Olen alkanut leipoa myös gluteenittomia tuotteita silloin tällöin. Vaikka minulla eikä muillakaan perheenjäsenillä ei ole keliakiaa, niin valkoinen vilja aiheuttaa kuitenkin jonkinlaisia oireita - turvotusta ja vatsakipuja.
Ajattelinkin perehtyä gluteenittoman leivonnan saloihin vähän tarkemmin ja lainasin kirjastosta kirjan " Hyvää! Gluteeniton keittiö" . Sen on kirjoittanut Kaarina Virtanen.
Kirjassa on aivan ihania reseptejä! Ensimmäisenä pääsi testiin rahkapiirakka, kun meille oli tulossa sunnuntai päivän vieraita.
Pullapohja kohosi hyvin ja oli mukavan pehmeää ja kuohkeaa! Tein pohjan veteen, koska meillä ei ollut juuri silloin laktoositonta / vähälaktoosista maitoa , tavallinen maito ei minulle sovi.
Gluteeniton rahkapiirakka
pohja:
3 dl vettä tai maitoa
25 g hiivaa
1 1/2 tl psylliumia
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1-2 l kardemummaa
(1 kananmuna) - minä laitoin kananmunan taikinaan
5 rkl öljyä
6 - 6 1 /2 dl gluteenitonta jauhoseosta
täyte:
2 tlk ( á 250 g) maitorahkaa
1 dl kevytkermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1 sitruunan mehu
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää psyllium ja anna turvota 10 minuuttia.
2. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen hyvin vatkaten. Lisää öljy loppuvaiheessa.
3. Taputtele taikina jauhotetuin käsin leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota lämpimässä paikassa.
4. Valmista täyte. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä kohonneelle piirakkapohjalle. Jätä reunoista noin 2 cm paljaaksi, nosta reunat täytteen päälle ja voitele ne kananmunalla.
5. Paista 225 asteessa noi 15-20 minuuttia.
Tästä tuli erittäin hyvää! Olin asennoitunut siihen, että pohja olisi jotenkin kuivakkaa tai mautonta, mutta näin ei ollut. Ei ollut mielestäni ollenkaan huonompaa kuin tavallinen rahkapiirakka. Myös vieraat pitivät tästä kovasti.
Ajattelinkin perehtyä gluteenittoman leivonnan saloihin vähän tarkemmin ja lainasin kirjastosta kirjan " Hyvää! Gluteeniton keittiö" . Sen on kirjoittanut Kaarina Virtanen.
Kirjassa on aivan ihania reseptejä! Ensimmäisenä pääsi testiin rahkapiirakka, kun meille oli tulossa sunnuntai päivän vieraita.
Gluteeniton rahkapiirakka |
Gluteeniton rahkapiirakka
pohja:
3 dl vettä tai maitoa
25 g hiivaa
1 1/2 tl psylliumia
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1-2 l kardemummaa
(1 kananmuna) - minä laitoin kananmunan taikinaan
5 rkl öljyä
6 - 6 1 /2 dl gluteenitonta jauhoseosta
täyte:
2 tlk ( á 250 g) maitorahkaa
1 dl kevytkermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1 sitruunan mehu
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää psyllium ja anna turvota 10 minuuttia.
2. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen hyvin vatkaten. Lisää öljy loppuvaiheessa.
3. Taputtele taikina jauhotetuin käsin leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota lämpimässä paikassa.
4. Valmista täyte. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä kohonneelle piirakkapohjalle. Jätä reunoista noin 2 cm paljaaksi, nosta reunat täytteen päälle ja voitele ne kananmunalla.
5. Paista 225 asteessa noi 15-20 minuuttia.
Tästä tuli erittäin hyvää! Olin asennoitunut siihen, että pohja olisi jotenkin kuivakkaa tai mautonta, mutta näin ei ollut. Ei ollut mielestäni ollenkaan huonompaa kuin tavallinen rahkapiirakka. Myös vieraat pitivät tästä kovasti.
Hyvältä näyttää piirakka!
VastaaPoistaGluteenitonkin voi olla hyvää, se tuli todettua :)
PoistaOnpas herkullisen näköistä! Nykyään on hyvä tehdä gluteenitonta muutenkin jemmaan, vaikkei itse käyttäiskään. Tuntuu olevan niin yleinen vaiva se. Itsekin olen viime aikoina yrittänyt testailla gluteenittomia silloin tällöin. :)
VastaaPoistaKiva näitä on testata :)
Poista