keskiviikko 9. elokuuta 2017

Gluteeniton ja maidoton kakku

Tämän pääkakun lisäksi samoille 60 v. syntymäpäiville tilattiin neljän henkilön gluteeniton ja vegaaninen kakku.
 Enpä tiennyt mitä tuleman piti, kun rehvakkaasti lupasin että tottakai vegaaninen kakku onnistuu...
Tämä oli monien yritysten jälkeen lopputulos, mutta kuvan kakku on pelkästään maidoton ja gluteeniton, ei täysin vegaani.

Maidoton ja gluteeniton kakku


Tässä alla vähän tarinaa miten tähän lopputulokseen päädyin..

Päädyin tekemään kakkupohjaa Kamomillan konditorian ohjeella. Tuloksena oli ihan leikattavissa oleva pohja eikä se ollut raaka. Oli kyllä tiiviimpi ja kosteampi kuin normaalit kakut, mutta se olikin odotettavissa, koska pohjassa ei ole lainkaan kananmunaa. En kuitenkaan tiedä millainen vegaanisen kakkupohjan "kuuluu" olla, koska en ole sitä koskaan aiemmin tehnyt.
Kun aloin täytteen tekoon, niin siinä vaiheessa vasta hoksasin etten tietenkään voi käyttää tätä maidottomassa täytekakakussa käyttämääni täytettä , koska siinä on liivatetta.  Sitä täytettä olin koko ajan suunnitellut käyttäväni, koska se oli tässä aiemmassa kakussa onnistunut ihan hyvin.
Ajattelin sitten, että laitanpa pelkästään alpron soijapohjaista vispiä ja vadelmia ... Virhe. Takaraivossa kolkutti koko ajan jokin pieni ääni, että ei tule onnistumaan, mutta enpä tainnut sitä ääntä kuunnella :)
Näin kävi :Aina pitäisi kunnolla lukea kaikki mahdolliset vinkit ja ohjeet, kun alkaa jonkin ihan uuden jutun tekoon. Ikinä ennen en ollut tehnyt vegaanista täytekakkupohjaa. Tunnustan, minulla on paha tapa vaan heittäytyä tekemään ilman että perehdyn asiaan kunnolla etukäteen.
Vasta tässä vaiheessa , ensimmäisen epäonnistuneen kakun jälkeen, aloin kunnolla tutkia Kamomillan konditorian vinkkejä vegaanisen täytekakun tekemiseen. Hyvä ja kattava ohjeistus, kiitos siitä!

Siitä sitten apteekkiin ostamaan agar - jauhetta ja uutta alpron vispiä. Ja uuden kakkupohjan tekoon. Tähän väliin huokaus. Tein uuden kakkupohjan ensimmäisen yrityksen jälkeen  vielä kolme kertaa. Tässä alla tuloksia :

Tätä kokeilin uunipellillä :Ja tätä taas vuokaan . 


Raaka oli. Kuten vielä se viimeinenkin yritys, joka on jäänyt kuvaamatta. Epätoivo  valtasi jo mielen.

 Minulla oli iso vichypullo, joka oli siis avattu jo ensimmäistä kakkupohjaa varten.  Tuli mieleen, että voisiko olla syy vichyn laimenemisessa, koska se ei enää samalla tavalla kuohunut kuin ensimmäisellä kerralla. Ensimmäisellä kerralla taikina tosiaan ihan kuohui, kun kaadoin sekaan vichyä.
Muuta syytä en keksi, kun yritin pohtia mitä tein eri tavalla kuin ensimmäisellä kerralla. Jos joku tietää tai jos jollakkulla on kertoa jotain tärkeitä vinkkejä vegaanisen kakkupohjan tekoon, niin  kertokaa ihmeessä, kiitos!
Koska en ollut tehnyt vegaanista kakkupohjaa koskaan ennen niin eipä tullut mieleen, että se ensimmäinen versio taisikin olla ihan hyvä versio. Kuvittelin siinä vaiheessa, että siitä saisi jotenkin vieläkin ilmavamman ja kuohkeamman.
Söimme sen ensimmäisen kakun itse ja se oli oikein hyvän makuista. Vaikka ulkonäkö oli mitä oli. Onnistuneen täytteen kanssa se olisi todennäköisesti ollut ihan onnistunut vegaaninen + gluteeniton kakku.

Onneksi tilaaja oli tuttu. Ilmoitin kolmannen epäonnistuneen pohjan jälkeen, että eipä taida täysin vegaaninen täytekakku onnistua. Hän sanoi, että voin käyttää pohjassa kananmunia. Pääasia, että kakku olisi gluteeniton ja maidoton.
Helpotuksen huokaus. Sillä tavalla sain lopulta kakun onnistumaan, sen jälkeen kun olin lukenut ohjeet onnistuneesta täytteestä ja pursotuksista Kamomillan konditorian blogista.
Yllätys oli, että täytteen ainekset kiehautetaan ja annetaan sen jälkeen hyytyä. Sillä tavalla täyte ja pursotukset myös onnistuivat varsin hyvin.

Täydellisen vegaanisen + gluteenittoman kakun tavoittelu siis jatkuu edelleen, mutta päätin että saan sen vielä onnistumaan. Tuo ajatus vichyn laimenemisesta  jäi sen verran vaivaamaan, että pitänee melko pian testata uudelleen  😀
Varsinkin kun kummityttö kirjoittaa ensi keväänä ylioppilaaksi ja hän on vegaani... niihin juhliin jo vähän kyseltiin täytekakkua . Onneksi on aikaa harjoitella!

2 kommenttia:

  1. Hienon kakun olet tehnyt! :)
    Katsopa täältä, on hyviä vinkkejä https://yummybaker.fi/2016/06/21/vegaaninen-vanilja-taytekakkupohja/

    VastaaPoista