torstai 3. kesäkuuta 2021

Briossimunkit

 Kummasti se aika rientää . Leiponut olen yhtäs sun toista, mutta en ole saanut aikaan tänne kirjoittaa. Keväällä ja alkukesällä on niin paljon kaikkea puuhaa ulkonakin ettei muka ehdi koneella istua töiden jälkeen. 

Vapusta on jo aikaa, mutta koska nämä briossimunit ansaitsevat erityismaininnan, niin kerronpa vielä niistä. Reseptin löysin  Pullahiiren blogista .  


Näistä tuli ihanan muhkeita ja pehmeitä munkkeja ! Eli tämä resepti meni jatkoon ehdottomasti! Täysmaidon sijaan käytin kaurajuomaa , koska tyttäremme Ronja tuli myös meidän vappubrunssille. Toimii erittäin hyvin niinkin ! Kirjoitan sen tähän alle vielä. 

Briossimunkit 

4 dl täysmaitoa ( tai kauramaitoa - toimii hyvin 
1 pussi kuivahiivaa  ( 11 g ) 
1 dl sokeria 
2 rkl vaniljasokeria 
4 kananmunaa 
1/2 tl suolaa  
noin 14 dl vehnäjauhoja noin  
150 g voita  

Paistamiseen: 
1-3 litraa ruokaöljyä ( riipuu kattilan tai keittimen koosta)  

Kuorrute:
erikoishienoa sokeria 

Lämmitä maito noin +42 asteiseksi. Mittaa vatkauskulhoon kuivahiiva, sokeri sekä vaniljasokeri. Sekoita ja anna seistä noin 10 minuutin ajan, kunnes seos kuplii hieman.Sekoita joukkoon vielä kananmunat ja suola. Lisää tarvittava määrä vehnäjauhoja vähitellen joukkoon ja alusta taikinasta kimmoisa koneella tai käsin. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi pieninä paloina ja pienissä erissä taikinan joukkoon. Työstä taikina tasaiseksi ja lisää tarvittaessa vehnäjauhoja, jotta saat taikinasta helposti käsiteltävää.

Anna taikinan turvota suuressa kulhossa leivinliinalla peiteltynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.

Levitä leivonta-alustalle hieman vehnäjauhoja tai öljyä alusta. Kaada taikina leivonta-alustan päälle. Pyörittele taikina pyöreiksi pulliksi tai kauli taikina ja ota siitä pyöreällä muotilla donitseja. Ota pienemmällä muotilla keskiosa pois donitsien keskeltä. Voit myös muotoilla donitsit käsin tekemällä pyöreään munkkiin sormilla reiän keskelle munkkia.

Leikkaa leivinpaperi neliöiksi ja voitele neliöt kevyesti öljyllä. Näin saat donitsit ja munkit irtoamaan hyvin alustasta öljyyn nostaessa. Anna munkkien ja donitsien kohota noin 15-30 minuutin ajan. Kuumenna sillä aikaa öljy kattilassa tai friteerauskeittimessä noin 160-170 asteiseksi. Paista munkkeja ja donitseja öljyssä ensin toiselta puolelta. Käännä munkit tai donitsit ympäri ja paista toinen puoli yhtä kauan. Nosta paistetut munkit talouspaperin päälle, jotta niistä valuu ylimääräinen öljy pois. Kierittele jäähtyneet munkit ja donitsit erikoishienossa sokerissa. Jos haluat täyttää munkit hillolla ja/tai kreemillä, voit pursottaa täytteen munkkien sisään joko ennen sokerointia tai vasta sen jälkeen.


Aivan ihanan kuohkeita ! Ja varsinkin tuoreina niiiin hyviä. Tosin maistuivat myöhemminkin. 

Pullahiiren blogissa on perusteelliset ohjeet munkkien tekoon, sinne vaan tutustumaan :)




1 kommentti:

  1. Kylläpä kuulosti herkullisilta munkeilta. Itse paistetut munkit on kyllä niin mahottoman hyviä. Heti kun ilmat taas viilenee hieman, on ehkä pakko ryhtyä munkinpaistopuuhiin... ;)

    VastaaPoista