tiistai 2. tammikuuta 2024

Piparkakkumokkapalat

 On ollut uskomattoman kiireinen pari kuukautta . Aiemminkin olen täällä maininnut, että toimin eläinsuojeluyhdistys Slek ry:ssä ja sen toiminnan osalta oli vaikka  mitä juttuja marraskuussa ja joulukuussa. 

Meillä oli tukihuutokauppa kissojen eläinlääkärikuluja yms. kuluja varten  facebookissa - ihan ensimmäinen meille, joten kaikki oli uutta ja työlästä. Huutokaupan päättyminen osui yhteen joulupuukeräyksen aloittamisen kanssa, joka sekin tuottaa kovasti hommia pienelle porukalle. Se tosin on jo rutiinia, mutta keräys on vuosien kulussa tullut sen verran tunnetuksi, että se tuottaa ihanan paljon lahjoituksia. Niitä haemme eri myymälöistä vähän väliä ja kuskaamme varastolle , kuin myös teemme uusia kuvia puihin ripustettaviksi. 

Ja osuihan tuohon marraskuun loppuun vielä kissaperheen talteen ottokin maatilalta . Omistaja pyysi ottamaan kissat talteen , koska kyseessä on iäkkäämpi ihminen, joka halusi ulkona pihapiirissä pyörivät kissat turvaan ja lämpimään. Hyvä näin, koska siellä oli kaksi pientä pentuakin ja todennäköisesti kylmä talvi olisi koitunut niiden kohtaloksi. 

Ja vielä kaiken päälle tuli korona jälkitauteineen. Sitkeä tauti olikin, kolme viikkoa tuli sairastettua. 

 Leiponut olen toki jonkun verran, eihän sitä lopettaa voi. Aika on vaan ollut niin kortilla. Myyjäisissä olin Röölässä Rymättylässä tuttuun tapaan, en muualla .  Ja olihan tässä vielä nuorimman lapsenlapsen 1 v. synttäritkin. Toki mummi teki sinne kakun! Lapsen äiti leipoi onneksi melkein kaikki muut . 

Näitä piparkakkumokkapaloja olen tehnyt aiemminkin hieman eri reseptillä. Hyviä olivat nuo aiemmat ja olivat kyllä nämäkin, joita tänä vuonna tein! 

PiparkakkumokkapalaTämä resepti on Kodin kuvalehden "Piparkakku" - lehdestä. Siitä lehdestä olen aikaisemmin tehnyt piparibebe-leivokset  , erinomaisen hyviä nekin!

Piparkakkumokkapalat 

200 g voita tai margariinia

2 dl fariinisokeria

1 1/2 dl siirappia

3 munaa

2 dl vahvaa kahvia

5 1/2 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa 

3 rkl kaakaojauhetta

3 tl piparkakkumaustetta

Kuorrute:

6 dl tomusokeria

3 rkl kaakaojauhetta

1 tl kanelia

75 g voita / margariinia

3 rkl vahvaa kahvia

1. Vaahdota voi ja sokeri. Valuta siirappi vaahtoon ja lisää munat yksitellen. 

2. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan vuorotellen kahvin kanssa. 

3. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200 asteessa noin 13-15 minuuttia. 

4. Siivilöi kulhoon kaneli, kaakaojauhe ja tomusokeri. Sekoita sulatettuun voihin kahvi ja kaada se sokerin sekaan. Sekoita tasaiseksi.

5. Levitä kuorrute kakkupohjalle ja koristele piparkakuilla. 


Oikein hyviä olivat ja maistuivat lapsillekin. Mokkapalat melkein aina maistuvat kaikille, mutta ajattelin , että saattaisi tuo vahva kahvi taikinassa vaikuttaa siihen, että ei ole lasten suosikki. Ei vaikuttanut. 

Nyt alkuvuoteen toivon enemmän aikaa leipoa . Niin paljon kaikkea kivaa olisi, jota haluaisi kokeilla , mutta ei (mukamas) ehdi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti