perjantai 30. elokuuta 2013

Auringonkukkaleipä

Leipää oltiin vailla ja kun kaapista löytyi kaikki tarvittava, niin tällaista auringonkukkaleipää tein.


Auringonkukkaleipä

Hieman muuntelin ohjetta sen mukaan mitä jääkaapista löytyi, mutta ei tuntunut maku kärsivän yhtään. Laitoin siis reseptissä olevan maidon tilalle piimää + vähän vettä. Oikein maistuvaa leipää, maistui jopa nuorimmaiselle ( 12v), joka yleensä "kammoaa" kaikenmaailman siemeniä leivässä. En kertonut, että tähän tuli aurinkukansiemeniä ja hyvin on leipä maistunut.
Alla olevasta reseptistä tulee kolme leipää.

1 l maitoa
1 pkt hiivaa ( 50 g)
2 tl suolaa
1 1/2 dl auringonkukansiemeniä
4 dl grahamjauhoja
5 dl vehnärouhetta
17 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Murenna hiiva joukkoon, sekoita.
2. Lisää suola ja kuivat aineet. Alusta taikina tasaiseksi.
3. Voitele kolme pitkää leipävuokaa (tilavuus n. 1,5 l). Jaa taikina vuokiin.
4. Peitä vuoat leivinliinalla ja kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.
5. Paista leipiä uunin alaritilällä noin tunti. Peitä leivät foliolla paistamisen puolivälissä, ettei niiden pinta tummu liikaa.
6. Kumoa leivät ja anna jäähtyä ritilällä liinaa alla.

En laittanut noin paljon vehnäjauhoja taikinaan vaan jätin sen löysemmäksi. 17 dl olisi saattanut tulla aika jämäkkää taikinaa. Nyt tuli sopivan oloista  ja leivästäkin tuli hyvää.
Leivät voi voidella kylmällä vedellä heti paistamisen jälkeen, jos haluaa kuoresta pehmeämmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti