torstai 5. tammikuuta 2023

Nyhtöpulla

Tämän nyhtöpullan tein viime isänpäiväksi kahvipöytään. Olikin hyvää ja pehmeää. Taikina kohosi pitkään kuin myös pulla vuoassa, mutta minusta se teki tästä nyhtöpullasta vaan parempaa ja helpommin "nyhdettävää". 

Nyhtöpulla

K-ruoka-sivuilta löytyi kiva ohje. Se pulla tosin tehtiin kakkuvuokaan, minä tein pitkulaiseen leipävuokaan. 

NYHTÖPULLA

2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 kananmuna
3/4 tl suolaa
1 dl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
noin 7 1/2 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
Lisäksi :
75 g voita
2 dl ruokokidesokeria
1 1/2 rkl kanelia

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja lisää kananmuna. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. 
2. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Alusta taikinaa kunnes se on tasaista ja irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Anna taikinan kohota leivinliinan alla noin 20 minuuttia ( minulla kohosi pidempään ,koska oli kaikkea muuta puuhaa samalla).
4. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo pötköiksi. Leikkaa 40 osaan ja pyöritä palloiksi. Voitele 1.8 l rengaskakkuvuoka tai pitkulainen vuoka .
5. Sulata voi ja anna jäähtyä hetki. Sekoita ruokokidesokeri ja kaneli keskenään. Dippaa pullapalat ensin voihin ja pyörittele sen jälkeen kaneli-sokeriseoksessa. Lado pallot vuokaan kerroksittain. Anna kohota noin 10 minuuttia ( meni kauemmin).
6. Paista 175 asteessa 40 - 45 minuuttia tai kunnes pulla on mehevän kypsää. Anna jäähtyä hetki, kaada tarjoiluvadille. 

Tuolla K-ruoka sivuilla sanottiin, että pullaa kohotettaisiin 10 minuuttia. Siinä on kyllä hyvä pointti , ettei pulla pursu uunissa yli reunojen. Minun pulla kohosi pidempään , mutta ei pursunut liikaa uunissa. Minulla nuo kohotusajat ovat mitä ovat. Tässäkin tein samalla muitakin leipomuksia niin en kellottanut mitään aikoja. 
Tomusokerikuorrute tähän olisi omiaan, mutta meidän pulla oli ilman kuorrutetta. Ihanan tahmaista ja mehevää pullaa! 2 kommenttia: