keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Appelsiinin makuinen taatelijuustokakku

 Meillä oli tuoreita taateleita kaapissa, joten aloin miettiä mitä niistä voisi tehdä. K-ruoka - sivuilta löytyi muunmuassa mielenkiintoiselta kuulostava taatelijuustokakku. 

En oikein tiedä sanoisiko tätä taatelijjustokakuksi vai appelsiinijuustokakuksi. Juustokakkumassassa maistuu ihanasti appelsiini, mutta pohjan päällä on taatelia ja tuossa marmoroinnissa myös. Minulla marmorointi ei ihan mennyt niinkuin piti. Marmorointiin tarvittava "tahna" jäi liian paksuksi, joten se ei oikein sekoittunut massaan vaan jäi kakun pinnalle.

Taatelijuustokakku 

Hurjan hyvää tämä oli! Jos taatelit eivät maistu, niin miksei tuossa pohjan päällä voisi käyttää jotain  marjoja tai vaikka rusinoita. Tai jättää kokonaan laittamatta yhtään mitään siihen. 

TAATELIJUUSTOKAKKU 

Pohja: 

200 g digestive keksejä
75 g voita / margariinia
1/2 tl kanelia
150 g pehmeitä tuoreita taateleita

Täyte :

2 rasiaa ( á 180 g) tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
2 dl vispikermaa
1 dl sokeria
1/2 dl maissitärkkelystä
2 rkl appelsiinimehua
2 tl appelsiininkuorta raastettuna
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa

Taatelisose päälle :

50 g ( 4-5 kpl) pehmeitä tuoreita taateleita
noin 4 rkl keihuvaa vettä
ripaus kanelia 

1. Kiinnitä irtopohjavuoan  ( 24 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi .

2. Hienonna keksit ja sekoita joukkoon kaneli ja sulatettu voi. Painele seos vuoan pohjalle. Nosta jääkaappin odottamaan.

3. Poista kaikista taateleista kivet ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. 

4. Laita kakun päälle tulevaa sosetta varten olevat taatelit kulhon ja kaada kiehuva vesi päälle. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa 1/2 rkl vettä kerrallaan , jotta saat seoksesta tasaisen ja juoksevan.  Mausta kanelilla, jäähdytä. 

5. Sekoita notkistettu tuorejuusto, rahka, kerma , maissitärkkelys, appelsiinimehu ja -kuori, sokeri ja vaniljasokeri kierrevatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen kierrevatkaimella vatkaten. 

6. Jaa taatelipalat tasaisesti keksipohjan päälle. Kaada täyte varovasti vuokaan taatelipalojen päälle. Laita taatelisose pursotinpussiin ja pursota spiraalin muotoisesti kakun päälle. Vedä veitsellä tms. marmorointikuvio. 

7. Paista 150 asteen lämmössä uunin alimmalla tasolla noin 1 tunti 15 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa paiston loppuvaiheessa niin peitä se leivinpaperilla. Sammuta uuni ja anna kakun olla jälkilämmössä vielä 30 minuuttia. 

8. Nosta kaku uunista ja anna jäähtyä vuoassa huoneenlämpöiseksi. Peitä kakku kevyesti foliolla. Siirrä jääkaappiin ja anna tekeytyä mielellään yön yli. 
Irrota kakun reunat varovasti veitsellä. 

Minä käytin vatkaamisen ihan tavallisia vatkaimia , koska en löytänyt kierrevatkaimia mistään. Tuskin haittasi lopputulosta . Laitoin leivinpaperista suikaleet myös vuoan reunoille paistovaiheessa . Halusin varmistaa ettei kakku ainakaan kovin paljon tartu vuokaan kiinni. 
Tällä tavalla kakku olikin helppo irrottaa vuoasta ja leivinpaperisuikaleet puolestaan kakusta. 

Tuo appelsiininmakuinen juustokakkumassa paistettuna oli ihan valtavan hyvää! Tästä saattoi tulla yksi meidän lempparikakuista . Ainahan tähän ei edes taateleita tarvita. 
Täytyy tuo marmorointimassa tehdä juoksevammaksi ensi kerralla, jotta saa senkin onnistumaan. Nyt se tosiaan jäi aikalailla pinnalle eikä kuvio onnistunut. 





 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti