sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Raparperibialy-piirakat

Uusimmassa Leivotaan-lehdessä oli tällainen mielenkiintoinen resepti. Riemusta hihkuen otan aina uusia raparperireseptejä vastaan , kun tuo raparperi kasvaa ihan valtavasti meidän pihalla. 
Näistä piiraista sanottiin, että ne ovat puolalaisia pieniä piirakoita, jotka täytetään suolaisella tai makealla täytteellä. Perinteinen bialy täytetään sipulilla , mutta tässä reseptissä käytettiin raparperia. 

Raparperibialy
Ai että, kun olikin herkkua! Näitä ei enää kohotettu , kun oli pyöritelty pulliksi, mutta silti näistä tuli pehmeitä ja meheviä. Täytteeksihän näihin voi laittaa melkein mitä vaan.  Mietin jotain marjatäytettä tai sitten sitä perinteistä sipulitäytettä. Testaan kyllä joskus!

Raparperibialy 

Taikina:
50 g tuorehiivaa
75 g voita
5 dl maitoa
1 dl ruokokidesokeria
1/2 tl suolaa
2 dl karkeita ruisjauhoja
n. 11 dl vehnäjauhoja
1 muna voiteluun 

Täyte:
500 g raparperiä
2 rkl vettä
2 1/2 dl hillosokeria

Tomusokerikuorrute:
1-2 rkl vettä
noin 1 1/2 dl tomusokeria

1. Sulata voi. Sekoita maito voisulaan. Anna jäähtyä 37 asteiseksi.
2. Kaada seos yleiskoneen kulhoon. Liota joukkoon hiiva. 
3. Lisää ruokosokeri, suola ja ruisjauhot. Vaivaa taikinana jauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 4-5 minuuttia. Voita vaivata taikinan myös käsin . ( minä vaivasin käsin)
4. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. 
5. Kuumenna uuni 210 asteeseen. 
6. Paloittele täytteen raparperit noin 1/2 cm paloiksi. Kiehauta raparperit ja vesi kattilassa.
Anna kiehua välillä sekoitellen , kunnes raparperit ovat pehmenneet. Eli noin 4-5 minuuttia.
7. Sekoita hillosokeri raparpereihin. Anna seoksen kiehahtaa ja sen jälkeen vielä poreilla hiljalleen pari minuuttia. Ota kattila liedeltä.  
8. Jäähdytä nopeasti kylmässä vesihauteessa.
9. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina 24 palaan. Tämä siis Leivotaan-lehden ohjeen mukaan - minulla tästä tuli 16 palaa. Tein siis isompia. 
10. Muotoile palat pyöreiksi. Nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Paina pyörylöitä hieman tasaisemmiksi. Tee keskelle pieni syvennys. 
11. Lusikoi täytettä syvennyksiin. Voitele reunat rikki vatkatulla munalla . Minä voitelin reunat ennen täytteen laittoa. Se on mielestäni helpompaa. 
12. Paista uunissa noin 10 minuuttia , kunnes bialyt ovat saaneet kauniin värin. Anna jäähtyä ritilällä. 
13. Kuorrute : Sekoita yhteen vesi ja tomusokeri. Valuta kuorrutetta bialyjen pinnalle. Anna jähmettyä.
14. Ripottele vielä tomusokeria pinnalle siivilän läpi. 

Olipa kiva resepti ja maukkaat piiraat / pullat. Pullamaisia ovat vaikkakin eri makuisia ruisjauhojen takia. 

Raparperibialyt

Joku sipuli-kanttarellitäyte voisi olla tosi herkkua näissä. Tai ihan pelkkä sipulikin. Kyllähän se jossain kohtaa pitää testata. 





2 kommenttia:

  1. Oi että näyttää herkuilta! Katsoinkin ensin, että ovat ihan tavallisia pullia, mutta tuo ruislisä on mielenkiintoinen. Pitää kyllä laittaa korvan taakse nämä. ��

    VastaaPoista