torstai 24. elokuuta 2023

Seesamleipätikut

Meillä oli pienet puutarhajuhlat viime viikon lauantaina. Kuvat jäi melkein kaikista leipomuksistakin ottamatta, mutta nämä leipätikut muistin kuvata . 


Leipätikut

Nämä hupenivat illan mittaan melkeinpä kaikkia. Kuvassa ei ole kaikkia, näitä tuli aika paljon. Leivoin nämä aiemmin viikolla ja laitoin pakastimeen . Olivat oikein hyviä pakastamisen jälkeenkin.

seesamleipätikut 


Seesamleipätikut

2 tl kuivahiivaa
1/2 tl sokeria
5 dl lämmintä vettä
4 dl vehnäjauhoja
2 tl sormisuolaa
3 rkl öljyä
1 dl seesaminsiemeniä
n. 6 dl vehnäjauhoja

1. Tee kuivahiivasta, vedestä, sokerista ja neljästä desilitrasta jauhoja vellimäinen juuritaikina. Anna käydä huoneenlämmössä noin tunnin ajan.
2. Alusta juureen loput raaka-aineet . Käytä jauhoja sen verran, että taikinasta tulee napakka, mutta ei liian tiivis. Anna taikinan kohota jääkaapissa seuraavaan päivään.
3. Kauli taikina kahdeksi levyksi. Leikkaa levystä ohuita nauhoja. Venytä nauhat pidemmiksi , kiepauta pari kertaa ja laita pellille leivinpaperin päälle kohoamaan. Kohota noin 15 minuuttia , paista tikut kullankeltaisiksi 200 asteessa. 

Itse en näitä enempää venyttämään alkanut, koska tuntui, että ne venyivät ihan itse kun aloin kieputtaa niitä. 
Mietin, että halutessaan taikinaan voi laittaa vaikka juustoraastetta ja mitä muuta nyt haluaakin. Hyviä olivat kyllä ihan tällaisina seesamsiemenversioina. 

Reseptin löysin Kotilieden isosta leivontakirjasta. Tämän kirjan puolestaan löysin kesälomareissulla Hämeenlinnan kirpputorilta. 
Kirpputoreilta yleensä bongailen leivontaan liittyviä kirjoja ja ihan romaaneja myös. Välillä tekee oikein hyviä löytöjä! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti