sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Sitruunainen kahvikakku

 Täytekakun marenkivoikreemistä jäi yli keltuaisia ja nyt päätin hyödyntää ne heti. Yleensä laitan jääkaappiin ja sinnehän ne sitten unohtuvat. Kun kakku lähti eteenpäin , niin aloin tehdä meille kahvikakkua. Oli sopivasti yksi sitruunakin , joten kakun tekoon. 

Irman ihannekakku - blogista löytyi sopiva resepti. Tosin siihen meni jopa kuusi keltuaista ja minulla oli vain kolme. Lisäsin siis vielä kaksi kananmunaa taikinaan.

Kakusta tuli ihanan pehmeä. Sellainen oikein suussa sulavan hyvä. 

Sitruunainen kahvikakku 

200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia

2,5 dl sokeria

6 kananmunaa keltuaisina ( käytin 3 keltuaista ja kaksi kananmunaa)

1 sitruunan kuori ja menu

1 1/2 dl maitoa

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen taikinaan. Lisää sitruunan mehu ja raaste. 

2. Lisää lopuksi jauho/leivinjauheseos vuorotellen maidon kanssa. 

3. Lusikoi taikina 1,5 litran vuokaan . Paista 175 asteessa noin 45 - 50  minuuttia .


Minulla riitti paistamiseen 45 minuuttia. Varmaan uunista ja vuoasta kiinni tuo aika. Irma oli käyttänyt appelsiinin mehua ja raastetta ja se on varmaankin aivan yhtä hyvää kuin sitruunainen kakku! Tästähän saa vaikka minkälaisia variaatioita. Vaikka suklaahippuja lisää taikinaan . Meillä jäi käyttöön, koska kohta on taas piparkakkutalojen aika ja sehän tietää pikeerin tekoa. Siitä jää aina keltuaisia yli. 

Tänä vuonna en aio mennä kuin yksiin myyjäisiin. Röölään Rymättylään. Siellä on mukava tunnelma ja tuotteetkin menevät kaupaksi. Jotenkin ei enää jaksa eikä viitsikään käyttää kaikkea joulunalusaikaa siihen, että leipoo myyjäisiin. Toki asia olisi eri jos ei olisi tarvetta käydä töissä. Jos olisin ihan kotona ( ei voi sanoa kotiäitinä, koska lapset ovat aikuisia, mutta kotimummina vaikka :) ) , niin asia olisi eri. Silloin olisi aikaa ihan eri tavalla kuin nyt, kun palkkatyö rytmittää arkea. Ja mielelläni kotimummina olisinkin , olisi aikaa tehdä kaikenlaista mitä on kertynyt to do- listalle. Ja olisi enemmän aikaan yhdistystyöhön eläinsuojelun saralla. Edelleen olen mukana tiiviisti Slek ry:n toiminnassa. 

Sitruunainen kahvikakku 


 2 kommenttia:

  1. Thank you for sharing your knowledge in such a clear and concise manner.

    VastaaPoista
  2. Hei.Miksi munankeltuaisia eikä valkuaisia?

    VastaaPoista