perjantai 19. elokuuta 2022

Omenapiirakka kauramurupäällysteellä

 Se on sitten tämän vuoden ensimmäinen omenapiirakka tehty jo jokin aika sitten  . Katselin meidän " valkea kuulas " - omenapuuta ja harmittelin, kun siitä oli paljon omenia pudonnut. Liekö tuuli pudottanut ne , koska eivät ne vielä ihan kypsiä olleet. 

Päätin tehdä omenapiirakan . Juuri sopivia nämä olivatkin omenapiirakkaan ; antoivat mukavasti makua ja purutuntumaa, kun eivät olleet pehmeitä ja läpikypsiä. Uunituoreena tuli syötyä jopa kaksi palaa , koska oli vaan niin hyvää!



Omenapiirakka kauramurulla 


Laitan tähän vielä reseptin. Yhtään en muista mistä tämä on peräisin, mutta ihanan kuohkeaa ja pehmeää tämä on. 

Omenapiirakka  / pellillinen

4 munaa

4 dl sokeria

2 dl kermaa

2 dl maitoa

2 dl juoksevaa margariinia tai 200 g sulatettua margariinia / voita

7 dl vehnäjauhoja

5 tl leivinjauhetta

Kauramuru :

100 g voita sulatettuna

1,5 dl sokeria

3 dl kaurahiutaleita tai muita hiutaleita

2 rkl vehnäjauhoja

1 tl kanelia

2 tl vanilliinisokeria

1. Yhdistä taikinan kuivat aineet.

2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

3. Sekoita vaahtoon kuivat aineet , maito, kerma ja voisula.

4. Kauramurua varten yhdistä kaikki ainekset keskenään.

5. Laita piirakan päälle omenalohkoja ja niiden päälle kauramuru. 

6. paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Meillä saatui kaapissa olemaan neljän viljan hiutaleita ja erinomaisien hyvänmakuinen päällinen tuli niistäkin. Kokeilin korvata osan jauhoista talkkunajauhoilla, koska niitä sattui kaapissa olemaan. Mustikan kanssa talkkuna on hyvää ( kuten täällä todettu :  klik), mutta nyt  tuli  todettua, että talkkunajauhot sopivat erittäin hyvin myös omenapiirakkaan!  Niitä jauhoja kannattaa käyttää leivonnassa, koska ne ovat erinomainen kuitulisä . Talkkunajauhoista 28 % on kuitua. 

 Aika täynnä on Valkea kuulas puumme ollut. Tämän lisäksi meillä on vielä kuusi muuta omenapuuta. Yksi on Antonovka talviomenapuu, toinen joku punainen talviomena ( siitä tulee hyvää mehua!) , ja kolme kesälajiketta. Olettaisin, että kaksi ovat lajiltaan "Huvitus" , koska ovat edellisten asukkaiden istuttamia omenapuita . On siis vanhahko lajike. Kerran eräs vanhempi pariskunta ohi kävellessä pysähtyi juttelemaan ja kysyivät saisivatko ostaa kyseistä omenaa. Sitä ei ainakaan oikein kaupoista saa , näin sanoivat . Annoimme heille kassillisen ihan ilmaiseksi. 

Tätä omenapiirakkaa otimme myös mukaan Paimioon, jonne eräänä viikonloppuna lähdimme luontoretkelle. 

Onenapiirakka kauramurulla

Miten maistuikin kahvi ja tämä piirakka hyvältä siellä suolammen äärellä, hiljaisuuden keskellä. Yleensä retkellä ja reissulla eväshetki on yksi kohokohdista! :D

Oli meillä salaattiakin mukana , tällainen perusversio ilman mitään sen kummempia kastikkeita sun muita , mutta maistui! 


Paimion luontopolku on noin 4 kilometriä pitkä. Alkupää on helpohkoa kulkemista, mutta lintutornin ja pirunpellon jälkeen tuli vähän kivikkoisempaa polkua. Sitä ei suositellakaan huonojalkaisille. Kannattaa kääntyä laavulta takaisin tulosuuntaan . Itsellä ja miehellä vielä jalka sen verran nousee, että päästiin kulkemaan koko polku :D 



Tämä pelastusrengas oli aika hauska yksityiskohta. Tai ehkä tälle on tarvettakin , saattaahan tuolta sillalta joku suohon pudota .:)





Tällainen vetinen kohta ylitettiin pelastusrenkaan jälkeen. 


Luontopolun keskivaiheilla kallion päällä on lintutorni ja laavu. Saa vaikka makkarat paistettua laavulla. 

Sattui olemaan kohtalaisen tuulinen päivä, kun olimme täällä luontopolulla. Silti halusin kiivetä tähän lintutorniin. Ylhäällä oli tunne, että koko torni huojuu, joten en edes kuvia ottanut sieltä - katsoin vaan, että hyvin näkyy moneen suuntaan . 




 

 

Ylimmällä kohdalla oli myös tämä pirunpelto eli muinaisranta . On se sykähdyttävää miettiä, että nämäkin kivet ovat tässä olleet jotain 9000 vuotta. 





Reitin varrella on myös tällainen erikoisuus kuin yhteen kasvaneet männyt. 






Täällä vähän lisää Paimion luontopolusta. Oli ihan mukava reitti. Ja mustikoita oli paljon! Onneksi oli pari kippoa mukana, sain kerättyä ne täyteen. 

Ja nyt taidan tehdä tällaisen samanlaisen omenapiirakan. Tämä on helppo tehdä ja kun omenaa riittää vaikka muille jakaa. Pitänee laittaa taas tuohon kävelytien varteen laatikko täynnä omenaa. 







1 kommentti: