torstai 21. marraskuuta 2013

Sitruuna-rahkapiirakka

Aloin pohtia, josko saisi tehtyä "terveellisen" leivonnaisen, sellaisen proteiinipitoisen herkun. Oma kuntoiluharrastus oli innoittajana - nyt kun olen ruokavalioon lisännyt proteiinia, niin miksei sitä voisi olla leivonnaisissakin.
Rahkahan tunnetusti sisältää proteiinia ja kuuluu kuntoilijoiden ruokavalioon. Eli rahkapiirakan tekoon, mutta halusin korvata ainakin osan piirakkapohjan vehnäjauhoista jollakin muulla ja päädyin proteeinipitoiseen spelttijauhoon.
En tehnyt tästä ihan terveyspommia, toki voisi sokerinkin korvata makeutusjauheella ja jos oikein pitkälle mennään, niin piirakkapohjaan voisi laittaa herajauhetta.  Ehkä joskus kokeilen sitäkin, nyt aloitin tällä tavalla pikkuhiljaa :)

Sitruuna-rahkapiirakka

Valmis piirakka näytti tältä. Pohjataikinassa on käytetty voita, joten sekään ei varmaan himokuntoilijoille sovi. Pitää vielä kehittää joku superkuntoilijoiden oma piirakka :)
Itse en ihan siihen joukkoon kuulu, herkuttelen kyllä ihan tavallisillakin leivonnaisilla.



Sitruuna-rahkapiirakka

Sitruuna-rahkapiirakka
Tästä piirakasta tuli suussasulavan hyvää! Pohja oli pehmeä ja jotenkin täyteläisen makuinen. 12- vuotias tytär kavereineenkin tykästyi tähän kovasti, kerralla meni puolet piirakasta. Tätä teen seuraavallakin kerralla , kun rahkapiirakkaa teen. Maistui mielestäni paremmalta kuin pelkillä vehnäjauhoilla tehty pohja.

Ja resepti tulee tässä :

100 g voita tai margariinia                                   
1/2 - 1 dl sokeria                                                   
1 kananmuna                                                         
1 tl leivinjauhetta                                                  
1 1/2 dl puolikarkeaa spelttijauhoa                       
1 dl ydinspelttijauhoja tai vehnäjauhoja

Täyte:
1 prk rahkaa (250 g)  (käytin sitruunarahkaa)
1 dl maitoa tai kevytkermaa
1 kananmuna
1 dl sokeria (laitoin 1/2 dl ja riitti mielestäni hyvin)


1. Vatkaa voi ja sokeri. Lisää kananmuna vatkaten.
2. Lisää jauhoseos joukkoon.
3. Painele pohja voideltuun piirakkavuokaan.
4. Ripottele piirakkapohjan päälle ananaspaloja.
5. Sekoita täytteen ainekset keskenään, kaada pohjan päälle.
6. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia



Tuo sitruunarahka oli rasvaton, joten sopii terveelliseen piirakkaan :)  Sokeria tosiaan laitoin vain 1/2 dl ja se oli ihan riittävä määrä. Minulla ei ollut ydinspelttijauho
ja, joten käytin vehnäjauhoja.  Seuraavalla kerralla teen pohjan pelkistä spelttijauhoista. Saa nähdä minkälainen siitä tulee, mutta tämä oli ainakin todella maukas.
Piirakkapohjan reseptin löysin täältä : www.birkkala.com
Sieltä löytyy monenlaisia mielenkiintoisia reseptejä, kannattaa tutustua!

2 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa ihanalta! Rakastan kaikkia rahka- ja sitruunajuttuja. Harmi vain kun joutuisin tällä haavaa sitruunan jättämään pois vaavin allergian takia, mutta varmaan muukin versio olisi tarpeeksi hyvää.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Rahkasta tykkään minäkin. Voisihan tähän tosiaan käyttää jotain muuta mausterahkaa tai maustaa rahkan itse.

      Poista