keskiviikko 1. elokuuta 2018

Vadelma-suklaakakku

Viime kerrasta onkin aikaa. Leipominenkin on ollut vähän jäissä loman ajan. Oltiin melkein koko aika reissussa ja nyt on ollut niin kuumakin ettei jaksa leipoa. Huushollissa kevyet 30 astetta , uunin lämpö voisi vähän keittiön lämpötilaa nostaa entisestään.

Ronja, keskimmäinen tyttäremme, tuli kesäkuun lopulla puolen vuoden ulkomailla olon jälkeen kotiin. Hän oli Dublinissa opintoihin liittyvässä työharjoittelussa. Sen jälkeen hän kierteli kaksi viikkoa Iso-Britanniaa ristiin rastiin. Äiti täällä arjen tohinoissa kateellisena katseli toinen toistaan upeampia kuvia Skotlannista ja sieltä sun täältä. Skotlantiin haluan ehdottomasti joskus itsekin. Ja sinne ja tänne ja tonne.... niin paljon olisi maailmassa nähtävää.

Kotiinpaluuta  piti juhlistaa suklaa-vadelmakakulla .Tämä on kyllä niin herkkua, voisin sanoa syntisen hyvää.

Suklaa-vadelmakakku
 Tässä vielä uudelleen resepti :

Suklaa-vadelmakakku

Pohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna 
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa ( tai piimää)
3 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

1. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. 
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. 
3. Kaada taikina voideltuun n. 20-22 cm irtopohjavuokaan (minä käytin 24 cm vuokaa)
4. Paista 170 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna jäähtyä. 

Täyte 1 ( suklaaganache):
75 g tummaa suklaata
0,75 dl kuohukermaa
2 tl vaaleaa siirappia

Täyte 2 ( vadelmamoussee):
 60 g valkuaista ( noin 2 valkuaista)
1,25 dl sokeria
2 dl paseerattua vadelmasosetta ( n. 300 g kokonaisia vadelmia ennen paseeraamista)
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 rkl vettä
1,5 dl vispikermaa
4 liivatelehteä
3 rkl kuumaa vettä

Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata 
1,25 dl kuohukermaa
n. 1 rkl glukoosisiirappia

 1. Tee täyte I. Laita 75 g suklaata ja 0.75 dl kuohukermaa mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa varovasti välillä sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Sekoita joukkoon vielä vaalea siirappi.
  
2.Tee täyte II eli vadelmamousse. Kuumenna paseerattu vadelmasose kattilassa kuumaksi. Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 2 rkl vettä. Vatkaa maissitärkkelysseos kiehuvan vadelmasoseen joukkoon. Keitä kunnes vadelmasose paksunee (n. 1-2 minuuttia). Ota kattila pois levyltä ja laita se esim. kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään.


3. Kun vadelmasose jäähtyy, tee sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsivatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Lämpötila on tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota seos pois levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy ja on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia). 

4. Laita liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan n. 5 minuutiksi. Vatkaa tällä välin vispikerma vaahdoksi. Kuumenna 1 rkl vettä ja liuota liivatelehdet joukkoon. Sekoita liivateseos jäähtyneeseen vadelmasoseeseen. Lisää vadelmasose sveitsiläiseen marenkiin varovasti käännellen. Lisää joukkoon myös kermavaahto varovasti käännellen. 

5. Laita ensimmäinen kakkupohja lautaselle irtopohjavuoan reunojen sisään. Itse laitoin tämän ihan sen irtopohjavuoan pohjan päälle.
Laita sukaatäytettä pohjan päälle. Kaada puolet vadelmatäytteestä suklaatäytteen päälle. Laita päälle toinen pohjalevy. Laita sen päälle loput suklaatäytteestä .Kaada loput vadelmatäytteestä päälle ja laita viimeinen pohjapala. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai pakkaseen reiluksi tunniksi. 

6. Kun täyte on jähmettynyt, tee kuorrute. Kuumenna 1.25 dl kermaa mikrossa ja sekoita joukkoon 150 g rouhittua suklaata, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon vielä glukoosisiirappi. Anna seoksen jäähtyä hetki, mutta älä niin paljon, että siitä tulee vaikeasti levitettävä. Jos seos ehtii jähmettyä liikaa, voit lämmittää sitä uudestaan mikrossa muutaman sekunnin ajan. Kakun on hyvä olla kuorrutuksen ajan ritilän (esim. tiheähkö uuniritilä tai vastaava) päällä, jossa ylimääräiset suklaat valuvat ritilälle eivätkä sottaa lautasta (toinen vaihtoehto on laittaa kakun reunojen alle leivinpaperisuikaleet, jotka nostetaan pois kuorrutuksen jälkeen) Jos käytät ritilää, niin nosta tässä vaiheessa kakku aluspahveineen kahdella kakkulastalla ritilän päälle. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille palettiveistä avuksi käyttäen, anna ylimääräisen suklaan valua ritilän alas ja nosta kakku aluspahveineen tarjoilulautaselle (tai poista leivinpaperisuikaleet). Jähmetä jääkaapissa vähintään tunti. Koristele haluamallasi tavalla. Ota kakku huoneenlämpöön n. 1 tunti ennen tarjoilua, niin suklaan aromit pääsevät parhaiten esille.
 Minä en laittanut kuorrutetta reunoille vaan annoin sen valua alas. Ihan kivan näköinen siitä niinkin tuli. 
Glukoosisiirappia ei ollut, joten laitoin ihan tavallista vaaleaa siirappia kuorrutteeseen.


suklaa-vadelmakakku
Tämän vuoden vadelmasato jäi heikoksi. Tai vadelmaa olisi varmaan tullut, mutta kun olimme kotoa poissa, niin sinä aikana kypsyvät vadelmat kuivuivat. Harmillista. Ennen reissua ehdin jonkun verran niitä poimia, mutta hyvin vähän. Ei ole tarvinnut yhtään vadelmia ostaa aiempina vuosina esimerkiksi kakuntäytteitä varten, mutta ensi talvena saattaa joutua turvautumaan ostomarjoihin. 
Vähän enemmän olisi saanut kesän aikana sataa. Mustaherukatkin ovat kovin pieniä. Ainoa mistä tuli hyvä sato kuivuudesta huolimatta on punaherukka.  En sitä kuitenkaan sen enempää ole kastellut kuin muitakaan marjoja, joten kestääköhän se sitten enemmän kuivuutta ?

Toivon tosiaan vähän jo sateita . Ja enpä olisi uskonut sanovani tätä , mutta toivon säänkin vähän viilenevän. Liika on liikaa. Ehkä joku 22 - 25 astetta olisi sopiva. Ulkona tuo helle ei niikään haittaa ( ehkä vähän jo kuitenkin) , mutta kotona on kamalaa. Ei saa kunnolla nukuttuaakaan. Ilmastointilaitteet ovat kummasti alkaneet kiinnostaa. 
Tuulettimia yritettiin etsiä kaupoista, mutta mistään ei löydy. 

En halua valittaa, kyllä se talvikin tulee. Mutta jos on tällaiset kelit niin pitäisi olla jossain meren rannalla mökillä tai paremminkin veneessä. Veden äärellä koko ajan. Sellaisen veden, johon pääsee uimaan. Sinilevättömään veteen. 
No joo, se otetaan vastaan mitä annetaan ja sen mukaan eletään. Tykkään lämpimästä, mutta ehkä nyt on jo vähän liikaa. Syksy tuntuu tällaisen kesän jälkeen varmasti aivan ihanalta!



 

3 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen kakku, nam :)
    Meillä tulee tosi paljon vadelmaa. Pensaasta olemme suoraan niitä napsineet suuhun. Meidän Hehkukin niitä käy syömässä suoraan puskasta, se jos mikä on hellyttävän näköistä :) Aika kivasti on muitakin antimia tullut; kirsikkaa, puna- ja mustaviinimarjaa kuivuudesta huolimatta.
    Lämmintä tottatosiaan on! Meidän karvalasten puolesta olen iloinen, että on ilmalämpöpumppu. Ihminen jotenkin sopeutuu tuohon lämpöön, mutta koirille se on haastavaa.
    Lempeitä tuulia elokuun päiviin <3

    VastaaPoista
  2. Mä en tykkää, kun helle menee yli +25 asteen. Ei siinä jaksa mitään tehdä. Sadetta sitä toivon minä ja oikein nautin, kun syksy saapuu.

    VastaaPoista
  3. Onpas herkullisen näköinen kakku. Tuo yhdistelmä on niin ihana, vadelmat ja suklaa :p Mukavaa alkanutta elokuuta <3

    VastaaPoista