torstai 12. joulukuuta 2013

Piparkakkutalon kokoaminen

Taloja rakentelen joka päivä, tänäänkin aamusta iltaan. Töistä oli vapaapäivä ja käytin sen tietenkin talojen kokoamiseen. Sen verran on tilauksia tullut ja vielä yhdet myyjäisetkin ensi sunnuntaina, pakko paiskia hommia :)


Kuvassa puolivalmiita, koristelemattomia taloja, koristeltuja osia ja vielä ihan koristelemattomiakin osia. Joka sorttia löytyy tällä hetkellä meiltä vähän sieltä sun täältä :)
Ajattelin tännekin laittaa tietoa kuinka minä näitä taloja teen. Jospa siitä vaikka olisi jollekulle apua.
Tässä ensin resepti, jolla olen näitä piparkakkutaloja tehnyt yli kymmenen vuoden ajan. Yhtään en muista mistä se on peräisin, mutta hyväksi sen olen todennut ja sitä aina käytän.

250 g margariinia tai voita
200 g sokeria
100 g siirappia
1 kananmuna
400 g vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl suolaa

1. Vatkaa margariini , siirappi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmuna.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne taikinaan.
3. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Erittäin yksinkertainen ohje ja tulee hyvänmakuisia piparkakkuja. Myös taloissa tämä on ollut hyvä taikina.


Sitten vaan taikinaa kaulimaan ja muoteilla tai pahvista tehdyillä mailleilla osia paistamaan. Tässä piparkakkutalon teossa osien paistaminen on mielestäni ikävin vaihe, varsinkin kun paistaa savupiipun osia tai pieniä ovia. Uuninluukun vieressä pitää silä tarkkana vahtia etteivät osat pala. Silti ne joskus palaa!




Nyt kun teen monta taloa, niin paistan aina samanlaisia osia yhdellä pellillä. Helpompaa, kun paistuvat samaan tahtiin. Jos olisi mukana pienempiä osia, niin pitäisi eri aikaan ottaa niitä pois uunista. Paistan osan 175 asteessa, aikaa en osaa sanoa. Sopivan ruskeiksi, osia ei kannata jättää kovin vaaleiksi. Jos ovat vaaleita, niin taloa kootessa se kostautuu. Pehmeät osat menevät rikki ja tavallaan "kasaan".
Myöskään kovin ohuiksi en osia kauli, koska ohuet osat menevät kokoamisvaiheesa helposti rikki.




Valmiit osat koristelen pikeerillä ennen kokoamista. Pikeerin teen siis kananmunanvalkuaisesta ja tomusokerista. Vatkaan ne kulhossa, tomusokerin määrää en mittaa. Teen sopivan tuntuisen tahnan, en liian valuvaa, mutta sellaisen, jota voi vielä pursottaakin.




Tässä kuvassa on valmiita katttoja ns. keskikokoiseen taloon. Myyn myyjäisissä ihan pikkuruisia taloja, keskikokoisia ja suuria. Ja välillä on kirkkoja + tänä vuonna myös se oikein iso talo.




Sen jälkeen alkaakin talojen pystyttäminen ja mm. nämä otan siinä vaiheessa esille. Tomusokeri ja siivilä osien tomuttamista" varten, osat liimaan sulatetulla hedelmäsokerilla. Hedelmäsokerilla sen takia, kun se ruskistuu hitaammin kuin tavallinen sokeri. Jos pannu on kunnossa, niin hedelmäsokeri pysyy kauan kirkkaana. Tuo muki ja veitset ovat sitä varten, kun liimaan talojen kattoja kiinni. Siitä kohta myöhemmin.



Hedelmäsokeri on sulanut jo hieman ja kohta se alkaa olla valmista liimaa!




Talon osat olen tomusokerilla koristellut. Yleensä otan yhden talon osat kerralla käsittelyyn, mutta tässä olen valmiiksi tomuttanut jo monta osaa.



Kun alan koota taloa, niin siinä vaiheessa vielä pienellä terävällä veitsellä tarvittaessa suoristan osien reunoja. Myös sula sokeri liimaa osat paremmin yhteen, kun tätä pintaa on hieman rouhittu. Jos osat ovat liian ohuita, niin tässä vaiheessa ne menevät rikki. Sopiva osien paksuus on siis tärkeää, jos aikoo tehdä tällä tavalla. Itse teen näin aina ja hyvin toimii! Tällä tavalla saa hieman erikokoisia osia sovitettua yhteen, kun rouhii ne samankokoisiksi.


 Tässä olen kastanut seinän alareunan sulaan sokeriin ja nopeasti asettanut sen alustalle. Pidän sitä hetken paikoillaan, jotta se varmasti tarttuu kiinni. Laastari sormessa... leipominen on vaarallista! Veistellä vähän leikkasin väärästä paikasta.




Kun olen liimannut kaikki seinät alustaan kiinni, niin pursotan vielä pikeeriä saumoihin.




Talon katto-osien kiinnittämisessä käytän siis veistä. Olen tuonne kiinnityskohtaan sipaissut sulaa sokeria ja kiinnitän nopeasti katon paikoilleen. Nopeus on valttia, koska sula sokeri jähmettyy tosi äkkiä. Pidän osaa hetken taas paikoillaan, jotta se kiinnittyy. Tämän jälkeen tuossa veitsessäkin on jähmettynyttä sokeria ja laitankin sen mukiin, jossa on vettä. Sokeri liukenee pois ja jonkun ajan kuluttua voin taas käyttää samaa veistä. Yleensä minulla on mukissa 3 veistä, aina joku niistä on käyttövalmiina. Tietysti kuivaan veden pois ennenkuin kastan sen sulaan sokeriin ja tätä varten minulla onkin keittiöpyyhe käsillä koko ajan.


Koristeluvaihe onkin kaikista hauskin vaihe.  



  Tämä kuvien talo on se kaikista pienin talo, joten tähän ei tule savupiippua piparitaikinasta vaan karkista.



     Katon reunat koristeln vielä pikeerillä ja tuohon piipun viereenkin yleensä laitan jotain karkkia koristeeksi.



Katon ja seinien saumakohtiin pursotan pikeeriä. Isommilla taloilla teen tämän jo siinä vaiheessa, kun olen saanut osat toisiinsa liimattua, mutta en ole vielä kattoja pikeerillä koristellut.



                Valmis pikkutalo. Tässä pikkumökissä ei ole siis savupiippua eikä tikapuita, isompiin laitan ne molemmat.  Ja siihen isoimpaan vielä kuusenkin pihalle. Tämän pikkumökin väkertää nopeasti ja onhan tällainen pikkuruinen piparitalo ihan soma.
Toivottavasti ohjeista saa jotain tolkkua... kello lähenee kaksi yöllä, työpäivä huomenna. Ajatus ei välttämättä toimi niinkuin pitäisi  :)  Nyt menen nukkumaan ja huomenna jatkuu työpäivän jälkeen piparkakkutalotehtailu. Runsas viikko vielä, sitten se onkin ohi taas tältä vuodelta.                                                             










16 kommenttia:

  1. Ihanaa, kiva postaus! Viikonloppuna olisi tarkoitus tehdä eka piparitalo ikinä! Saa nähdä kuinka käy ;) Mietin vielä, liimaanko osat sulalla sokerilla, vaiko kuumaliimalla..

    VastaaPoista
  2. Mielenkiinnolla odotan uutisia kuinka kävi :) Kannattaa tosiaan käyttää hedelmäsokeria, itse en enää tavallista sokeria viitsi näissä käyttääkään, kun se mustuu niin nopeasti.

    VastaaPoista
  3. Huhhuh, hullun hommaa! :D Propsit kyllä sinulle tuosta kun jaksat näpertää! Vaikka itsekin pidän näpertelystä, niin silti jo yhdessä piparkakkutalossa on riittävästi hommaa yhdelle päivälle!

    VastaaPoista
  4. Myönnän, että on hullun hommaa :D Nuorin tytär sanoi eilen, että älä ota enään tilauksia vastaan - tänään töissä yks kollega kysyi saiskaopari taloa. No enhän voinut kieltäytyä.... kaks lisää jonon jatkoksi, eiköhän ne siinä mene kuin muutkin.

    VastaaPoista
  5. Tosi kiva vinkki toi hedelmäsokeri! =) Raskiskohan ostaa kaappiin ihan piparitaloja ajatellen.. ;) Sitä kun muihin leivonnaisiin ei voi oikein käyttää, kun on se sen verran myrkkyä. Eipä tuo perussokerikaan mitään terveysruokaa ole, mut ainakin siitä osa hyödynnetään kehossa varastosokeriksi. Hedelmäsokeria keho ei osaa muuttaa ku läskiksi.. =D
    Mulla on kakkujen kans aina sama, et otan vielä tilauksia, vaikka kuinka ois kiire... x) Joku päivä opettelen vielä sanomaan ei. Ja yks viikko oli seitsemän kakkua tilauksessa, et sillon oli helppo sanoa ei..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pitäis osata sanoa ei joskus! Saa nähdä miten tästä urakasta selviää, mutt eiköhän se jotenkin mene, aikaisempina vuosinakin on selvinnyt. Tosin oman joulun valmistelu jää ihan viime tinkaan, joskus olis kiva sitäkin oikein ajan kanssa valmistella. No mutta, näillä mennään!

      Poista
  6. Vau mikä piparkakkupaja sulla siellä on! Mulla riittää hermonriekaleet just ja juuri sellaiseen valmistalopaketin rakentamiseen ja senkin urakan aikana pääsee pari valikoitua ärräpäätä... Hienoja taloja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Hermoja tässä välillä koetellaan, varsinkin kun väsyttäis, mutta ei voi mennä nukkumaan - kun joku on ottanut liikaa tilauksia vastaan!! Tämä viikko vielä, sitten se onkin ohi. Valvomisilta ei voi välttyä, mutta ens viikolla tämä ruljanssi on ohi.

      Poista
  7. Kiva postaus! Itse en ole ikinä tehnyt kuin yhden valmistalon... ensi vuonna tytär onkin jo 3-vuotias niin voisin hänelle tehdä ensimmäisen talon. Näitä muiden taloja kun on katsellut niin on mielenkiinto kyllä herännyt :)
    Koita vielä jaksaa loppurutistus niin sitten pääset joulun viettoon :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, eiköhän tuo loppurutistus onnistu! Viikonloppuna ajattelin jos olisi aikaa katsoa joku erilainen piparkakkutyö meille omaan kotiin, mutta taitaa jäädä ajatuksen asteelle. Kaikkea muutakin pitää ehtiä tehdä, kun joulu lähestyy! Sunnuntaina menen siskoni kanssa vanhempiemme ja veljemme haudoille, muistamaan heitäkin joulun alla. Matkaa kertyy 135 km yhteen suuntaan, joten siinä taitaa mennä se päivä. Mutta silloin on jo aika pikkuhiljaa hiljentyä jouluun, tosin maanantaina teen loput jouluvalmistelut kotona. Jouluruuat ostan valmiina, en edes yritä ehtiä tehdä niitä. No rosollin ehkä, mutta en laatikoita.

      Poista
  8. Ihania taloja, varsinkin supersöpö minimökki :) Ja kiitos vaiheittaisesta kuvitetusta piparitalo-ohjeesta, tulee tarpeeseen tällaiselle noviisille! Tänä vuonna tein esimerkkisi innoittamana ekan oman piparitalon, tosin valmiskappaleista. Kenties ensi vuonna uskaltaisi jo kokeilla osien paistoakin. Oikein mukavaa ja rentouttavaa, niin ja tietenkin herkullista, joulua! :)

    VastaaPoista
  9. Onpa sulla ollut hommaa talojen kanssa, mutta kivaa puuhaa. Kauniita taloja ja hauska idea tuo minimökki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minimökki oli myyjäisissä suosittu tuote, ehkä osittain hinnan vuoksi i :) Sellaisen raaskii ostaa. 132 taloa yhteensä tein, kyllä taas riittää vähäks aikaa se homma.

      Poista
  10. Mahtavan määrän olet hienoja piparkakkutaloja tehnyt:). Itse tein noin kymmenen ja sekin jo tuntui aika isolta määrältä. Mukavaa uutta vuotta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! Välillä tuli olo, että onko siinä puuhassa mitään järkeä, kun ei tosiaan mitään muuta ehtinyt tehdä kuin niitä taloja :)

      Poista