sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Porkkanapatonki


Vietimme kuluvana viikonloppuna keskimmäisen tyttären läksiäisiä. Hän lähtee vähän vajaa neljäksi kuukaudeksi opiskelupaikastaan vaihtoon Espanjaan. Haikeaa...mutta kyllä ne lapset pitää päästää maailmalle. Ja kun hänkin on jo iältään aikuinen, niin ei siinä äidin ja isän mielipidettä paljon kysellä tekemisilleen ja menemisilleen. Itse vajaa parikymppisenä lähdin au pairiksi Lontooseen , joten onhan sitä veri vetänyt maailmalle äitiäkin aikoinaan :)

Vietin sunnuntain kokonaan keittiössä, leipoen ja ruokaa tehden. Salaatin kera syötäväksi tein porkkanapatonkeja, joihin löysin hyvältä kuulostavan reseptin Valion sivuilta.  Porkkanasato on ihan kohtalainen myös tänä vuonna, joten niille pitää keksiä käyttökohteita. Toki me porkkanoita popsimme ihan sinällään myös, mutta niitä tosiaan tulee melko paljon. 

Porkkanapatonki
 Varsin maukasta leipää!  Tuli taas mietittyä, että minkähän takia sitä ei tule usemmin leivottua esimerkiksi juuri patonkia.Kun se loppujen lopuksi on kuitenkin niin vaivatonta . Ja tuore leipä - se tuoksu ja se maku!

PORKKANAPATONKI

250 g rahkaa
2 1/2 dl maitoa 
50 g hiivaa 
1 1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
noin 10 dl (650 g ) vehnäjauhoja
50 g voita tai margariinia

Täyte:
5 porkkanaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 rkl oreganoa

1. Lämmitä rahka-maitoseos kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja lopuksi pehmeä voi. Kohota.
2. Valmista sillä aikaa täyte. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja hienonna sipulit. Hauduta kasviksia pannulla voissa. Puserra joukkoon valkosipulin kynnet ja mausta. Anna täytteen jäähtyä hetki.
3. Jaa taikina kolmee osaan. Kaulitse palat suorakaiteen muotoisiksi. Levitä täyte ohuelti levyille ja kääri rullalle. Jätä saumakohta alle.
4. Nosta patongit kohoamaan leivinpaperille pellille. Tee pintaan viiltoja. Anna kohota ja paista 250 asteessa 10 - 12 min.



Valion reseptissä kehotettiin jakamaan taikina neljään osaa, mutta minä jaoin kolmeen. Mielestäni siitä tuli juri sopivan kokoiset patongit patonkipeltiin, johon menee kolme leipää. 


Porkkanapatonki
Seuraavaksi voisi kokeilla yrttipatonkia...tai juustopatonkia. Tai tehdä vaikka tätä samaa leipää. Maukasta ainakin oli !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti