keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Browniemarenkikakku

Vietimme tänään minun synttäreitä kahden tyttäreni kanssa, keskimmäisen ja nuorimman. Vanhin tytär on reissussa ja mies töissä Helsingissä.  Ensin kävimme kiertämässä muutamat kirppikset. Hyviä löytöjä taas, mm. muutama kirja ja puseroita. Löysin myös Kotilieden suuren leivontakirjan, maksoi vain 3 e!
Sille samaiselle kirppikselle pitää mennä uudelleen, valtava määrä kirjoja. Kaikkia en edes ehtinyt käydä läpi.
Kirppiskierroksen jälkeen tyttäreni Ronja teki kesäkeittoa. Erittäin maukasta olikin! Jälkiruuaksi söimme tekemääni browniemarenkikakkua. Makoisaa ja makeaa herkkua! Siihen löysin reseptin Kodin kuvalehden nettisivuilta.

Browniemarenkikakku
Tämä taitaa olla syntinen herkku, kun on niin makeaa ja kaakaoisen suklaista.Tein ihan reseptin mukaan, mutta kävi mielessä, että pohjana voisi käyttää jotain toisenlaista kakkuakin. Tuohon pohjaan meni 4 dl sokeria, se ainakin kuulostaa paljolta. Oli erittäin hyvää,mutta jos esimerkiksi joku ei pidä niin makeasta, niin voihan tätä ohjetta säätää. Voihan sitä pohjaa kokeilla vaikka vähemmällä sokerimäärällä. Tässä kuitenkin se alkuperäinen resepti.

Browniemarenkikakku ( 10 annosta, vuoka 26 cm)

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
0.8 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
125 g voita
0.5 dl kaakaojauhetta
3 kpl kananmunaa
suolaa
4 dl sokeria
Marenki:
3 kpl kananmunanvalkuaista
1.5 dl sokeria
1 tl limetti- tai sitruunamehua
Mokkapalakuorrutus:
50 g voita
5 rkl vahvaa kahvia
3 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
Lisäksi:
2 dl vispikermaa
mansikoita tai muita marjoja
 
1. Leikkaa 26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoka.
2. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sulata voi ja sekoita joukkoon kaakaojauhe. Jäähdytä hieman.
3. Vatkaa munia ja suolaa ensin hieman, lisää sitten sokeri ja vatkaa kestäväksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita ainekset varovasti yhteen. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Jäähdytä.
4. Vaahdota marenkia varten ensin valkuaisia hetki. Lisää sokeri ja sitrusmehu vähän kerrallaan. Vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää ja pysyy kulhon pohjassa, kun käännät kulhon ylösalaisin.
5. Piirrä leivinpaperin päälle 25-senttinen ympyrä. Levitä marenki sen sisään. Paista 100 asteessa uunin alatasolla noin 1 h 15 min. Jäähdytä.
6. Valmista mokkapalakuorrutus. Sulata voi ja kahvi. Sekoita joukkoon tomusokeri ja siivilöity kaakaojauhe. Levitä kuorrutus browniekakun pinnalle. Se saa valua myös reunoille. Anna jähmettyä.
7. Nosta marenkipohja kuorrutuksen päälle vähän ennen tarjoilua. Vaahdota vispikerma ja halkaise mansikat. Levitä kerma marengin päälle. Koristele kakku mansikoilla tai muilla marjoilla.
 
Kyllä vaan oli hyvää, makeannälkä taittuu tällä taatusti!
Nyt loma jatkuu, taitaa olla aika mennä salille ja spinning tunnille. Sen verran on tullut herkuteltua. Kohta pitää tehdä mansikkaherkkuja, aiotaan mennä poimimaan tyttärien kanssa mansikoita . Ostamalla saisi helpommalla, mutta "mansikat itse poimien " ovat ihan kiva tapa. Ehkä ne ovat jopa vähän halvempia kuin jos suoraan ostaisi mansikat.
  •  

4 kommenttia: