenkin jäänyt tänne kirjoittaminen vaikka leiponutkin olen. Ja ollut kotona. Nyt olen ollut melkein kaksi viikkoa lomalla ja sitä ennen kaksi viikkoa etätöissä kotona. Lomakin on mennyt sattuneista syistä ihan kotona. No ei sen puoleen, täällä kyllä puuhaa riittää. 
Löysimme tyttöjen kanssa vanhoja  kotivideoita siltä ajalta , kun he olivat pieniä. Ollaan katseltu ne kaikki läpi. Paperiset valokuvat on järjestelty, kaappeja ja ulkovarastoa siivottu. Meillä on rintamamiestalo, jossa on yläkerrassa sellaiset "vinttikomerot". Niihin on kertynyt yhtä sun toista ja niiden parissa kyllä menee aikaa. Varsinkin kun löytää jotain vanhoja lehtiä tai kirjeitä. Niitä sitten alkaa selailla ja lukea.  Minulla on tallessa vanhat kirjeet, joita on kertynyt jonkun verran. Itse kun olen elänyt kouluajan sinä aikana, kun kirjeenvaihtokaveruus oli suosittua.  Siinä ei mikään yksi tai kaksi kirjeenvaihtokaveria riittäänyt innokkaimmille ja minä olin kohtalaisen innokas kirjeiden kirjoittaja. 

Meidän korona-arki on sellaista, että kerran viikossa käydään kaupassa. Tyttöjen kanssa suunnitellaan ruokalista etukäteen. Nyt on tullut tehtyä maidotonta ja lihatonta ruokaa, koska Ronjakin asuu toistaiseksi kotona. Ei tee huonoa ollenkaan keventää ruokavaliota. Enkä lihaa kaipaa. Isäntä välillä ostaa itselleen jotain lihaa, mutta minulle riittää kasvisruuat.  
Leivottukin ollaan yhtä sun toista. 
Ennen pääsiäistä tein tällaisen sitruunaisen porkkanakakun. Ohje löytyi MTV3 "makuja"  sivuilta. 

Lisää kuvateksti
Minua ihmetytti tässä reseptissä porkkanaraasteen määrä suhteessa muihin raaka-aineisiin. Itse asiassa ihmetytti niin paljon, että lisäsin toisen kananmunan ja vähän margariinia ( noin 50 g ehkä).
Tein jo taikinan valmiiksi ja aloin siinä vaiheessa ihmetellä sitä koostumusta. Kovin porkkanainen taikina.  Oli se vielä ylimääräisen kananmunan ja margariinin lisäämisen jälkeenkin, mutta vaikutti sen jälkeen kuitenkin paremmin " koossa pysyvältä". 
Valmis kakku oli kyllä mehevä ja maukas. 

Sitruuna-porkkanakakku

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta 
1 1/2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 maustemittaa jauhettua muskottia
125 g voita tai margariinia
1 3/4 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl raastettua porkkanaa
1 sitruunan raastettu kuori.

1Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele sokerikakkuvuoka voilla ja leivitä vehnäjauhoilla. Sekoita huoneenlämpöinen voi sekä sokeri ilmavaksi. Lisää kananmuna kerrallaan ja sekoita. Raasta porkkanat. Pese sitruuna tarkoin, raasta kuori ja sekoita porkkanaraasteen kanssa. Lisää taikinaan.
2. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää kaneli, kardemumma ja muskotti jauhoseokseen. Kääntele lopuksi jauhoseos taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 60 minuuttia, kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista ja tuntuu kuivalta, kun pistät sitä tikulla.
3. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä vuoassaan noin 10 minuuttia ennen kuin kumoat sen. Koristele tomusokerilla.

Lisää kuvateksti




2 kommenttia:

  1. Kakku näyttää herkulliselta!

    Kaappien siivoamisesta tulee kyllä niin hyvä fiilis!Ja ihmeesti nihin kertyy tavaraa..meillä ainakin.
    Voi, vanhat kirjeet on ihania! Mäkin olin innokas kirjoittelija, mutta suurin osa kirjeistä on mennyt hukkaan ajan mittaan. Mies kirjoitteli armeija-aikoinaan mulle, ne kirjeet on tallessa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi miten ihanaa, inttikirjeitä ! Onneksi ne ovat tallella.

      Poista