torstai 19. tammikuuta 2017

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Käytän yleensä joka kerta massalla päällystettäviin kakkuihin kosteuden eristäjäksi svetsiläistä marenkivoikreemiä. Se on notkeaa ja sitä on helppo sivellä kakun päälle. Sen valmistaminenkaan ei ole vaikeaa. Yhden kerran minulla on mennyt se pieleen, kun sokeri ei sulanut sitten millään. Kyseessä ei ollut mikään kotimainen sokeri vaan tuontisokeri - taisi olla jossain tarjouksessa, kun isäntä oli sitä muutaman paketin kotiin ostanut. Se oli jotenkin suurirakeista eikä tosiaan sulanut vaikka kuinka kuumensi valkuais-sokeriseosta. Sitäkään ei kuitenkaan liikaa voi kuumentaa ettei tule munakokkelia.
Googlettelin ja vaikutti olleen muillakin ongelma tämän sokerin sulaminen. Aloin jo ihmetellä mitä teen eri tavalla kuin ennen kun ei kreemi onnistu. Seuraavalla kerralla tein taas tavallisesta sokerista kreemin ja onnistui hyvin. Sanomattakin on selvää, että sitä sokeria en enää käytä ainakaan tähän kreemiin.

Tämä ohje löytyy monesta blogista, mutta laitanpa sen tännekin vielä. Ensimmäisen kerran kun tätä kreemiä tein, niin ohjeen  bongasin Leivontafoorumilta.

SVEITSILÄINEN MARENKIVOIKREEMI 

  • 100g valkuaisia
  • 200g hienoa sokeria
  • 300g suolatonta tai vähäsuolaista voita

1. Valkuaisia vatkataan käsin kuumassa vesihauteessa ja sokeri lisätään valkuaisiin vähitellen. Käsivispausta jatketaan niin kauan kunnes sokeri on liuennut täysin vaahtoon. Sokerin liukenemista voi tunnustella sormin, mutta varovasti! Valkuais-sokeriseos on kuumaa.  Kun sokeria ei enää tunnu vaahdossa, on se lämpötilaltaan reilu 60-asteista jolloin valkuaiset ovat myös pastöroituneet.

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

2. Kun kaikki sokeri on liuennut vaahtoon, siirrytään vatkaamaan koneella. Vaahtoa vatkataan niin kauan kunnes se on jälleen huoneenlämpöistä. Joissain ohjeissa neuvotaan viilenemistä nopeuttamaan laittamaan vatkausalustan alle kylmän pyyhkeen , mutta minä en ole ikinä laittanut mitään. Olen anatanut koneen vatkata marengin sopivaksi, kellostakaan en ole katsonut aikaa. Ohjeiden mukaan sopiva aika olisi 5-10 minuuttia. 
Minä olen katsonut vatkausjana marengin koostumuksen mukaan. Kun se kiiltävää ja pysyy vatkaimessa kun sen nostaa ylös, niin miellän sen valmiiksi seuraavaa vaihetta varten. 


3. Jos käytössäsi on lapavatkain, vaihda se koneeseen tässä vaiheessa. Viilenneeseen vaahtoon lisätään paloiteltu huoneenlämpöinen voi pala kerrallaan koko ajan vatkaten melko hiljaisella nopeudella.

 

4. Kun kaikki voipalaset on lisätty vaahtoon, jatketaan vatkaamista keskinopeudella. Jossain vaiheessa vaahto tulee luultavasti näyttämään hieman kokkareiselta. Se kuuluu asiaan, vatkaamista tulee jatkaa vielä muutama minuutti.
Kun massa on valmista, on se sileän pehmeää ja tasaista. Kreemi on heti käyttövalmis. Se säilyy jääkaapissa muutaman päivän, mutta sitä voi myös pakastaa. 
Usein kreemiä jää  yli ja olen sitä pakastanut ja käyttänyt uudelleen. Onnistuu hyvin. 

 

2 kommenttia:

  1. Minkä näköinen on Lapa vatkain minulla on Kenwood kone onhan siinä kainmoisia vispilöitä kiitos vastauksesta Tuuli

    VastaaPoista
  2. Hei Tuuli! Se on sellainen leveähkö vatkainterä. Ei sellainen vispilämäinen vaan leveä :) Auttoiko yhtään?

    VastaaPoista