maanantai 20. toukokuuta 2019

Appelsiinikakku ja Luolalanjärven luontopolku

Piti kaiketi leipoa leipää eikä mitään makeaa. Niin, no kävi taas näin , että leivoin kuivakakkua. Tosin leivoin siksi, kun viemme kakkua ja muita herkkuja aina välillä tutulle eläkeläisherralle. Mies käy herran puolesta kaupassa ja minä aika ajoin leivoin hänelle jotain kahvipullaa siihen kylkiäisiksi. Ja kun leipmaan aloin niin tein kaksi kakkua kerralla. 
Tämä appelsiinikakku on niin mehevää ja hyvää. Resepti siis täällä.

Appelsiinikakku
 Käväisimme aviomiehen kanssa myös katsastamassa Luolalan järven yli rakennetun uuden kävelysillan. 
Vaikka Naantali on meren rannalla, on täällä myös tällainen pieni järvi ihan keskustan tuntumassa. Luolalan järven ympäri kulkee luontopolku, mutta sen käyttö taisi hieman vähentyä, kun järven toiseen päähän rakennettiin Fortumin uusi voimalaitos. Sillan rakentaminen varmasti lisää luontopolulla kulkijoita, koska nyt ei tarvitse mennä ollenkaan teollisuusalueen lähelle. 
Toivoa sopii ettei mahdollinen teollisuusalueen suureneminen entisestään vaikuta mitenkään järven linnustoon.  Siellä näkee monenlaisia lintuja ja järvi onkin lintuharrastajien suosiossa,
Luolalan järven rannalta alkoi myös Naantalin kylpylän toiminta aikoinaan.  


Luolalan järven kävelysilta
Kalastajatkin olivat heti löytäneet sillan. Kyllä sieltä varmaan jotain kalaa sitten saakin. 


 Polulle pääsee kahdesta eri paikkaa, lintutornien luota. Ensin kävellään vähän tällaista puiden renustamaa polkua.
Ja sen jälkeen kävellään niityllä.  Tämä siis, jos lähtee polulle satamaan johtavalta Järveläntieltä. 

Rannan pohjoispuolella on Naantaliin ja edelleen Rymättylään ( joka sekin kuuluu nykyään Naantaliin)  johtava kantatie 40. Ja eteläpäässä sijaitsee Turun seudun energiatuotannon Naantalin voimalaitos. Sinne rakennettiin uusi voimalaitos hiljattain. Oikealla olevat rakennukset ovat Naantalin viljasiilot. Näin lähellä teollisuus on tätä lintujärveä. 
 
Luolalan järvi

Olisiko tämä se Naantalin kuuluisa aurinko :)

Luolalan järvi
 Järven rannoilla kasvaa monin paikoin rentukkaa. Ihana kukka, minä yhdistän sen ajatuksissani lapsuuteen. Synnyinkotini oli järven rannalla ja siellä kasvoi aina rentukkaa. 


Kaunista rentukkakasvustoa!  
 


Järvi ja sen rannat ovat pitkään saaneet olla luonnontilassa ja toivottavasti näin on jatkossakin.  


 

 Viljasiilot ja voimalaitoksen rakennuksia
 Tuomi kukkii kauniisti ja runsaasti!

Me kiersimme tuon lyhyemmeän osan luontopolusta eli sen, joka on tuolla teollisuuden puolella. Ja todennäköisesti joskus jää lisääntyvän teollisuusrakentamisen alle. 
Siellä pitkospuut olivat paikoin huonossa kunnossa. Sattaa olla ettei niihin enää satsata. Pitänee joku toinen päivä kiertää pidempi osa polusta eli se , joka jää uuden sillan pohjoiselle puolelle. 
 

Mukavaa, että tällainen alue on ihan kävelymatkan päässä Naantalin keskustasta. Asuimme muutaman vuoden tämän järven rannalla , mutta kaupungin asunnot myytiin Fortumille ja nykyään ne on kaikki purettu. 
Toivoa sopii, että järven runsas linnusto säilyy. Silloin kun sen rannalla asuimme, niin satakielet lauloivat melkein takapihalla. Nyt niiden laulua ei kuulunut. Ikävää. Jospa ne vielä palaavat joskus.

 

5 kommenttia:

 1. Uskon että tuo kakku on ihan superhyvää! Mun suosikkia kuivakakuista on juurikin appelsiini-suklaakakku. Appelsiini tuo kivaa makua ja mehevyyttä kakkuun.
  Ja kiitos luontopolku vinkistä. Tiedän kyllä tuon paikan, ja olen huomannut lintutornin, mutta eipä ole käynyt mielessäkään että siellä menee myös luontopolku. Pitääkin käydä tutustumassa. Naantali kuuluu edelleenkin mun suosikkikaupunkeihin Suomessa! <3 Just pohdittiin tuon mieheni kanssa, että pitäisi joskus ottaa vaikka yhdeksi yöksi huone siitä Naantalista ja sais ihan rauhassa tutustua kahvila-ja ravintolatarjontaan. ;) Jos on vinkata kivaa yöpaikkaa, niin vinkit otetaan mielellään vastaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naantalissa on vaikka mitä ihania pieniä majoituspaikkoja! Hotelli Palo, Bridget Inn , Kotikolo , Luostarin puutarha... pitääkin vähän kuulostella mitä näistä paikoista sanotaan. Mutta siis sellaisia idyllisiä paikkoja löytyy kyllä. Tosin en tiedä ovatko kuinka hintavia.

   Poista
 2. Ihana tapa sinulla muistaa häntä <3 Nätti kakku, ja hienoja kuvia.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista