maanantai 20. tammikuuta 2020

Vegaaninen kakku

Tämä kakku minun oli tarkoitus tehdä jouluksi . Meiran sivuilta löysin tämän vegaanisen joulukakun. Oli kuitenkin kaikkea muuta tohinaa ja touhua juuri ennen joulua niin tämä jäi tekemättä vaikka ei mikään monimutkainen ollutkaan.
Meillä ei kukaan varsinaisesti vegaani ole, mutta keskimmäinen tyttäristä on aikalailla maidottomalla ruokavaliolla. Sen takia halusin tämän  tehdä jouluksi, mutta sainpahan tehtyä nyt tammikuun puolessa välissä. Onneksi meillä joulun jälkiruokapöydässä oli kuitenkin yhtä sun toista herkkua :D 




Vegaaninen kakku
Ihan hyvää kakkua tämä oli ! Ronjan mielipide oli, että maistuu glögille. Tässä oli piparkakkumaustetta ja kardemummaa.  Aviomies sanoi, että on ihan hyvää, mutta joku maku puuttuu. Se oli varmaakin se kerman maku, joka puuttui :)  Ronjan mielestä mitään ei puuttunut eikä minunkaan, mutta kyllähän sen eron maussa huomaa. Ainakin tällainen joka on tottunut käyttämään kermaa ja tuorejuustoa tämän tyylisissä kakuissa.


Käytin jopa agar agar - jauhetta, koska sitä sattui kaapissa olemaan. Sitä on kaapissa kummityttöä varten , koska hän on täysin vegaani. Nyt hän tosin asuu Las Vegasissa, joten tuskin tulee kovin paljon hänelle leivottua. 
Olisihan kakun voinut vähän nätimminkin koristella, mutta nyt mentiin siitä missä aita oli matalin. Määrän puolitin alkuperäiseen reseptiin verrattuna , koska en halunnut tehdä mitään suurta kakkua. 

Vegaaninen joulukakku:

täyte:

1 1/4  dl paahdettuja pähkinöitä rouheena
1, 5 dl soijavispiä
225 g  vegaanista kasvislevitettä
3/4 dl sokeria
1 tl piparkakkumaustetta
1 tl vanilliinisokeria
3/4 tl kardemummaa
1,5 dl vettä
2 tl agar agar - jauhetta

pohja: 
90 g maidottomia piparkakkuja
37 g maidotonta margariinia

suklaakuorrute:
1/2 dl soijavispiä
35 g maidotonta tummaa suklaata

1. Levitä pähkinät pellille ja paahda 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kaikenlaiset pähkinät käyvät. Leikkaa rouheeksi jos käytät kokonaisia pähkinöitä.

2. Vuoraa pyöreäpohjainen kulho ( tilavuus 1 litra) tuorekelmulla.
3. Vatkaa soijavispi vaahdoksi. Yhdistä kasvislevite, sokeri ja mausteet. 
4. Laita vesi kattilaan, ripottele joukkoon agar agar-jauhe. Kuumennakiehuvaksi ja keitä sekoitellen pari minuutia. Kaada samantien vatkaimella sekoittaen kasvislevite/mausteseokseen. Yhdistä nopeasti soijavaahdon kanssa. Sekoita huolellisesti kulhon pohjaa myöden. Lisää lopuksi pähkinärouhe.
5.Kaada täyte kulhoon. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään. Pohjan voit valmistaa parin tunnin kuluttua.
6. Murskaa piparkakut tehosekoittimessa. Sulata margariini ja yhdistä piparimurskan kanssa. Anna seoksen jäähtyä hetki ja levitä sitten kulhoon täytteen päälle. Nosta takaisin jääkaappiin, jotta keksipohja kovettuu. Kumoa kakku tarjoilulautaselle. Poista kelmu.
7.Mittaa soijavispi ja paloiteltu suklaa kattilaan. Lämmitä lieden alhaisimmalla teholla sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Voit antaa seoksen jäähtyä hetken aikaa, jos et halua, että se valuu kakun reunoille. Kaada kuorrute kakun päälle ja tasoita lastalla. Anna jähmettyä jääkaapissa.

 Kyllä tätä toistekin voi tehdä! Ainakin sitten kun tulee vegaaniruokavaliota noudattavia vieraita jos ei nyt itselle tule tehtyä.


Vegaaninen kakku


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti