maanantai 13. kesäkuuta 2022

Itse tehty näkkileipä

 Miten sitä ei olekaan tullut mieleen tehdä helppotekoista näkkileipää kun leipä on ihan lopussa? Tämä oli suit sait sukkelaan valmis leipä. Ja hyvääkin vielä!

Tein tätä sen takia, kun olimme menossa Röölään Rymättylään markkinoille myymään enkä voi oikein muita leipiä tehdä, kun en ehdi. Tuoretta pitäisi olla jonkun pehmeän leivän, mutta se on mahdottomuus näin palkkatyön ohella. Niinpä päädyin näkkileipään ja hyvä näin ! Tämä oli todella hyvää. 

Näkkileipä

Ja valmistuikin nopeaan, joten aion tehdä jatkossakin. Aina välillä on tilanne, että leipä alkaa olla lopuillaan eikä jaksaisi kauppaan lähteä. Jos raaka-aineet löytyvät niin siitä vaan näkkileivän tekoon. 

HELPPO NÄKKILEIPÄ

2 dl vettä

1 tl suolaa

100 g voisulaa 

4 dl ruisjauhoha

2,5 dl vehnäjauhoja

seesamin- tai unikonsiemeniä

1. Sekoita haaleaan veteen suola ja voisula. Lisää ruisjauhot vatkaten ja alusta taikina vehnäjauhoilla. Taikina on kimmoisaa ja helposti kaulittavaa. 

2. Kauli taikina ohueksi, noin 3 mm. Tärkeintä on, että levy olisi mahdollisimman tasavahvuinen. Ripottele pinnalle kaulimisen aikana seesamin- tai unikonsiemeniä ja kauli ne taikinan sisään. Pistele levy haarukalla ja muotoile mieleisiäsi leipiä. ( Minä olin tylsä ja tein tavallisia suorakaiteita, muotit hukassa).

3. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia, kunnes leivät ovat saaneet hieman väriä pintaan. Jäähdytä ritilällä. 

Taikinaa voi maustaa vaikka yrteillä tms. jos haluaa eri vaihtoehtoja. Tämä perusleipäkin oli varsin hyvää. 

Näkkileipä

Seuraavaa erää voisikin maustaa jollakin mausteella . Voisi vaikka ruohosipuli antaa kivasti makua tähän. 


Valkonarsissi kukkii puutarhassa parhaillaan. On kyllä kaunis kukka. Samoin kielot ovat kukassa ja on huumaavan hyvä tuoksu niissä!

Vuohenjuuri on yksi lempikukistani. Iloisen keltainen ja kestävä kukka. 


Vuohenjuuresta tulee mummola mieleen . Siellä pihalla näitä kasvoi . Meidän pihalla myös  sammaleimu muistuttaa mummolasta. Tämä meidän talo pihoineen onkin jo mummolaikää, joten ei ihme, että kukatkin ovat perinteisiä . Valkoista ja vaaleanpunaista sammaleimua , kaunista!2 kommenttia:

  1. Minkä verran voisulaa, et maininnut määrää ainesosien yhteydessä? Vaikuttaa hyvältä, täytyy heti kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio! Se jäi pois. 100 g voisulaa meni tähän. Lisään sen vielä reseptiin. :)

      Poista