tiistai 27. huhtikuuta 2021

Porkkana-taatelikakku taatelikinuskilla

 Leena-muori leipoo - blogissa oli tällainen varsin mielenkiintoinen resepti . Tätä kannattaa kokeilla, jos pitää taatelista! Taatelikakku on minun herkkua eli tämä lähti "to do-listalta" testiin. Kaiken lisäksi tähän ei tule yhtään sokeria. Ei todellakaan yhtään! Kaikki makeus tulee taatelista. 


Kakun päälle tuli taatelikinuski - aijai mitä herkkua minun mielestä! Lusikoin sitä ihan noin vaan , oli niin hyvää. Ilman sokeria sekin. Uskomatonta miten hyvää voikin kakku olla ilman sokeria. 

Porkkana-taatelikakku ( 20 cm irtopohjavuoka)

250 g kuivattuja taateleita

1 dl kiehuvaa vettä

150 g voita sulana

2 munaa

2 1/2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1 tl kardemummaa

2 tl kanelia

ripaus suolaa

200 g porkkanaa hienoksi raastettuna ( noin 3 dl) 

Taatelikinuski 

200 g taateleita ilman kiviä

1 dl vettä

1 dl kuohukermaa

pari hyppysellistä merisuolaa

1-2 dl kuohukermaa

nokare ( noin 20 g ) voita

Laita taatelit, vesi ja 1 dl kuohukermaa sekä suola kattilaan. Keitä hiljaisella tulella n. 5 minuuttia. Ota seos hetkeksi levyltä ja soseuta sauvasekoittimella mahdollisimman sileäksi. Laita takaisin levylle, lisää kermaa 1-2 dl riippuen haluatko juoksevampaa vai jähmeämpää kinuskia. Jatka keittämistä hiljaisella tulella n.15 minuuttia. Voit tässä vaiheessa siivilöidä kinuskin, jos haluat. Ota keitos levyltä, heitä voinokare sekaan ja anna sen sulaa sekoittamalla hiljalleen. Nautiskele kinuski lämpimänä tai nosta jääkaappiin jäähtymään, jolloin se myös paksunee. Voit tarvittaessa lämmittää kinuskia hetken jääkaapin jälkeen, jos haluat siitä taas juoksevampaa. Mutta käytä heti lämmittämisen jälkeen, älä lämmitä enää uudelleen!

1. Pilko kivettömät taatelit kulhoon. Kaada päälle kiehuva vesi. Anna pehmetä 15-20 minuuttia. 

2. Kuori ja raasta porkkanat. Lisää voisula taateli-vesiseokseen ja soseuta sauvasekoittimella niin, että seos on tasaista massaa. Lisää munat. Sekoita hyvin puuhaarukalla. 

3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sihdin läpi massaan. Sekoita tasaiseksi, mutta älä sen enempiä. Kääntele lopuksi joukkoon porkkanaraaste. 

4. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Kaada massa vuokaan ja paista 175 asteisen uunin alaosassa 30-35 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä tikulla. Sekä uuneissa että jauhoissa on eroja, jotka vaikuttavat paistoaikaan. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Älä paista kuitenkaan ylimääräistä, jotta kakku ei turhaan kuivu. 

5. Anna kakun jäähtyä. Voit kumota sen tai antaa jäähtyä vuoassaan.

6. Valmista kinuski yllä olevan ohjeen mukaisesti. Puolikas annos riittää hyvin, jos et halua ylimääräistä kinuskia. Valuta vielä lämmintä kinuskia kakun keskelle, josta se valuu reunoja kohti. Voit myös avustaa kinuskin leviämisessä. 

Minä tein kokonaisen annoksen kinuskia ja söin sitä jääkaapista monena päivänä. Niin hyvää!

Jääkaapissa kuorrute paksuuntui ja tuli kinuskisemmaksi. Alla kuva juuri kuorrutetusta kakusta. Kuorrute on ohuempaa ja juoksevaa. 



Tämä kakku kyllä jäin pysyväksi luottoreseptiksi. Jotenkin ei ollut niin syyllinen olo kakkua syödessä, kun tiesi ettei siinä ole ollenkaan sokeria. 

Kiitos Leena mahtavasta reseptistä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti